София с най-голям спад на разходите за живот в света

Столицата ни е на 106-о място от 133 града по света по разходи за живот
28 мар 2020 14:20, Миглена Иванова
123
София с най-голям спад на разходите за живот в света
Снимка: архив, БГНЕС

София е градът, който отбелязва най-голям спад в класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове по света през 2020 г.

Българската столица пада от 90-то до 106-то място в глобалното подреждане, т.е. с 16 позиции. На второ място по спад е Рейкявик – от 15-то до 29-то място, следват Рим и Дюселдорф – съответно от 32-ро място, което споделят, до 43-то.

Класацията на Economic Inteligence Unit обхваща 133 града по света и сравнява цените на над 160 продукта и услуги, за да изчисли разходите за живот. Икономистите сравняват цените на храната, облеклото, наемите, комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването и други.

Основен извод от подреждането е, че разходите за живот в европейските градове намаляват, докато в САЩ, както и в повечето азиатски градове се увеличават.

Основна причина за спада на разходите за живот в европейските градове е поевтиняването на еврото спрямо долара, което се отразява и на валутите на страните, които са обвързани с еврото – например българският лев, отбелязва се в доклада.

Същевременно Истанбул е лидер по ръст на разходите за живот в тазгодишната класация, като скача с 24 места до 96-та позиция. На второ място по ръст е Киев – с 22 позиции до 86-то място, следван от Бостън, който се придвижва напред в класацията с 18 места до 33-та позиция. Сред градовете, където животът поскъпва най-бързо, се нареждат още Москва, Банкок, Техеран, който споделя 106-то място със София, Атланта, Лима, Рио де Жанейро, Сао Пауло.

Сингапур и Хонконг оглавяват класацията за поредна година. Осака в Япония измества Ню Йорк, като двата града са съответно на 3-то и 4-то място. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Тел Авив, Лос Анджелир, Токио и Женева.

Ключовите азиатски икономически центрове продължават да са сред най-скъпите места за живот в света заради ръста на цените на повечето стоки и услуги. Цените обаче вече растат значително по-бързо в северноамериканските градове, заключават икономистите.

Най-евтиното място за живот в света е Дамаск, столицата на Сирия, която обаче е раздирана от дългогодишна война. Сред най-евтините места за живот в света се нареждат още Ташкент, Алмати, Буенос Айрес, Карачи, Каракас, Лусака, Ченай, Бангалор и Ню Делхи. Повечето от тези градове са в Южна и Югоизточна Азия – регион, който остава евтин за живот заради ниските доходи, високото неравенство по отношение на доходите, ограничената покупателна способност на домакинствата и засилената конкуренция в търговията.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Софияразходи за живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Ако я няма Азия, оставаме и без програмистчета. Пусни заявка за разработка на динамичен е-комерс сайт с възможност за три типа аукциони и ще видиш, че 95% от офертите ще дойдат от Индия. Давал съм доста задания и винаги ги печелят индийци, при това си вършат съвестно и бързо работата. Без много претенции и уважително.
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си мисля, че самият Борисофф е редактор тук. Положителна след положителна новина за нашата китна родина, но погледнеш ли през прозореца каляската се е превирнала в тиква за отрицателно време. А може би винаги си е била тиква, на която дори и временният евтин туннинг не може да помогне
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие сериозно ли правите класация за 2020 година с данни за 2 месеца, и то от преди тези извънредни положения, чийто край не се вижда, и без да вземете предвид икономическата криза, която все повече ще се задълбочава?
46
5
 
22
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Не знам за какви разходи говорят ама моите са скочили над 2 пъти откак са ГЕРБ
45
14
 
20
 
! Отговори
от кв Лагера преди 4 години
В София мерките Не се спазват ! Крайно време е полицията и армията да тръгнат по българските квартали ,че май разминахме братята .Цели тумби младежи , семейства с деца, в кварталния магазин върволица цял ден с едно кафе,една дъвка , чипс.....
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа моля моля! Чукчите са след нас в глобалното подреждане! Което си е хубаво - хубаво е! Защо да го омаловажаваме?
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам, че Бай *** може с 2 и с 200
42
4
 
32
 
! Отговори
браво преди 4 години
отлична поръчкова статия и сигнал да се увеличат наемите и цените на жилищата
41
1
 
32
 
! Отговори
Явно преди 4 години
Няма да спрат вноса на смет щото явно това е канал за дрога на висшите полицаи или политици!
40
1
 
27
 
! Отговори
поправка преди 4 години
ние турсистическа държава ли сме иЛИ кофа за смет и зарази?
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** по *** най *** статия
38
0
 
17
 
! Отговори
Наем София преди 4 години
150- 300 лева зависи дали е сам човек с квартиранти,района е важен и т.н. най евтино е Орландовци,Ботунец и т.н
37
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете всички сделки за внос на смет в България,внасяте зарази,мръсотии,замърсявате въздуха,а след това частиците от горенето на сметта се отлагат в почвата и водата,ние турсистическа държава ли сме и кофа за смет и зарази?Спрете да замърсявате България,баста!
36
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логично е и столицата на най-бедната държава да е най-бедната столица. В страната мизерия, а столицата и ГЕРБ чакат помощи от МВФ и ЕС или дарения от високите заплати на Габриел и Кристалина.
35
1
 
24
 
! Отговори
DADADADADA преди 4 години
Точно преди коронавируса бях до Валета в Малта по работа 7 дена. Цените в хранителните магазини бяха около 50% по-високи прямо тогава.Към момента разликата е не повече от 30% спрямо тогава като си гледам пазара вчера от Кауфланд. А заплатата в Малта е 1200 евро средно.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 34 Лесен е отговора.Колкото каже "наемодателя"!
33
3
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
Как ги изсмукваме подобни "стъкмистики и класации" от пръстите си Не знам!-:)
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една стая в София за колко пари може да се наеме? Сериозно питам.
31
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да внасяте смет от чужди държави,че и от Италия,не стига,че замърсявате водата и почвата с горенето на тези отпадъци,но и внасяте зараза!спрете вноса на смет,обърнахте ни държавата на б о. к л у к чий ска яма!Спрете!
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бинджу , столицата на Гвиана е още по-евтино.Настигнахме черна Африка по много показатели.