Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина

Едва 32% смятат, че кризата няма да промени съществено приходите им
89
Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва 32% от българите са на мнение, че кризата няма да промени съществено техните доходи. Това сочи проучване на агенция „Афис“, проведено по телефона между 29 и 30 март.

Под 1% са тези, които се надяват в сегашния период да заработят повече от обичайното поради по-голямото натоварване в техния сектор или специалността им. Сред тях  са куриерите, медиците, служителите в социалните услуги.

А основната маса хора очаква обедняване: от частично („донякъде“ – 37%), до катастрофично („наполовина и повече“ – 31%).
При това опасенията са най-големи сред хората, които и преди кризата са живели по-зле от останалите.

Сред тях 51% се готвят да изгубят половината парични средства и повече.

Обратно, измежду хората, които живеят по-добре от мнозинството, доста повече от средното – 47%, очакват да запазят сегашния си стандарт, а 40% – той да падне само „донякъде“.

Чисто икономическият ефект от „общодържавната карантина“ все още може да се окаже незначителен.

След бързо възстановяване на нормалния ритъм изгубеното може да бъде наваксано, но при забавен или спрял метаболизъм стопанският организъм има свойството да се разпада, анализират социолозите.

Само 11% се надяват екстрените мерки да приключат в рамките на месец т.е. към края на април.

15% от анкетираните очакват тя да продължи година и повече. Златната среда между оптимистичната и песимистичната крайност е избрана от 52% и тя гласи: „До няколко месеца“.

Друга една четвърт са умерено скептични –  „до края на годината“.
Ако в продължение на една четвърт от годината няма да се произвеждат около две трети от стоките и услугите, автоматизмите на свободната пазарна икономика ще определят като  излишен голям дял от хората – от порядъка на 15-20%, допълват от „Афис“.

Според анализаторите пролетта на 2020 г. може да постави началото на един траен зимен сън, сравним с Великата депресия от 1930-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!
48
0
 
11
 
! Отговори
не преди 4 години
се надявайте че ще стане по справедливо но дано поне крадците и лъжците да понамалеят а умните да си отворят очите и да не се доверяват на крадците и лъжците
47
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми аз съм от тези 32%, които не очакват да обеднеят.Даже напротив, очаквам да "забогатея". Не случайно го слагам в кавички, не съм от "олигарсите" на бай Бойко.Просто от новите цени на Топлофикация ще "забогатея" чувствително (чудо невиждано, по-ниски цени). Отделно заредих на бензиностанция почти догоре резервоара, също нещо което отдавна не ми се беше случвало, и т.н.В много държави производители на плодове и зеленчуци очакват масов глад - няма кой да прибере реколтата и я унищожават!
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината хора имаха необосновано високи доходи въпреки че отговаряха на описанието нито акъл нито образование..
45
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно... до преди месец всички караха BMW, Merzedess, Audi, снимаха се на трапези и екскурзии, хвърляха салфетки по чалготеките, а в мола се чакаше по 20 мин за асансьора.Сега всички реват "Геноцид", "Обедняване"... Май сте живели на кредит за да демонстрирате стандарт, а? Е получихте си каквото търсехте. Моя съвет е да си дадете 30-годишните баварци в Надин, белким с парите изкарате още я някоя друга седмица мизерно съществуване.
44
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално- 32% работят добра работа, нормални заплати над 3000лв. (200 000 души са със заплати над 9000лв.). Останалите- масово се осигуряват на минимална, заплатата в плик ден да мине друг да дойде. Е как няма да обеднеят!? От ЕС моментално ги изгониха, защото са ненужни и заменими от всекиго, тука са същите ***. Нито кредит могат да вземат- редят се на опашки за бърз кредит, нито от НОИ да вземат нещо заради малоумието си. Как няма да обеднеят? Да са мислили.
43
4
 
6
 
! Отговори
еркан преди 4 години
Българина не се плаши от обедняване,тя е свикнала с кризата!
42
3
 
10
 
! Отговори
ЕС ASS преди 4 години
НОВАТА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА НА ЕС ASS ЩЕ Е САНИРАНЕ НА ГРОБОВЕ НА СТОЙНОСТ 15 000 000 000 EURO
41
23
 
9
 
! Отговори
Граовец преди 4 години
Спомняме си как миналата година пак тези от болната мафия наложиха на Валери Симеонов да подаде оставка защото ги нарекъл кресливи лелки. Сега берем плодовете на това че стояхме като агнета пред диващината на Корнелия Нинова и нейната креатура Румен Радев. Кажи НЕ! на социализма - спаси България!
40
1
 
29
 
! Отговори
От намалените преди 4 години
Няма да намалеят заплатите на държаните служители. А тези, които им ги осигоряваме ще пием по една студена вода. Те затова и си гласуваха 10 милиарда заем.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не е проблем!За теб знаем че си свикнало
38
1
 
29
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Предположението е вярно. Тези 32%, на които доходите няма да паднат,са пенсионерите, защото и без това техните приходи са повече от мизерни. Доходите на Хампацурмян и сие, също ще си останат недокоснати. Ако не и по-високи. Да ме прощавате, че не зная правилно името на банкера, дето е завършил химия, но се е наместил от десетилетия на топло. На ваш гръб, хора страдалци от многострадална България.
37
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 4 години
Ми бизнесите без добавена стойност ще го отнесат. Край на алъш вериша в ресторанти, хотели, Гърцийка и т.н.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналисте на пишете лоши новини Барселона каза има пари няма страшно,Горанов супер икономически министър има виждане,даже ЕС трябва да вземе пример от ББ как се справя с кризата.Фалшиви новини ГЛОБА.
35
2
 
24
 
! Отговори
Не е проблем! преди 4 години
Българина е свикнал, а и не му пречи да мизерства! И без пари да сме, и камък няма да хвърлим !
34
2
 
29
 
! Отговори
Истина и правда преди 4 години
Това не е само обедняване за време на крижа а умишлен геноцид от бг правитество срещу бг народ оставащи бг инвалиди болни пенсионери роми, работници в малки фирми, от други партии болни и в карантира като тях без средства за оцеяване, без защитни средства и при това спогазени човешки права и свободи, подслу;вани преследвани, затваряни и глобявани с огромни грабителски глоби и присъди и беззаконно и беспрепятвено огграбване на държавния резер ЕС помощи от милиони и заем от 10 милиарда за властта
33
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо си се объркал да сравняваш кризите на комунизма с тази. Те бяха мнооого по тежки. При тях икономическия спад беше от порядъка на 70% - дори т.н. "Голяма депресия" в началото на века е била 30% спад. И за какви спестявания от комунизма говориш при хиперинфлация??? И други са преживяли тези кризи така че моля без излишна пропаганда....
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ванга ряпа да яде в сравнение с теб. Голям капацитет се оказа...
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търся да купя евтино апартаменти ... в големите градове.. пускайте оферти
30
7
 
7
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА преди 4 години
Човече твоята болест е по страшна от covud19 спин и холера на веднъж. Бързо тичай към някой клиника , но за теб ще е късно.