Проф. Константинов: Пикът на епидемията ще е в следващите 20 дни

Смъртността в България била 45% по-ниска от средната за света
1 апр 2020 10:43, Анисия Иванова
222

Математическите модели се използват, за да се ориентираме в процеса, да предскажем как ще се развива и евентуално да видим какъв е резултатът от мерките, които взимаме. Това заяви проф. Михаил Константинов в "България сутрин".

Според него кривата на настоящото заболяване до голяма степен повтаря предишни епидемии.
"Особеностите около този вирус отдавна са известни и те го правят толкова опасен. Смъртността му е висока, но не най-високата възможна. Проблемът е, че хората много дълго могат да го носят без да проявят симптоми", допълни още той.

И прогнозира, че пикът на епидемията ще бъде в близките 20 дни и след това ще затихне.

"И някъде в края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне, тогава може да говорим за край на това, което ни се случва", каза още проф. Константинов.

По думите му параметрите в България са много добри в сравнение с останалите държави.

"Заразените, да кажем, не са ги хванали всички. По отношение на смъртността сме 45% по-добре от средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някави много добре развити западни държави", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

В момента Китай е на 60-то място по смъртност. България е близо по смъртност да Китай и е на едно от последните места, допълни той.

По думите не само България е с такава ниска смъртност, но всички източноевропейски държави.

Той беше категоричен, че това, което става в Европа и САЩ, е многократно по-лошо от това, което е било в Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато човек е изолиран не излиза на слънце и не контактува с други хора имунитета му отслабва. Изолирайки се/ни за 2-3 месеца, след това всички ще се разболеят от разни банални вируси, които също могат да доведат до услижненич, че даже и короната може да повтори.
159
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ей тоя ми е голема загадка!!!!!КОЙ и защо го набутва в РАБОТА,КОЯТО НЕ МУ Е РАБОТА?!?!
158
5
 
6
 
! Отговори
В момента преди 4 години
Докато сме в извънредно положение се забранява разболяването и умирането от други болести освен от корони вируси. Разболяването от друго, каквото и да е, се наказва с глоба, затвар, и т.н.
157
0
 
2
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
"Танцът на смъртта" е показателно какви *** са нашите "***"
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около 50 години в редица европейски страни, между които, всички съседни на България, бяха регистрирани случаи на заболели от холера. България тогава съумя да не допусне нито едно такова заболяване на своя територия. Без извънредно положение, но с прилагане на адекватни мерки в различни направления. Впрочем, тогава министър на здравеопазването беше лекар.
155
8
 
19
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Ама какъв ПИК ???В България има 412+ болни. На 7млн.души. Хайде - на колкото сме в държавата, да речам - 5млн. т.е. ...под 0,01% са заболелите, а смъртността е 2%Само от 16.03-26.03.2020г., за една седмица, заболелите от ОРЗ (грип) са 2505 души.Е, къде видяха епидемия ? В Света, за една година до ок.500хил.души загиват от грип...а досега загиналите от Короната са 10 пъти по-малко...Къде бъркам ?!
154
0
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
В България една проста мярка може да спре вируса и пък да няма - 40 дневна карантина за всички влизащи в България, ама не вкъщи, а в изолатори.
153
4
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Професор "На всяка манджа мерудия" пак се изказва за неща, които не разбира. Да си гледа фалшифицирането на изборите и да не си пъха носа навсякъде. Така, като чета какво е казал не разбирам за кой пък говори - за пикът в България или в света? И в двата случая бърка, защото все по-крути мерки се взимат навсякъде по света, когато им подпари под опашките. Великобритания бяха заложили на стадния имунитет и това да едни срокове, сега разбраха, че така не става и това са други срокове. В България е
152
1
 
21
 
! Отговори
iii преди 4 години
В България има двама-трима, които отбират от всичко - този Мишо, Харалан, а отскоро и метеорологът Рачев. Само изяви по медиите им дайте, всичко ще обяснят и прогнозират. Без тях направо сме изгубени.
151
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кратко и ясноА вируса на мизерията ни вършее 1300 години.
150
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-точно казаночак сега ще вземат да правят тестове.И част от тези 5000 болни в момента ще ги регистрират.С-Капаната върхушка пак ще трупа мъни.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кратко и ясноХолерата не е испански грип, но в общи линии си прав
148
0
 
18
 
! Отговори
Професоре, преди 4 години
имаш грешка в изчисленията, при 2 милиона вируса които са влезли в България, при 1 вирус на човек пика ще настъпи на 25-ят ден в 15 часа след обяд. Ще го дочакаме, ама ракията свърши, а с тази карантина стана сложно.
147
12
 
13
 
! Отговори
Мене преди 4 години
Някой може ли да извади статистика за тези няколко седмици от този така наречен коронавирус, колко хора са се разболял и и съответно умрял и от други болести.Само коронавирус ли има в тоя свят.Хора отворете си очите,това е само залъгалка
146
1
 
6
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
самата дума (карантина) значи четирседневка ...Хората са забелязали за колко време мре някой заразен още от времената на чум,ата...Тъй че минимум 40 дни + Още толкова да сме сигурни че няма да повтори И това е ОПТИМИСТИЧНИЯ вариянт ...Холерата (Испанския грип) е вършала 3 години ...А рекорда е на черната смърт 43 години ...
145
5
 
3
 
! Отговори
COVID 19 преди 4 години
На 9 май на червения ще парадирам само АЗ
144
12
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Втората вълна никой не я е отменил Ще видим каква ще се развие в Китай ...Но дорде не утрепе 2/3 от всички комунисти короната остава Ако трябва и 50 години ...
143
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в русия ще е най зле и дълго
142
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И прогнозира, че пикът на епидемията ще бъде в близките 20 дни и след това ще затихне."Аре у лево бе, пoдлога герберска. До 20 дни ще преболедуват ли повече от половината хора вируса? Не? И как тогава пика ще му е след 20 дена? Пика се отлага(не премахва, а отлага) със всички тия карантинни мерки. Махат карантината и хоп - пик. Освен ако не плануват да ни чакат да го преболедуваме всички. По 400 човека на месец, значи 6 мил делено на 400 = 15 000 месеца / 12 = 1250 години.
141
3
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ми то през септември ша пуснат следващата версия.