При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?

Ловно-рибарският съюз: Създават се ненужни страхове!
99
При извънредни мерки - да се изземе ли оръжие от гражданите?
Снимка: БГНЕС

Правителството да изземе огнестрелното оръжие от гражданите за времето на извънредното положение. Това предложи бившият военен министър Николай Ненчев в свой личен профил в социалните мрежи. Той обосновава предложението си с възможното напрежение, което може да се получи заради ситуацията с коронавируса.

Още по темата

Бившият министър на отбраната смята, че правителството трябва да прекрати и дейността на неправителствени организации и военни съюзи, за които има данни или се предполага, че действат като паравоенни организации.

Ненчев не прави разлика по същество между паравоенните организации и ловците, обединени в неправителствени организации като ловните сдружения, коментира пред БНР Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз.

"Тези намеци, че е възможно възникване на безредици, едва ли не хора с оръжия да превземат контрола в държавата, означава, че той предрича крах на институциите, на системите в държавата и неспособност на нашето правителство да овладее задаващата се криза за овладяване на Covid-19 и последващата я, вероятно не по-лека, икономическа и социална криза", коментира Василев.

По думите му подобно изказване в момента "създава ненужни страхове в обществото" и изказа предположение, че вероятно се търси "някакъв тип евтин политически популизъм".

Българските ловци са представителна извадка на обществото – в редиците им има както високообразовани и квалифицирани хора, така и такива от средния ешелон, изтъкна Василев. То посочи, че подобни обвинения са несериозни.

Васил Василев цитира данни, според които по-малко от 1% от престъпленията, извършвани с огнестрелно оръжие, са тези със законно притежавано такова. "Недопустимо е да изземем правата на граждани, които спазват обществения ред, спазват законоустановените норми, защото някой има страхове и притеснения", допълни той.

В приетите текстове на антикризисното законодателство няма записано изискване за изземане на оръжие. В рамките на извънредното положение МВР не е съобщавало дали се прекратяват процедурите по придобиване на оръжие. Според Ненчев обаче не става въпрос за тези случаи, а за такива, за които дори като министър е предупреждавал премиера Бойко Борисов - паравоенни формирования.

Според него след решение на парламента МВР трябва да вземе и ловното, и спортното оръжие, както и оръжието на частни притежатели с разрешителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
25
 
! Отговори
Четири тона суджук преди 4 години
Ще ми щурмуват терасата с петълите.