Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е пунта-мара за да се откраднат едни пари и да пукясат 10-20 хил пеционери.П.П. И още нещо. Не е важно само дали си заразен а и КОЛКО си заразен.Ще го разберете ама по-късно.......
38
5
 
8
 
! Отговори
199999 преди 4 години
Няма коронавирус.Тестовете са измамни. Сега с тези бързи тестове очаквайте "епидемия".
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тръгне масов мор и "ще има плач и скърцане със зъби" е тогава ще разберете !Ама да знаете ,че богатите ,връзкарите ,политикарите както Винаги е било в Бг ще се лекуват Първи ! и хоп апаратите и леглата в болници свършиха
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В фейсбук е пълен с обяви за маски и спирт на много високи цени!!!
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките ще паднат, като махнете Боко Тиквата от власт. Махнете шарлатана!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност."Еми то отдавна има? Майтапчийски ще преоткрива топлата водЪ.
33
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
За къде да бърза. Нали си получава заплатите. Защо не си вземе неплатена отпуска, както нас ни карат ?Да го видим тогава дали ще говори същото !P.S.Забравих, държавата всъщност се грижи за нас (тези в неплатена отпуска). Предлага ни заем !? Като е толкова изгоден, защо не го вземат те (държавните служители) и да излязат в неплатена отпуска. А ?И като нямам заплата с какво ще го връщам този кредит?
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На КПП тата не трябва да има декларации и проверка на документи, с милиционерски методи не се бори епидемия.Трябва измерване на температура, при показания над 37 тестване---------Според тебе някой с температура ще тръгне ли изобщо да пътува?
31
5
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Тоя се оказа голям ***... До вчера се кълнеше, че докато зависи от него - бързи тестове няма да има, защото са крайно ненадеждни, а днес ни убеждава в противното хахх. После, що никой не вярвал на политици, журналисти ,лекари и т.н.
30
6
 
8
 
! Отговори
Краят преди 4 години
Късно е. Сега вече няма значение. Изгубихме битката в самото начало поради липса на капацитет и подготвеност. До ден днешен нямаме реална представа за мащаба на заразата у нас. Да си завират кривите където намерят и да се молим да не опираме до интензивни грижи.
29
0
 
19
 
! Отговори
кака ви преди 4 години
И като тестват днес къде е гаранцията, че няма да се заразиш утре ?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестовете са само инструмент, за информация.Разни тестове, различни цели. Стратегията за овладяване на епидемията остава същата. Достоверни тестове, за контрол на огнища и овладяване на вътрешно болнични огнища. Всичко останало за допълнителна информация по общата картина.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестовете дават само моментна снимка на вируса, но след точно 1 ден стават неточни, зашото може да се зарази след тестовете. Масови тестове само ще заразят и здравите хора защото се струпат хора а някои са заразаносители даже и като оздравеят. Това е поредната глупост на ГЕРБ и Борисов. Явно че целта са изборите, за да видят колко избиратели има, а не някаква здравна цел.По-добре е ако може да ваксинират здравите хора за да не се заразят, а тестовете само на болните.
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виденовата зима не знам но Борисовата пролет 2020 ще ви разкаже играта.И не се заблуждавйте, ще има и "борисово лято-2020", борисова есен-2020" и т.н.Жална ви майка с тоя глупав човек НО виЙ си *** избрахтИ та ............плащайте сега за глупоста си.
25
3
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Абе някой да е наясно кой носи отговорност за цялата дандания. Защото така наречения щаб може да препоръчва мерки. И не носи отговорност.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nikakvi testove ne sa nujni. vsichki sa virusonositeli. i ste ozdraveiat sami s domashno lechenie.viroglavite nehigienichni bolni s doksan dokus bolesti ste umrat. te vinagi sa viroglavi i behigienichni i zatova sa trupnali mnogo bolesti. ima i izkluchenia kato ot vsiako pravilo.
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въртяха, сукаха и накрая дойдоха на акъла на проф. Аргирова и доц. Мангъров, че трябва да се проведе широко тестване. Това каза и лекарката, която вече и излекувана във ВМА.Крайно време е да спрем да седим и да чакаме, а да действаме. 300 000 теста щели да излезнат 10 милиона. Как може румънците да почват пълно тестване на гражданите в Букурещ, а за София да не може? Стига сме си губили времето!Аз съм готов да си платя тестовете на моето семейство. Не струват чак толкова много пари.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21, 19Млъкни бе, лаборант отровен ! Така ли не разбрахте, че става въпрос за новия германски бърз тест, а не за тоя дето вашия комисионаджия пробутваше ?
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви мерки бе Годжи. Това вашето са псевдомерки. По улиците е пълно с хора, само такива като мен седят вкъщи като къpтици. Какъв е смисъла от този цирк бе човек? Да се симулира нещоправене? Блокирали пътуването между градовете, а забравили за БДЖ или за границите през които влизат болни. Никой не знае колко са болните. Според мен са десетки хиляди вече. Много хора просто не знаят и го карат като грип/пневмония. Ти иначе се хвали, че болните са 200. Овцeте ще повярват на всичко.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
s tasi mnogostradalna genoveva vi razigravat armeiski teater radev i borisov ujkim sarditi.radevi sa mnogo happy.varzaha vi tenekiata na gastite.borisov happy, u nego hliava i noja...