Митрополит Гавриил: Няма доказани случаи на заразени чрез църковна утвар

Православната църква е на 2000 години, преживяла е много епидемии
24 мар 2020 16:52,
32
Митрополит Гавриил: Няма доказани случаи на заразени чрез църковна утвар
Снимка: БГНЕС

"По време на епидемията в храма идват само хората, които не могат да живеят без църквата. Те не биха искали никой да им се пречи в църковния живот и в светите тайнства". Това каза  ловчанският митрополит Гавриил. Той посочи, че в храмовете се извършва дезинфекция на иконите, и на подовете, проветрява се пространството, съобщава БНР.

Още по темата

"Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората, които живеят с църквата, отколкото е коронавирусът", каза митрополитът и отново заяви, че няма удостоверени в историята случаи на пренасяне на зараза чрез църковна утвар. По думите на митрополит Гавриил свещениците не задължават никого да ходи на църковните служби и да приема причастие, което е едно от светите тайнства.

"Православната църква е на 2000 години и колко случаи на епидемии е преживяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е доказано. Ние не можем да се откажем от това, което Господ ни дава като средство за изцеление и за помощ", каза още ловчанският митрополит. Митрополит Гавриил изтъкна благотворното влияние на камбанния звън и съобщи, че от деня на Благовещение, 25-и март, в ловчанската епархия се въвежда ежедневно тържествено биене на камбаните на храмовете в 12:00 часа, което ще продължава по 2 минути.

Не е насрочена среща на Светия Синод с Националния оперативен щаб, посочи ловчанският митрополит. Той категорично заяви, че не е съгласен да се затварят църквите, но изрази увереност, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, според изискванията на оперативния щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
13
 
! Отговори
разочарована преди 4 години
Нали питаха онзи ден един подобен дали ще продължават да дават причастие с една и съща лъжица. Отговорът му - "Ми така е прието".А в съседна статия истински християнски отец се жертва... обаче в Италия.
8
9
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
И кви са тия свети тайнства бе, поп непросветен
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Литиите и молебените от ловешкия митрополит са едни от най силните противовирусни агенти известни на науката.
6
4
 
12
 
! Отговори
Unsin преди 4 години
Глупости на търкалета, въздуха който дишаме и издишваме не може да се дезинфекцира ....а можем и във къщи да се молим . Ооо Неуки и неразумни .
5
8
 
12
 
! Отговори
stiling преди 4 години
И тия станаха едни е бизнесмени в расо и сега нямало доказани случяй на заразени, за да имат клиенти да оставят пари. Ами ако в бъдеще се окажи че си заразил няколкостотин души и има починали какво ще кажеш. "Такава е Божията Воля". Не ги е срам!
4
9
 
19
 
! Отговори
2000 години същото преди 4 години
Как да очакваш разумно поведение от представители на институция, която от две хилядолетия убеждава паството да не ползва мозъците си по предназначение?
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека бият камбаните, но самите религиозни служби защо не се излъчват по някой от телевизионните канали? Така всеки, който иска, ще може да присъства на службата без да излиза от дома си. Господ няма да му се разсърди.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огладнеха като двуседмични въшки!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А генералът какво мисли по този въпрос?

Спонсорирани публикации