В криза: Подкрепяме мерките и властта, страх ни е от безработица

"Галъп": 64% се тревожат, 22% са с паническа реакция към пандемията
83
В криза: Подкрепяме мерките и властта, страх ни е от безработица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, въведено заради разпространението на коронавируса. Това личи от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.  

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията, 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, 15% смятат, че са недостатъчни.

Това базово възприятие обуславя много голям прилив на доверие към управлението. Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. Действията на МВР се одобряват от 80% срещу неодобрение от 15%.

Действията на Министерството на здравеопазването се одобряват от 83% срещу неодобрение от 12%, а на Министерството на образованието се одобряват от 86% срещу неодобрение от 10%.

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така: Бойко Борисов 73% срещу 21%, Ген. Венцислав Мутафчийски 89% срещу 10%, Владислав Горанов 45% срещу  26%, Томислав Дончев 54% срещу 18%. Много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%). Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Радва установеният от проучването факт, че хората масово вземат мерки против епидемията. Практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете; 80% ползват дезинфектанти; 90% са ограничили личните си гостувания; 5% се борят с епидемията с предпазни маски, посочват социолозите.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94%  одобряват забраната на всички публични събирания; затварянето на границите за чужденци; забраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разделено по забраната да се пътува от град в град 56% за срещу  40%, които не одобряват, въвеждането на вечерен час - 59% за срещу 39%, които не одобряват.

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени -13% до 27%.

За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че ще загубят работа - 20%, няма да могат да си плащат кредитите - 29%, няма да могат да покриват битовите сметки - 38%. Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа.

Като цяло (както показва и изследването на Асоциация "Галъп интернешънъл" в 28 страни) България е "среден случай" в Европа и света. Това донякъде се осъзнава от самите българи, а донякъде се отразява и в техните нагласи.

На въпроса "Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен: (1) репресивен /„китайски“, (2) ограничителен / „европейски“, (3) свободен / „шведски“, българите се разделят така: за „китайския“ модел: 30%, за „европейския“ модел: 42%, за „шведския“ модел: 23%.

Тази "средна" и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на  българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно, а също и че особено благоприятно за страната е, че съвсем наскоро тя успя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
Въобще не вярвам на тези цифри!Не вярвам, че такъв голям % от трезво мислещите хора може да одобрява този начин на действие на управляващите.Сега е вече топло, започва земеделската дейност, а аз трябва всеки ден да попълвам никому ненужни Декларации.Поредно пълно безумие!А защо не преработихте още в началото на 2020 година въпросното "Зелено картонче", което се издава съгласно Наредба 3/1999г. Защо?Добре, че декларациите се промениха на този етап само 2 пъти.
58
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Българинът ползва еднократна самобръсначка месец. Като гледам по улиците цвета наеднократните маски силно се съмнявам в тяхното действие.
57
0
 
0
 
! Отговори
Нищо реално преди 4 години
Дано не се налага да се одъзнаят
56
0
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Видяхме Боко как помогна на хората! НИКАК !!!
55
0
 
4
 
! Отговори
изходът преди 4 години
Изходът е много ***. Задължително ползване на качествени маски за 21 дни. И затваряне на границите също. И дистанция от 2-3 метра. Предаването на вируса ще в 1-2 % максимум. Това правеха китайците, японците, Тайван, Хонг Конг. Защо нашите светила не могат да загреят нещо толкова елементарно. Случайно или ...?
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скоро като излезете да се мотаете по улиците гладнище разберете кое е по-страшно от вируса
53
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До 50: Не карантината е прекалена, а е прекалено наличието между нас на такива примитивни и злобни "мислители" като тебе и подобните ти!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"страх ни е от безработица " - каза продавачка на парцали, продавач на телефони, скубачка на косми, офис тинтири минтири - това Не е Работа !Производство,Земеделие,Животновъдство там е Истината !
51
1
 
2
 
! Отговори
анкета преди 4 години
Тази амкета ми прилича на фалшива новина
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-големи роби от българите
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вируса ще измие некадърното управление на ГЕРБ,сега това ще бъде причина за икономиката.България е в криза от 1989г.Колко минаха правителства Костов,Първанов,Симеон,Станишев,Орешарски --- ГЛАД.
48
1
 
13
 
! Отговори
бай Ставри преди 4 години
Има ли някоя смела мисирка да зададе правилните въпроси по време на брифинга на НОЩ. Въпросът е следния. В София има 140 заразени, което е 65% от всички заразени, Как тези заразени са разпределени по 24-те района. Аз се интересувам колко заразени са от Младост, колко от Люлин и т.н. Ами че кв. Младост и Люлин са по големи от Пещера, Карлово или Перник по население. не ме интересува колко са заразени по света -това инфо го има в нета.
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва лято и ни трябва храна, безработните може да ходят да работят на нивите. И без това половината върнали се от чужбина с това се занимават там.
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те българите винаги искат и вълка да е сит, и агнето цяло, да седят на два стола и да служат на двама господари - тарикати са българите, затова са толкова добре.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При мен кризата даже вдигна печалбата.Имам 165 % повече оборот. Собственик на заведение за хранене съм. Затворих го, преместих дейността в оборудвано помещение -цех с наем в пъти по-малък, разходите за персонал също намаляха, няма сервитьори, само готвачи.Работя с верига за доставка на храна по домовете.
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ги правят тези допитвания по водопровода за Перник ли се обаждат. Живея пето поколение на пъпа на София. Имам стационарен телефон и смартфон. Тези на кои се обаждат на хората в провинцията ли или на техни избрани или въобще не се обаждат на никой. Как в възможно да си измислят такива цифри. Който съм попитал, а повярвайте имам хиляди познати приятели и колеги и никой нее съгласен да му се отнеме по такъв драстичен начин свободата.Трябва да се спазва някаква карантина но това е прекалено
43
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Понеже гледам,, че нещо взехте да се фокусирате над думата алгоритъм, да ви попитам, знаете ли какво означава тази дума, и какъв е алгоритъма на икономическата и политическата свобода!?Алгоритъм е последица от действия и решения , които ще ви докарат до крайната цел, към която сте се устремили и искате да я постигнете по логичен начин, като сте впрегнали всички ресурси,знания и умения, с които разполагате!С тези голи з.адници за къде сте се устремили селяни,китайския дракон, ще ви изпапка!ЦРУ
42
3
 
18
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Даже в Англия, където имат много болни и въведоха по - строг контрол, парковете остават отворени, за да могат хората да се разходят и спортуват на чист въздух. Тук жандармерия пази входовете на Витоша, искат месеци наред да висим по панелките и да изкукаме напълно. Ако това проучване е вярно, срам ме е че съм българин! Хората буквално не си знаят правата, а после се чудиме защо ни грабят!
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бих искал да всявам паника но как си мислите че ще издържим финансово.Само за някои Фирмажии щяло да има пари а за другите марули. Кои ще са тези фирмажии някой сещали се. Знаят ли какво стана с малкият и средният бизнес. Всички са погребани и ще трябва да живеят с 360 лв на месец ако НОИ им ги даде. А НОИ колко ще издържи на напъна. Година Две Три. Щото нали не си мислите че този вирус дето живее по 24 часа извън организъм скоро няма да умре. Това е бактериологйчно оръжие нее обикновен вирус
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев.Ако мислиш че ще продължи само 2 месеца, питай майка си дали не те е изпускала като малък.