16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Каквото и да прави щабът-рано или късно Гладът ще ни срещне лице в лице с вирусът- Ясно е че Щабът не иска цунами от болни в болниците-Но моето мнение е че Цунамито е страшно когато брегът е нисък-а в Бг за съжаление брегът е нисък -бедните държави с домакинства живеещи от години на "ръба' сега нямат паричният "буфер" за 3-4 месеца-така че Щабът в момента забавя "АГОНИЯТА СИ" след което ще бъде тотално парализиран и в потрес-Ако има тълпи с болни и гладни то Всички Системи(и Здравната) заминават
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да попитам Информационна Агенция Годжи, колко пациенти излекувахте и с какви медикаменти?!
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не убивайте доктора, той е само част от спектакъла!Който ще умре от пневмония, ще умре, както всички ние ще умрем от нещо, Бог да ни прости греховете!Проблемите ги създават други герои. Сега трябва да се купува евтина храна и да се пълни резерва, или поне да се подмени, а не да се деблокира.Прав е Горанов, заем ни трябва, но за храна за зимата още днес, иначе ще умираме от глад.
16
12
 
19
 
! Отговори
Ковчежник преди 4 години
Във форумите на днес.бг пишат много хора със заеми които умишлено разпространяват неистини за да създават хаос, надявайки се задълженията им изведнъж да се изпарят и да не връщат нищо. Няма такава опасност. Бъдете спокойни. Всички ще си върнат заемите до стотинка.
15
4
 
13
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Има една истина нашите алчни безсъвестни безотговорни безмозъчни алчни бизнесмени в България въобще не ги интересува дали хората в България са болни от болеста коронавирус и дали тежко я карат интересува ги само как да лапат пари от нас Българите нищо друго не ги интересува
14
22
 
11
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Оставка на л.у.м.п.е.н гадев - ветото, заради който цените тръгнаха нагоре.Руски сателитен президент на Сибир. Цените по цял свят падат, но заради "президента" геноцитаджия хората в България ще гладуват.
13
2
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Щото Ковид-19 не работи У Неделя :)
12
3
 
26
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Има една истина алчните бизнесмени и ромите в България не спазват домашната карантина ходят по улиците на градовете без да осъзнават ще така заразяват друг човек и му отнемат живота.Заради нашите алчни безсъвестни безотговорни безмозъчни бизнесмени и ромите в България с празните глави всички те не спазват законите на нашата държава правят си каквото си искат и заради тях страдаме ние нормалните българи
11
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка на румен радев ветото, отговорен за зарсзяването на десетки хилвди на връх Шипка!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Мутафчийски, може ли да пием антистенокардин профилактично. Преди години хирурзите го препоръчваха на мед. персонал.
9
14
 
5
 
! Отговори
ганьос преди 4 години
Тия *** под мен трябва да пукнат от цовид19
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление през последните години оставихме с по 300 легла бившите окръжни болници, които преди бяха с по около 1500. При 300 легла какъв контрол на инфекциите. Да се нароят стотици болнички със 100-200 легла, е много изгодно за частния бизнес.Дано сега се сетят да обърнат внимание на общественото здравеопазване и НЗОК да спре да работи с частни лечебни заведения. Има частни фондове, частните болници да работят с тях.
7
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека воят на *** с накърнени права и свободи започне!Ега ви прекине короната всички двучели смелчаги.
6
17
 
16
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Свали блокадите ве! В Северна Корея ли сме?
5
13
 
29
 
! Отговори
Майна преди 4 години
Смешен военен ***, с тия тествания по 300 на ден пика ще е другата пролет
4
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек е терорист и създава заплаха за националната сигурност на България!
3
29
 
19
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Браво генерале ти си нашия лидер. Унижавай хората, вземи им правата. Никой никъде да не ходи.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така на час по лъжичка ще си кретаме до догодина по същото време, до тогава само на хрантутниците им върви пълна заплата с платен отпуск. Останалите мизерстваме. А и уточнявайте, че бройките са за целия ден, и отделно казвайте новите бройки, потвърдени между двата брифинга, че паникьорите не могат да смятат и бройките ги слагат по два пъти...
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Довечера тоя да не сте го показали. Каза, че ще дава информация един път на ден.И още нещо, защо винаги в неделя болните са по-малко, а на следващия ден се увеличават.

Спонсорирани публикации