16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
8
 
! Отговори
Bodycount преди 4 години
Националният щаб за всяване на паника и разпространение на зарази е взел всички мерки за да ви е гадно, а пък ако случайно срещнете някой контролен орган, стискайте палци(на краката) проверката да е задоволителна, иначе 5к глоба.
38
7
 
6
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Хубавото е, че шведите се движат и събират на групи и масово не спазват социална изолация. Много шведки ще вият на умряло. Чували ли сте ги като умре някой как вият? Много е кефещо.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Защото в почивните дни по-малко хора търсят медицинска помощ.Също така съществува феноменът, че човек винаги се разболява активно в петък вечер, но търси помощ в понеделник сутрин.Болните, които г-н Мутафчийски докладва, са се самоопределили като нуждаещи се от помощ и каква ще е динамиката на тяхното отсяване донякъде зависи и от самите тях.Както самите специалисти казват, в момента се хващат 2 на всеки 12, което е балансиран подход.
36
7
 
13
 
! Отговори
$ДС преди 4 години
Генерале, кога ще наредите на Фандъкова да спре строежите, поне докато отмине епидемията и да започне да дезинфекцира?Доказана е връзката между мръсният въздух и разпространението на вируса. Не случайно София е огнището на заразата не само в България, но и на Балканите.
35
4
 
11
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 4 години
НА ПОСТНАТА ПИЦА МАЙ ОСТАНА САМО ОПАКОВКАТА!!
34
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСПенделите смело в рубладжийска атака, коронавируса ше ви изпари!
33
12
 
9
 
! Отговори
от 37 преди 4 години
Гeйбеpaстите
32
2
 
8
 
! Отговори
Горанчов преди 4 години
Стягайте колана ще връщаме
31
6
 
20
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 години
Годжи черната хроника няма ли да каже колко от случаите са НОВ ВНОС, колко хиляди от рискови държави са пристигнали вчера, колко хиляди ще приемем днеска. Да държиш хората затворени щото си държиш границите отворени е ГЕНИАЛНО.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** много "ниско интелигентни" *** са наели
29
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение че няма лекарство, нито ваксина, то строенето вкъщи само отлага неизбежно то. В момента, в който карантината спре и хората пак тръгнат да пътуват нещата отново ще се влошат... Само дето хората вече няма да имат и пари да се лекуват
28
7
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
От много години Ние сме най бедните в Европа и скоро на Балканите -заради алчната политика на Правителството да осигурява роби на Алчните си Бизнесмени -ни докараха до тук -ЗАЩОТО НЕ Е ПРОБЛЕМ ВИРУСА- ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ХОРАТА НЕ МОЖАХА ДА ИМАТ СПЕСТЯВАНИЯ КАТО ЕДИН СРЕДЕН ЕВРОПЕЕЦ- АКО ВСИЧКИ ДОМАКИНСТВА ИМАХА ПО 10 000 ЕВРО СПЕСТЯВАНИЯ -СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ТАЗИ 4 МЕСЕЧНА КАРАНТИНА! ГЕРБ НИЩО НЕ НАПРАВИ ДЕСЕТ ГОДИНИ -ВИРУСЪТ Е СТРАШЕН ЗА БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ -ЗА БОГАТИТЕ Е ПРОСТО ПАУЗА!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да протестираме отново след като се обърне каруцата?Няма да изляза за 5 хил.глоба, но трабва да използваме разума си за да повлияем на събитията.Първо трябва да се погрижим за реколтата, за резервите от храна и всичко от първа необходимост.Ясно е, че има некачествени политици, но трябва да има и разумни.За Бога, нека да има България и българи след нас!Права е Елизабет 2, нека да запазим младостта, но не на Англия, а на България!
26
4
 
4
 
! Отговори
Бай гъньо преди 4 години
Басамаму
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11За какво точно лекарите са препоръчвали да се приема антистенокардин?Цитат от листовката на препарата: "Антистенокардин съдържа активното вещество дипиридамол, принадлежащо към група лекарства, наречени антитромботични. Той променя свойствата на тромбоцитите (кръвните плочици). които нормално са отговорни за съсирването на кръвта. Антистенокардин се използва за предпазване от образуване на кръвни съсиреци при пациенти на антикоагулантна (противосъсирваща) терапия в следоператив
24
9
 
6
 
! Отговори
от 28 преди 4 години
Обичам по два твърдо - пулсиращи едновременно в мен, вярвам силно в еднополовата любов.
23
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го приемам българите които работят под карантина а продължаваме да приемаме хора от чужбина,особенно от рискови страни.Повечето не са дали и един лев за България.
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам във вируса, вярвам в налагането на нов световен ред
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради тая причина затворете всеки град в България и останете само доктори,ушеви,военни и чиновници на заплата.Кафявият вожд ще се показва чат пат да обяснява че сме стабили и него много го хвалят.Белият вожд на снимката ще чете с гробовен глас тая вечер колко клошара са кашляли и храчили.
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според думите на годжи от 354 болни 140 са в болници останалите предполагам са по домовете си с наложена карантина. До тук добре, но семействата им също ли са под карантина и как си осигуряват храна без да излизат???

Спонсорирани публикации