44 хиляди нови безработни, мярката 60/40 спасява 7231

Синдикатите искат държавата да поеме 80% от заплатите
50
44 хиляди нови безработни, мярката 60/40 спасява 7231
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

44 хиляди са загубили работата си и са се регистрирали в бюрата по труда от началото на извънредното положение на 13 март, което доведе и до икономическа криза, съобщиха от Агенцията по заетостта пред “24 часа”. В същото време са подадени само 643 заявления от работодатели за участие в схемата 60/40. Заявленията са за 7231 работници.

Още по темата

Само мярката 60/40 няма да помогне на работниците на малките и средните предприятия да запазят работата си, защото работодателите нямат средства да доплащат и тези 40% от заплатата, макар и държавата да поема вече осигуровките, коментираха в понеделник от синдикатите.

“Основната част от малкия и средния бизнес няма да може да доплаща тези 40%, а там е и огромната част от заетостта в страната”, обясни икономическият съветник от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Освен това без помощ ще останат и хората, работили само на граждански договор или, ако са били в сивия сектор, добави тя. Без помощ щели да са и тези, които са имали трудов договор, но не са били осигурявани през 12 от последните 18 месеца.

Фонд “Безработица” към Националния осигурителен институт да плаща 80% от заплатата на загубилите работата си вместо досегашните 60 на сто. Освен това да има долна граница на обезщетението, която да е 80% от минималната заплата, или 488 лв., и горна - 60 на сто от максималния осигурителен доход, или 1800 лв., предложиха от “Подкрепа”.

От КНСБ пък искат обезщетението на хората, които работят на минимална заплата, да е поне 60% от нея. Сметките показват, че при 610 лв. това означава 366 лв. Причината е, че сега минималната ставка на ден е 9 лв. И при средно 21 работни дни се получава обезщетение от 189 лв. на месец. Хората, които нямат доходи и няма да бъдат обезщетени от фонд “Безработица”, пък да получат ваучери за храна, които да са 60% от минималната заплата, предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това трябвало да е втори пакет от икономически мерки заради коронавируса.

Специални мерки да се предвидят за родителите на 700 хил. деца до 12-годишна възраст. Те не могат да оставят децата си сами вкъщи, защото законът забранява дете до 12 години да е само.

Заради затворените училища и детски градини хиляди родители са принудени да пускат отпуск и да търсят различни варианти. Платеният отпуск обаче е само 20 дни и на повечето родители ще изтече на 10 април. А извънредното положение бе удължено до 13 май.

Това е причината от КТ “Подкрепа” да искат платеният отпуск за майки на деца до 12 г. да е 30 дни през тази година. Толкова да е и за хората с увреждания.

“Още в началото на извънредното положение поискахме да се предоставят ваучери за детегледачи на малките деца, които сега не могат да ходят на училище, но и не могат да останат сами вкъщи. Отговорът, който тогава получихме, е, че няма да има достатъчно детегледачи. В неделя направихме ново предложение, базирано на европейския опит - майките на деца до 12 г. да могат да си останат вкъщи и те да получават възнаграждения колкото за временна нетрудоспособност - до 30 работни дни. А той е толкова, за да се покрие периодът на извънредното положение”, каза Ваня Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоИ аз съм свалял Виденов. И в момента работя. Докога не знам. Оцелях и при кризата 2008-10, когато нямаше работа. Рабогил сом всичко. То си плащах осигуровки, данъци, защото смятам, че нормално. Съжалявам, че така е станало при теб. Говорим за хора, за които укриването на дахади и не плащането на данъци е национален спорт. Ако винаги им се разминава и получават наготово, те ще продължават да ни смятат за балъци. Трябва да се опарят за да се научат. Държава трябавада помага на работещите.
26
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
Обикновено Ваня Григорова дава смислени предложения, но този път не съм съгласен с нея за предложението да се дадат повече пари на укривалите доходи. Това означава пак да укриват и след епидемията.
25
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 години
Тук чета някакви уникални "мисли" - 700 хиляди държавна администрация, 12 милиона безработни в България....
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мярката 60 на 40 е 60 % на борсата 40 на работа все още
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Кой не взима 30-40 годишни на работа. Защо пишеш глупости. От Пловдив съм и се търсиха масово хора. В заводите даваха по 1200-1300 заплата чисто. Дори много роми започнаха работа, защото нямаше други. А познавам много млади и умни, които казваха, че тези пари няма да излезнат от вкъщи. Гледаха да са бармани, сервитьори, нещо по морето. Умишлено не си декларираха доходите и исках да са на 4-6 часа. Купуваха си телефони по 1000 лв., маратонки по 300 лв. Сега те реват най-много.
22
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
Това 60/40 е просто начин мафиотите собственици на фирмите на ГЕРБ да откраднат още обществени средства. Не знам защо си мислите, че парите ще стигнат до работниците, след като не се дават пряко на работещит, а на дебеловратия собственик?!
21
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен ..... Не знам как, но ке се оправя.....Не няма да се оправиш. Ще ядеш и акаш под ключ вкъщи, като бройлер. Аз съм свалял Жан 1996-1997 г. Сега ще свалям и Боко рекетьора, който се провали. Пък после ще видим. Трябва да се действа веднага, не - ще изчакаме ще видим. Аз още на 16-ти съм освободил всички в бюрото и спиране на фирмата. Като променим нещата ще се работи при нови условия.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите клошари 70 80 годишни дето цял живот никой не ги взима на работа и преди и сега и младите 30 40 годишни които също никой не ги взима на работа ,защото нямат връзки няма да получат пари но ако бяха Сърби Гърци Американци щяха да получат от 100 евро до над хиляди долара сега ще получат пари само тия дето са работили в някой ресторант келнер и са ги съкратили или в хотел а другите да го духат абе не народа а тиквите ще го духнат скоро ако не дадат на всички безработни по една минимална
19
4
 
1
 
! Отговори
Продължете мерките преди 4 години
Удължаване и разширяване на обхвата на взетите мерки. Понеже проблемът при някои няма да мине за 3 месеца. Помощ както за големите фирми, така и за самонаети. Нека се удължи 60/40, нека се спасят повече бизнеси.После ще се връща пак от народа при всички положения.
18
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Според мен трябва поне няколко мес. да се изплащат помощи, защото всеки може да изпадне в лошо положение, но не до живот. Хареса ми това, че ще гушнат букета без честния, защото все някой трябва да работи и да изкарва хляба, да измисли технологии, а не да прави пари от нищото.......
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоНе знам как, но ке се оправя. Ако трябва да ида на борсата добре. Но ще взимам по-нормално обезщетние. Аз и работодателя ми плащаме по 600 лн на месец осигуровки за мен. Мислиш ли, че не ми сее искало да си ги взимам. Заплата е по-банков път. А сега другите тарикати, които криеха доходи и се осигуряваха на по-малка сума искат колкото нас. Абсолютна справедливост няма. Заделя и малко пари и мога да изкарам 2-3 месеца. Като не си отговорен пред себе си, никой не може да ти помогне.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука има 1 2 милиона безработни дето нямат връзки и на 30 40и на 70 80 са си безработни без един ден трудов стаж дето никой няма да им даде 1 минимална заплата ще даде само на тия дето са с връзки и са работили до сега но на другите не е само тука е така в другите държави дават по 100 евро ама все пак дават на всички безработни не сам она едните дето имат трудов стаж до преди кризата предлагат кредит никой няма да вземе кредит който няма как да върне само вожда взима кредит и краде и не връща
15
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не подигравайте на честния, защото без тях ще гушнете букета! Точно аз като много честен съм работил и съм помислил и за повече от три месеца! И не ми трябват нито помощи, нито нищо от държавата! И много ясно беще написано, че от тарикати на едро и на дребно ще му писне на нормалния!
14
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ИМА РАЗЛИКА между съкратени от работа (които са си плащали осигуровки) и безработен, (който не е плащал осигуровки).Съкратените са безработни, които търсят работа и на тях се изплащат ежемесечни помощи за безработица, които зависят от трудовия стаж.Безработните са хора, които търсят работа, но те не са плащали осигуровки и не им се изплащат ежемесечни помощи.Има и такива, които цял живот "работят" като безработни, защото нямат специалност и не могат да правят нищо, а искат 1000 лв заплата
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, мярката работи за определени фирми. Банката за развитие вече отпусна 75 милиона нисколихвен кредит държавни пари на колекторската фирма с.г. груп, без да имат имоти и с 2000 лева печалба за миналата година.
12
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А защо и на тарикатите да се раздава при извънредно положение? Да не би да се затрият ли? Аз познавам няколко такива и ако вие знаете какво си мислят за вас направо не помощи, ами и вода няма да им дадете! Трябва малко и естествен подбор да има и тази пап.лач да се разкара, защото този вирус не е достатъчен, иначе на нормалните ще им писне от тарикати и всякакви печалбари и тогава ще стане страшно!
11
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До анонименТи като си много честен, какво ще ядеш след 3 месеца? С държава рекетьор не може да си честен? Едно време ходеха с анцузи и бухалки, сега със служебна карта НАП.
10
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Забелязахте ли колко минуси има коментарът, че тарикатите ще са наравно в другите? Това показва мисленето на повечето хора - и те са такива тарикати. Крият доходи, внасят смешни суми и реват до незнам къде си. Може би при извънредни условия наистина на всички да се раздава, но после да се спират всякакви детски, особено доживотни!? помощи, защото всеки е длъжен да си намери някаква работа! Ама не била платена! Животът е жесток и никой не е длъжен да те храни, ако си здрав!
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте малко бе,защо ви е длъжна държавата да ви издържа!?Тя помага според възможностите си на тези,които са й помагали.Бармана,който не плаща данъци и осигуровки, а гуши бакшиши и лъже наред клиентите,да не беше си обърщал парите в Iphone и др.глезотий,а да беше помислил.Същото се отнася за 80% от свободните професии.Тарикати,мамят държавата,а сега цвилят и я търсят за помощ.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5. Нека да задат на всички по равно. И на тарикатите. Ще мине кризата, работещите здраво и без номера пак ще са добре, тарикатите пак няма да плащат и пак ще са зле, защото съзнанието определя какво ти се случва в живота.

Спонсорирани публикации