Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германските вирусолозии светила в медицината -професорите Урлих Протцер от университета в Мюнхен и Ян Феликс Дрекслер от клиниката ,,Шарие"" в Берлин смятат,че единствената спасителна мярка в борбата с пандемията от коронавирус -19 е да се оставят на масовата зараза на поне 70% от населението което ще доведе до придобиване на обществен имунитет .Тъй като според тях вируса е изключотелно агресивен и вече е разпространен по целия свят ,то такива мерки като карантини и стоене в къщи са безмислени.
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАХНЕТЕ КППтата ИНАЧЕ ЩЕ МИНА С ТАНК ПРЕЗ ТЯХ
57
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До вчера се кълнеше, че докато зависи от него - бързи тестове няма да има, защото са крайно ненадеждни, а днес ни убеждава в противното"ВЪРТИШ СЕ КАТО СУДЖУК НА ТИКВЕНА ВИЛИЦА...ГЕНЕРАЛЕ
56
1
 
11
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И.....,МОЛЯ ВИ,спрете да ме блокирате ,само защото съм ИНАКОМИСЛЕЩ от ТЯХ....Република сме все пак,не диктатура!!!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия тестове трябваше на границите само, а сега заради ЕС постоянно тестове и хората вътре в бг ще полудеят от тестове. Примерно Борисов като лети в Брюксел и после се връща веднага тест..
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вождът и неговия НОЩ са на ръба на паниката и не знаят какво да правят. Вчера - едно, днес -друго. Утре ще е трето. Усещат, че скоро у хората ще се надигне основателен гняв заради имитацията на карантина и блокирането на работата и живота.В България в момента няма карантина. Карантина има когато всички, абсолютно всички са изолирани, няма циркулация вън-вътре. Само за последните две седмици в България се изпиха 200 000 души от страни, засегнати от вируса. Това каратина ли е?
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ,пусни ги робето да "работят" като толкоз се опищяха , като не разбират ,че мерките са за запазване точно на техния живот , щото Богатите Първи ще оцелеят !Масовия Мор ще застигне точно робите !
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И докато фокуса е върху бързите тестове, какво се случва с откриването на нови лаборатории, работещи по достоверната методика. Редно е в всеки областен град да има поне по една.Ама медиите се водят по въпроси на уплашена та публиката, а да мислят с главите си отказват. Това е въпроса към всички областни щабове.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапноТИ ДА ВИДИШ....АБЕ ГЕНЕРАЛЕ , ДО ОНЯ ДЕН БЕШЕ ПРОТИВ ТЯХВЪРТИШ СЕ КАТО СУДЖУК НА ТИКВЕНА ВИЛИЦА....
50
2
 
6
 
! Отговори
До Ивайло преди 4 години
"Докато зависи от него". Вече не зависи от него. Имат инструкции от ЕС.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До REDХаресвам Радев,но мисля,че това не е негова работа!Когато изтече мандата на герберите, тогава взимайте властта по мирен път,ако народа ви я даде,като толкова напирате за нея.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ivailo"До вчера се кълнеше, че докато зависи от него - бързи тестове няма да има, защото са крайно ненадеждни, а днес ни убеждава в противното"Ти какво очакваш от коремен хирург с подарени пагони? Той и за маските се извъртя на 180 градуса. Размахваше маска за аутопсия(пластмасов протектор за цяло лице, стандартна екипировка на патолог) и разправяше "Ето, лекарите имат". Имат. 47-те патолога в България. После вика - ми то се оказа, че маските не работят... Ти за тестове се хващаш : )))
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
втория щаб е прав тези карантини марантини само вредят на бизнеса , да си подават оставките в първия щаб!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестове може и да има, но ще са за да ви наложат по-строги мерки, а не да отпаднат сегашните.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втория щаб на Костов само измисли глупости и най-добре е да се махат, Заразата е в столицата и големите градове с гета, защото се трупат много млади българи и роми.. Ще напълнят само джоба на търговците с тестове и е много трудно 3 милиона всяка седмица, а тестовете имат смисъл само в големите градове с гета като огнища на зараза. На село пенсионери не излизат.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще развиваме химия
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главите да ви паднат дано , некадърници нещастни!
42
4
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Днес това ,утре обратното,аде. ...
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
zasto ne obiaviat listi s medikamenti i cenorazpisi, strahlivite shashnati bg otkachalki da se urnat i da kupuvat, testvat za kef na shamanite, manipulatorite, baiachkite, leiachkite na olovo, gledachkite na karti...da napalniat fesbuka s novi falshivi lekarstva, testove, ilachi za radost v smetkite na sobstvenicite na reklami i socialni mreji ...ami te stavat strashno orajie, ve?! darji nekoi ujkim test i vika ei sia va tarasia, davai parite?! :-) ihuuu
40
5
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Може ли да знаем колко пари получава господин Матафчийски като главен на Щаба ?