При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?

Ловно-рибарският съюз: Създават се ненужни страхове!
99
При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?
Снимка: БГНЕС

Правителството да изземе огнестрелното оръжие от гражданите за времето на извънредното положение. Това предложи бившият военен министър Николай Ненчев в свой личен профил в социалните мрежи. Той обосновава предложението си с възможното напрежение, което може да се получи заради ситуацията с коронавируса.

Още по темата

Бившият министър на отбраната смята, че правителството трябва да прекрати и дейността на неправителствени организации и военни съюзи, за които има данни или се предполага, че действат като паравоенни организации.

Ненчев не прави разлика по същество между паравоенните организации и ловците, обединени в неправителствени организации като ловните сдружения, коментира пред БНР Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз.

"Тези намеци, че е възможно възникване на безредици, едва ли не хора с оръжия да превземат контрола в държавата, означава, че той предрича крах на институциите, на системите в държавата и неспособност на нашето правителство да овладее задаващата се криза за овладяване на Covid-19 и последващата я, вероятно не по-лека, икономическа и социална криза", коментира Василев.

По думите му подобно изказване в момента "създава ненужни страхове в обществото" и изказа предположение, че вероятно се търси "някакъв тип евтин политически популизъм".

Българските ловци са представителна извадка на обществото – в редиците им има както високообразовани и квалифицирани хора, така и такива от средния ешелон, изтъкна Василев. То посочи, че подобни обвинения са несериозни.

Васил Василев цитира данни, според които по-малко от 1% от престъпленията, извършвани с огнестрелно оръжие, са тези със законно притежавано такова. "Недопустимо е да изземем правата на граждани, които спазват обществения ред, спазват законоустановените норми, защото някой има страхове и притеснения", допълни той.

В приетите текстове на антикризисното законодателство няма записано изискване за изземане на оръжие. В рамките на извънредното положение МВР не е съобщавало дали се прекратяват процедурите по придобиване на оръжие. Според Ненчев обаче не става въпрос за тези случаи, а за такива, за които дори като министър е предупреждавал премиера Бойко Борисов - паравоенни формирования.

Според него след решение на парламента МВР трябва да вземе и ловното, и спортното оръжие, както и оръжието на частни притежатели с разрешителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя излезе от нафталина да се изложи.
60
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 4 години
Само огнестрелното ли? А хладното? А метателното?А въздушното? А вземете ни и вилиците за хранене!Щото и те са оръжие!
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо на този да се отнеме личното оръжие, явно е с лабилна с лабилна психика
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ненчев, що не вземе да се скрие някъде. Бивш министър и какво направи като министър?
57
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
Джобните(малките) пистолети в USA се наричат специално за събота вечер.Обикновенно са с малък калибър 5,6-6,35мм .Ползват ги обикновенно жени.Та в една реклама навремето четох.Сложи специалния до червилото и пудриерата,в тия времена не се знае кое ще ти потрябва повече!Ето това е да дадеш право на живот на едни,и да отнемеш на други.Това е да си US гражданин и това е да си Бг.
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова, заради мижитуpки като тоя, в САЩ мъдри хора са направили мъдра конституция, 2ра поправка, всеки гражданин има право на оръжие. БЕЗ ДА СЕ РЕГИСТРИРА. Вземат ли се оръжията, ставате роби, като еврейте през 2рата световна война. Взимат ви всичко!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ изкупуват тоалетната хартия и оръжията. Този се е уплашил за САЩ и се е сетил за България.
54
3
 
5
 
! Отговори
Дарина преди 4 години
До ДодоПодкрепям на 100%. Не само Швейцария, но и много други странио - Израел (шт, да не ни обвинят в нещо), Саудитска Арабия, Мексико, САЩ, и др.
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя нещaстниk Николай Ненчев е най гнуcнoтo cъщеcтвo, мижитypкa и гнидa кoeтo е съществувало някога. Тотален мизepeн нeщаcтниk!
52
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 4 години
ПРАВОТО НА САМООТБРАНА Е ЕДНО ОТ ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА! И АКО АЗ ИМАМ ОРЪЖИЕ И СЧИТАМ,ЧЕ ТО МИ Е НЕОБХОДИМО ЗА САМОЗАЩИТА,НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ ОТНЕМА ТОВА ОРЪЖИЕ!!!
51
1
 
24
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Напротив. При такава обстановка трябва пълна либерализация на режима за търговия и притежание на огнестрелно оръжи с цел самозащита, защото при ескалиране на обстановката държавните силови органи абдикират и хората остават на милостта на криминалните банди, често пъти съставени от членове с тъмен цвят на кожата. Знам, че народа е с промивано от години съзнание за това, колко е "опасно" свободното притежание на оръжие и това се прави целенасочено. В Швейцария е не само разрешено, а задължително!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като излезем след месец,никой няма да ви спаси..вие още се правете на интересни там,докато сметките набъбват..
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавите, като България, са най големите убиици, с най голям опит в убиването на хора и най голями възможности. Не от народа, а от държавата да се изземат оръжията в извънредни ситуации! Мале мале, в тая кризистна ситуация колко гнycтни комунисти си подадоха *** от черупката!! Иземване на оръжия, после иземване на частна собственост, национализация, затвори гонения!!! България има опит в това!
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На евроизборите тоя получи 4222 гласа.В национален мащаб:-))))Колко от гласоподавателите са знаели за кого гласуват-не знам.Политически маргинал,що въобще ни занимавате с мисловните му ***?
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля че точно обратното трябва да стане, оръжията трябва да се изема от държавата, защото държавата е най големия убиец на хора, с най големия опит и най големите възможности. Егаси скапания *** е тоя бивш 'министър'. Взимайте оръжието от хората, но когато тези същите хора ви потрябват за да ги пращате на война да умират някъде, веднага ще ми бутнете по едно калашнице и пратите да *** някъде, НЕ Е ЛИ ТАКА МАЛКО ВОЕННО 'МИНИСТЪРЧЕ'??! тотален ***
46
2
 
19
 
! Отговори
Бг е кaпyт преди 4 години
В конституцията на САЩ е записано че ако управляващите отнемат демокрацията на гражданите, то гражданите имат право да я върнат чрез оръжието си.Управляващите да не служат на народа и да правят cвинщини на негов гръб означава народа да си потърси правата от тях с оръжие.Затова и не съм видял досега някой да си позволява алтернативата на това да служи на народа си. Българио не ставаш за чeп за зеле. Каквито са ти в парламента, такива са ти и законите, такива са ти и хората и държавата ти
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз що не си намери хоби някакво?
44
1
 
2
 
! Отговори
черен влак преди 4 години
Мамо купи ми топ.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ми го вземат аз нямам против но да ми го заплатят в пълен размер заедно със всички държавни такси и бележки които съм плащал за придобиването му. С оръжие пандемия не се бори а с акъл!
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1.Мерките за неизбежна отбрана да се разширят.2.Да се въоръжи обучената и спазваща законите част от населението.3.Да се разреши формирането на граждански отряди в помощ на МВР.4.Вакантните места в армията да се попълнят със запасняци и да и се възложат конкретни задачи.Това трябва ако опре ножа до кокала.Иначе както Русия прати помощ на Италия, остава Рамзан Кадиров да ни предложи отряда си за борба с масови безредици.