Търговци: Връщат ни от пазарна към централизирана икономика

Търговците се обявиха против тавана на цените за стоки и услуги
22 мар 2020 07:15,
64
Търговци: Връщат ни от пазарна към централизирана икономика
Снимка: БГНЕС

Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворено писмо, в което изразяват позицията си относно Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, пише „Монитор“.

Още по темата

Припомняме, че вчера българският парламент прие Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. ". Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите.
 
Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение.
 
За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв.

От сдружението заявяват, че приетите разпоредби представляват връщане от пазарна към централизирана икономика.
 
"Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни. Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това."
 
Веригите апелират към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Настояват президентът да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. "Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове", е призивът им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговците просто искат рязко да забогатеят, яхнали вълната на коронавируса. Чудя се как може такова нещо... Безсрамници!
10
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При *** от ГЕРБ е така.Партия-Държаес и каквото каже Вожда - Еднокнижния Банкянски овчар.
9
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това е само временно. Или сега е баш момента да си напълнят гушите от създалата се ситуация?
8
9
 
33
 
! Отговори
Тим преди 4 години
За справка на българските икономисти разбирачи и търговци разбирачи четох в БЛИЦ че САЩ в някой щати цената на галон бензин се продава за 0,47 стотинки поради рекордния спад на горивата
7
11
 
33
 
! Отговори
Т.Ж. спомени преди 4 години
Сега ще замразят цените на горивата и всичко ще си остане скъпо.Ще има и дефицит на стоки.Никой не може да продава под себестойност.После ще дойде и чакането за голф 4 и банани.И те така.
6
4
 
75
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Всички стоки имат търговски индекс независимо какво е и цените се определят от международните пазари когато цената е надолу в цял свят намаляват цената само тук цените не се променят от това както е нормалната пазарна логика тук всеки знае какво се прави по тъпо и от национализираната икономика първо се научете да работите по нормалните пазарни правила и тогава искайте
5
5
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се живо изнудване! "Ако не ни оставите цените, ще има дефицит на стоки!" Шшшшш, алоу, сега ли баш ще печелиш?!
4
3
 
111
 
! Отговори
Сик преди 4 години
Забележете, не производителите, а търговците искат да няма таван на цените. Точно пък сега цените трябва да паднат, заради най-ниските от 15 години цени на природния газ и нефта.
3
5
 
89
 
! Отговори
69 преди 4 години
Да ме извиняват, но при рекордно потребление вдигането на цените си е откровена спекула. Отделно заради условията в договорите, никой доставчик не може да гърне за по-висока цена. И не на последно място - веригите могат и да си намалят печалбите за месец два.
2
3
 
89
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Каква пазарна икономика в България цената на петрола се срина доста на долу тук само висока на хранителните стоки също индексите надолу тук нагоре
1
8
 
64
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Скоро един хляб ще е 10 лева.Ще оцеляват само богатите.