Ангелкова призна: Трудно е да кажем ще има ли летен сезон

Кризата е по-голяма от фалита на "Томас Кук", заяви министърът
26 мар 2020 10:00, Красимир Ангелов
49
Ангелкова призна: Трудно е да кажем ще има ли летен сезон
Снимка: БГНЕС

Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли летен сезон, призна министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV. По думите й в министерството са готови с различни варианти за развитие на лятото.

"Обсъждаме да участваме в изработването на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон. Искаме да бъдем оптимисти. Ако имаме летен сезон, макар и късен, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм, не се знае кога ще се възобновят полетите. Обсъждаме ваучери за почивка, безплатни чадъри и шезлонги, специална кампания за насърчаване на българския туризъм. Правим всичко възможно", посочи Ангелкова, като поясни, че на първо място е здравето на хората.

Още по темата
Министърът на туризма призна, че преди пандемията от COVID-19 е имало очакване за силен сезон с ръст на туристите.

„На този етап няма отменени резервации за юли и август, спрели са обаче записванията. Никой не е предвидил застраховка за такова нещо, общата застраховка влиза в сила при обявяване на фалит на туроператор. Имаме регистрирани 3420 туроператора в България“, посочи Ангелкова.

По думите й кризата в момента е по-голяма от фалита на "Томас Кук", защото тя обхващаше много малка част от сектора, а сега говорим за спрял сектор в цял свят.

Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира, призна Ангелкова.

Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Там са описани правилата. Това, което ЕК даде като препоръки е такъв ваучер да бъде осигурен. Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя. Ще може парите на потребителя да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор, каза още министърът на туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До Бай ИванАко трябва да ходя на море в България, просто няма да почивам.
40
5
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Туризъм ще има! Само че без Гърция, Турция, Малдиви и.т.н. Който отиде там ( извън България) - КАРАНТИНА!!! Или да се въведе Корона Вирус Застраховка - стойноста на половин лечение!
39
0
 
9
 
! Отговори
долу ГРОБ преди 4 години
туристи - НЯМА, туризъм - НЯМА, отрасъл - НЯМА. Защо по дяволите има кон с огромна заплата и цяла шайка безделници и калинки наречени Министерство на търизЪма? ЗАЩО? ЗАКРИВАЙ ВЕДНАГА.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очеизвадно е поредното изкуствено потребление , което пада.Цял отрасъл , чакащ някой да иде да си пече... за 10 тина дена.*** божеее каква е тя мисли някой в това време за плаж те хората незнаят дали ще ги има след 3 месеца - за плажовете се замислили..
37
0
 
9
 
! Отговори
Как Сийка преди 4 години
Какво има да признава Ангелкова ?! Та то и за слепите / да ме прощават,хората ! / че при тези условия никакъв туризъм не може да съществува ! Вие само търсите под вола теле !Долна политика !
36
0
 
5
 
! Отговори
ТТ преди 4 години
Какво се чудят толкова дали ще има летен сезон?Само няколко седмици карантина, лека безработица, безпаричие (то май си е хронично) малко страх и паника, иначе всичко друго си е наред.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА ЛЯТО ЩЕ СЕ ПЕЧЕМ НА ТЕРАСИТЕ В КЪЩИ ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ, НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ПАЗАРИЛИ ПОЧИВКИ, ЗАЩОТО С ВАУЧЕРИ НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ И ЧАДЪР
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
забравете море това лято, да им видя мутро чадърените плажове кой ще им плаща по 50 лв на ден.
33
3
 
18
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами то и миналата година в България нямаше сезон !Но пък в Гърция и Турция сезона си беше на пълни обороти !
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, като се усетихте, че никой от чужбина няма да дойде тази година, се сетихте за българите. Ама иначе 10 кожи гледате да ни съдерете. Застроихте де що има свободна площ по крайбрежието и сега ще ядете бетон. Нали се сещате, че при положение, че хората са седяли 2 месеца под карантина в панелките си, едва ли ще им се почива пак в панелка, пък била тя и на първа линия
31
14
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Братя българи,роми,турци,арменци ,каракачани и помаци ...! Нека тази година всички дружно да отидем на бг череноморие да помонем на нашата СТРАНАТА -да ,зная,че има мутри и сервиза плаче .. други минуси ,но като бг граждани -дайте да дадем едно патриотично рамо на България и туризма у нас.Аз тази година бях планирал за Италия,но ако ще ходя на море тази година(ако се махне този вирус) ,то ще отида на нашето Черноморие и ще се постаря една седмица да изкарам,а то последният път -напуснах на 2ден.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30 и 32Морската територия на Гърция е 12мили от брега,над тях важи гръцкото законодателство,,другото се води международни води.Има икономически права на 200мили от брега ,но само ,ако и друга държава няма такива!Така ,че претенциите ти за територия на Гърция от 750хил.кв.км. е несъстоятелна!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо се тревожите ?с туризъм или без няма разлика.разлика има в това че сте се родили българи, което си е нещастие
28
0
 
8
 
! Отговори
Дърт пергишин преди 4 години
Трудно е да се каже дали ще оцелеем...
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това излишно министерство още ли не са го закрили
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Коньбе КонПо всички ширини сезоните свършиха. От днес времето няма да бъде!
25
1
 
31
 
! Отговори
Euronymous преди 4 години
Ти луда ли си ***?! Всеки ден само с тоя туризъм ни занимавате... Цял свят е под карантина, хората са без работа, на ръба на оцеляването, а тоя бронтозавър мисли само за л.... я си туризъм?!...
24
0
 
18
 
! Отговори
Абе преди 4 години
летен сезон ще има, но ще е от началото на юни 2021..
23
3
 
15
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 4 години
Ако знаете колко е хубаво в Гърция и най вече евтино. Набера 5 щайги с домати и още толкова краставици, като взема една тенекия сирене, от селската хлебарница си взема с купоните от кооперацията 10 самуна хляб. Всичкото това го натоваря в жигулиту и запрашвам.
22
1
 
24
 
! Отговори
Честно преди 4 години
Няма да има Ангелкова. Целият свят е под карантина. Хората мислят как да се запасят с тоалетна хартия. Според мен в световен план ще се обявят тая година против всякакъв вид туризъм. Хотелите си молете да ги купят някои заблудени руснаци.