МВР предупреждава: Не вдигайте на обаждания с код 00 223

Измамници звънят, за да се трупа сметка
5 апр 2020 22:45, Анисия Иванова
37
МВР предупреждава: Не вдигайте на обаждания с код 00 223
Снимка/ БГНЕС

Полицията в Пазарджик предупреждава гражданите да не отговорят на непознати телефонни повиквания, особено на телефонни номера с код 00 223.

Кодът е на африканскага държава Мали, а целта на измамниците е да поддържат дълъг телефонен разговор, което би натрупало големи сметки на българските абонати, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов, цитиран от БНР.

"Това е някаква опция за печелене на средства от хора, които се обаждат от много далече, извън територията на Република България, по всяка вероятност от страни от Африка. Дори и на директора на Областната дирекция на МВР в Пазарджик имаше две подобни кликвания, на служебния му телефон.

Тоест тези хора не подбират на чий телефон звънят, обикновено мобилен, и очакват връщане на обаждането, като по този начин човекът рискува да натрупа много висока сметка за мобилния си телефон, тъй като това са страни, които са извън ЕС и там тарифирането на минута е много по-голямо, в пъти над нормално допустимото.

Призоваваме гражданите, когато получават подобни обаждания от непознати номера, особено с телефонни кодове, които са извън рамките на Европейския съюз, да не връщат обаждания. Апелираме затова да бъдат внимателни", обясни Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълни глупости... и тия ще подслушват и проследяват ...
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ииии как така входящото обаждане ще надуе моята сметка, като това не се поддържа от нито един ЕС телеком?
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Мали има и българи и ако се обадят на техни роднини, какво мислите, че ще стане?
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не е някой жител на пазарджишкия квартал "Изток", който да е бил принуден да бяга чак в Мали, ако го е притиснала полицията? И затова да се опитва да набута с големи сметки шефа на Областната дирекция на МВР?
2
18
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
ПОЛУЧИХА ПРАВО ДА СЛЕДЯТ ТЕЛЕФОНИТЕ НА ВСЕКИ БЕЗ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ - АМА НЕ МОГАТ ДА ПАЗЯТ ХОРАТА ОТ ИЗМАМНИЦИ???
1
4
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!НЕ ДА НЕ ВДИГАТЕ А ДА НЕ ВРЪЩАТЕ ОБАЖДАНЕ НА ТОЗИ НОМЕР!!!ЩОМ ВИЕ НЕ СТЕ НАБРАЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ НОМЕР ЗНАЧИ ВИЕ НЯМА ДА ПЛАТИТЕ!!!ТО АКО СТАВАШЕ НОМЕРА ДА ВИ СЕ ОБАДЯТ НА ВАС И ДА ПЛАТИТЕ НЯМАШЕ ДА СПРАТ ТЕЛЕФОНИТЕ ДА ЗВЪНЯТ НА ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА!