В кризата: Уж не спазваме правила, а го направихме по-добре от други!

Проф. Христова: Има бърза реакция като управление и дисциплина от хората
Обновена: 27 мар 2020 17:23 | 27 мар 2020 15:57, Веселина Йорданова
86
В кризата: Уж не спазваме правила, а го направихме по-добре от други!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България изглежда доста добре на фона на други държави, справяща се, заяви политическият прихолог проф. Антоанета Христова по повод ситуацията с коронавируса у нас.

Още по темата
"Мои приятели, познати в Испания казват, че там ни дават за пример, за модел на управление. Но струва ми се, че сме съчетание на двата фактора - на реалната организация на ограниченията от страна на управление на кризата и на тази дисциплина, тази отговорност, която се показва в момента от страна на граждани и населението, и в същото време голяма степен на нормалния начин на възприемане на ситуацията", заяви Христова в интервю за "Фокус".

По думите й тревожността на хората е малко над средната, по данни от изследване, което ще бъде представено. "Тази устойчивост, която показваме, тази дисциплинираност и готовност за самоограничение ми се струва, че ще дадат добри резултати и ще ни поставят на едно от първите места по управление на процеса", изтъкна специалистът.

"Сравнявайки поведението в другите държави в Европа и извън Европа, ние се смятахме за хора, които не сме дисциплинирани, които сме изключително извън общността, че работим само и единствено индивидуалистично само и единствено в собствения си комфорт и справяне с условията на живот, защото такива са се стекли, че трябваше да се справяме въпреки всичко, излезе, че не сме така. Ние открихме нови характеристики, открихме, че българите могат да бъдат много дисциплинирани, че в голяма степен заради готовността да се подчиниш на правилата ние ги спазваме много повече, отколкото гражданите на другите страни, гражданите на Франция, на Германия, на Испания, на Италия", посочи Христова.

По думите й разсъжденията ни затова, че трябва да се подчиним, изглежда са принцип, който работи много по-вътре в нас, отколкото в другите държави. Може би именно това в момента ще ни направи и държава, която ще се справи, включително с по-нисък пик, отколкото на другите места. Според нея наблюдаваме много бърза реакция на ниво управление на криза.

"И се управлява от хора, които всеки ден заслужават и покачват доверието към тях от страна на гражданите. Затова ми се струва, че ще се справим. Само да не си създаваме собствен трън в петата и вътрешни сложни конфликти, ситуации, които могат да нарушат тази обща дисциплина, която е необходима в момента. Но се надявам разум да има навсякъде и да няма демонстрация на фриволно поведение", посочи анализаторът.

По думите й политиката в момента в ситуация на криза трябва да покаже модел, да реализираме два основни принципа на поведение.

Единият, това е единното мислене, това е способността ни да се подчиним, способността ни да се дисциплинираме. Приоритетът е да пазим себе си и другите. Преди това, това не са били приоритети. Запазването на себе си и другите се размиваше в общото гонене на ценности и други интереси, предимно материално ориентирани, каза тя.

Христова посочи, че до този момент политиците са излъчвали послания за конфликт в парламента, за противостоене и затова е много трудно да показват послания на единение, на дисциплина. Тази криза ще покаже реално кой ще оцелее и кой ще се адаптира, който няма да може, ще отпадне, заяви тя.

По отношение на политиците тя посочи, че БСП все още има "браунови движения", чудейки се кога е добре да излезе и да се приобщава към политиката на управляващите.

"Къде е границата да бъдеш опозиция и да не си опозиция в тази ситуация. Така че там се забелязват тези малко объркани действия. Но има прост отговор на ситуацията и той е: няма нужда от такива разлики. В такива ситуации на криза няма подобни разлики. Трябва да можеш да казваш предложенията си кооперативно. Кооперативно, подчертавам думата, така че да не изглежда, че имаш политически дивидент и в същото време да можеш да помогнеш с добра идея, която очевидно че в момента - такава е ситуацията – има висока степен на вероятност да бъде чута. Даже такъв тип поведение би довело утре до повече политически дивиденти", изтъкна тя.

На въпрос работи ли демокрацията, Христова посочи, че от една страна кризата се управлява през такъв вид правила, които нарушават определени права. От друга страна пък кризата трябва да може да намери мярата, т.е. това управление трябва да намери мярата между твърдостта, ограниченията, между това да бъдеш широко информиран за случващото се около теб и да можеш да споделяш това, което става, и то най-вече се отнася до свободата на медиите.

Според нея дотогава, докато този баланс се държи, риск няма.

"Като психолог мога да кажа, че на хората им е много трудно да живеят без ясна перспектива. Рискът на далечната перспектива вече ни е отрязан. Нашето живеене е тук и сега. Това е нещото, което ако продължи твърде дълго време, може вече да ескалира в повишаване на тревожността. Затова за мен моделирането и представянето на прогнозите, които ни се казват възможно най-коректно, е нещо, което ще ни даде перспектива за нашето поведение и за това какво, ни очаква", каза Христова.

Според нея е хубаво да се помисли на базата на тези модели по-нататък за диференциране на групи по отношение начина, по който трябва да се справят с ограниченията и мястото, където преживяват тези ограничения. И в никакъв случай да няма противопоставян конфликт между групи, които управляват кризите.
 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Простите и кресливите, миещи тоалетни на запад, сега подвили опашка и дошли тук да заразяват са проблема, да седят на границата 21 дни под карантина за тахан сметка щом са се сетили сега да идват ;) !!!
79
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 1 месец
Браво, нещо умно да се види тук!
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля Българина си знае, че ако се наложи да се ходи в болница нещата стават много трудни особенно с нашата не толкова развита и модерна здравна система. Така че по-добре вкъщи и ранна почивка отколкото болни
77
0
 
10
 
! Отговори
чич ковид енов преди 2 месеца
Българинът в криза се чувства в стихията си
. Да оцелява. Кален е е години несгоди и тежък живот. Той е самият вирус дори.
Да му мислят разглезотените европейци.
76
1
 
14
 
! Отговори
Канада преди 2 месеца
Живея в Канада, и действително това което виждам че се прави в БГ въпреки помията и критиките към властта дава резултат. Реагира се сравнително рано и адекватно и дано да не се натовари мед. система когато дойде пика. Бог да ни пази и разберете че положението навсякъде е много сериозно и факт е че дори богати страни с добри мед. системи се задъхват и са на предела. Тежко е за всеки но предвид обстоятелствата това е най разумното решение. Стойте в къщи!!!
75
0
 
5
 
! Отговори
Миле преди 2 месеца
Истината е че сме много страхливи. А най-големите страхове на бг са да не изстине и да не се мине :)
74
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 2 месеца
бай Вълчо: Истината е (казвам го отговорно) че тука има кръгове, познаващи нашата здравна система и цялата наша организация: премерът организира шиенето на маски, облекла, постоянно е на екрана и ни увещава колко лесно ще преборим пандемията и как ние сме водещи в тази борба. И познавачите на нашата действителност, за разлика от испанските познати на проф. Антоанета ( титлата с резерви?), ни съзжаляват. Не изпадам в подробности, да се молим нейните хора да познават по-добре как е у нас
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разберете, че сутрин като си обувам панталоните и крачолите ми треперят.
72
2
 
3
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 2 месеца
бай Вълчо: Ангела купува (тука медиите също го показаха) 3 дена преди да се въведат крайните мерки. Но и сега маските за гражданите по улицата не са задължителни, в супер маркета се спазват 1,5 до 2 м. дистанция, забранено е събирането на повече от двама човека на публични места и т.н. Населението в болшинството си спазва въведените мерки. Но аз съм разочарован от dnts.bg заради публикуването на горния материал. Някаква си пишман докторка чула нещо от улицата и това се публикува като меродавно.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прибирайки се от Северна Америка единственото летище на което полицаите носеха маски и ръкавици беше Българското.На летището в Германия беше същото като северано американското.В България има страхотна дисциплина и Моля ви не бъдете постоянно скептично настроени към всяка положителна новина касаеща нашата прекрасна по история и природа държава.
70
2
 
3
 
! Отговори
Чукачев преди 2 месеца
Ние спазваме но защо вкарвате хора от други държави все още в страната? Така няма да се оправим никога, какъв е смисъла?
69
2
 
0
 
! Отговори
Редуциране преди 2 месеца
- Зад това тестване дали не събират генетична информация?
68
3
 
10
 
! Отговори
БОГ НИ ОПАЗИ преди 2 месеца
Хайде стига с хвалбите - пилците се броят наесен!
Но за едно извадихме късмет - при нас вируса дойте доста по-късно, а той през колкото повече хора минава, толкова "по-слаб" става.

В момента може би десетки хиляди са заразени или вече са го изкарали (аз вече знам за 5 доста достоверни случая), поради което след около месец заболяваемостта рязко ще започне да спада, а новозаболелите ще се възстановяват по-лесно (т.е. и смъртността ще пада).

Трябва масово тестване за антитела!
67
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
Кака, не си схванала главното - българинът е войн, това е война срещу най-гадния враг - невидимия.
66
0
 
0
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 2 месеца
До der alte Spinner
Съгласен съм с теб.
Немците са дисциплинирана нация. Сега те имат стойностни политици които не се занимават с теснопартийни задявки. Вярват в своето правителство и действията им породени от кризата
Само ,че аз бях изненадан от снимките направени в един маркет в който канцлерката Меркел пазарува тоалетна хартия и 3 бутилки вино. Проблема не е в продуктите ,а в това ,че тя пазарува без мазка при въведени ограничения
Е, все пак е жена!Да де, ама е канцлер 20г.та е нещо спорно
65
2
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Да не забравяме, че сме застаряваща нация и хората се поуплашиха. Доста повече от държавите с младо население.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тая душица е предния пиар на бнкянския комунист
никой не знаe какво е напрвил - даже тия дето направиха нещо - китайците
а тия гербави тролчета не спиртда се гаврят с народа
дето го направиха боклуджийска яма на европа
и няма нито един застрелян
назначават си каскети да ги бранят от народа и си правят къщички в барселона
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
България съвсем не е изолирана страна. Хиляди хора работят в чужбина и пътвуват постоянно към и извън страната, което си е предпоставка за разпространение от вируса от всякъде. Други страни - по-малки от България са много по-засегнати от нас.
62
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА ИЗОЛИРАНА СТРАНА, НОРМАЛНО Е ДА Е СЛАБО ЗАСЕГНАТА.
61
4
 
6
 
! Отговори
Zver4etooo преди 2 месеца
Справяме се, защото да мислим за далечно бъдеще не ни е присъщо. Повечето от нацията ни оцелява ден за ден, каквото дойде.
Айде със здраве!