Радев за дългата изолация: Мизерията не е спасение от вируса!

Президентът поиска връщане към относително нормален живот
Обновена: 3 апр 2020 14:29 | 3 апр 2020 12:08, Веселина Йорданова
1116
Радев за дългата изолация: Мизерията не е спасение от вируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че мизерията не е спасение от вируса. Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите, производство, свободно движение на хора и стоки.

Още по темата
Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, настоя той.

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране, каза президентът, но очерта тежката икономическа ситуация. Той настоя и кабинетът да обясни какво е постигнато до момента от принудителната изолация.

Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години.

Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи се нуждаят от помощ, каза той и поиска гъвкавост в борбата с коронавируса.

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът, който настоя за адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездната.

Според него здравната ни система проявва слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.

Президентът призова Народното събрание да продължи да работи при спазване на противоепидемичните мерки. Той подчерта, че е необходимо в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност.

Необходим е гъвкав подход, достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност, мисъл за другия, смята Румен Радев.

По думите му кризата е откроила своите "тихи герои" -  лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни.

Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира да заработи на принципно нова основа, посочи той.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни чувството за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието! Сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност, апелира държавният глава, според когото задружните ни усилия са ключът към успеха сега и в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
925
2
 
3
 
! Отговори
Нели преди 4 години
Това недоразумение сричащото Руменчо президент ли наричате ? Та той няма изречена своя дума от началото на мантата си! Чете това,което другите са му написали ... а и все още не е разбрал каква е мисията му в тази държава ! Злобно,дребнаво,нещастно човече...Горко на България !
924
2
 
8
 
! Отговори
Сталин преди 4 години
Пътник си мишок. За времето като президент каква свърши освен да агитира за БСП.Ти си срам за България.Трябваше да сплотиш народа и институции те а ти отвори голяма пропаст между тях.Заради това ще гориш в ада.И господ ще продължи да те наказва.
923
2
 
10
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Тоя ***.или остана без съветници или пиарката му е недоб.ана и му отмъщава..Пълна дупка. Апелира за мерки, които ще доведат до масов мор на избирателите му..Да му дават наградата Дарвин
922
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Трябват гъвкави мерки... WTF ...:)))Какво значи това...? Както винаги много конкретен с точни мерки и препоръки...
921
0
 
0
 
! Отговори
Пийте си виното преди 4 години
Аз въскръснах само зарад вас.За да ви спася от Божи бяс.Свети Арахангел МихаилРайското съкровище открил.Платина и Сребро и кюлчета ЗлатоОткарал той със Райското Пежо.Свети Петър старият ЧекистДето се не лови на ПИНИЗ.То Кражбата открил,Златото преброил,а Крадецът уволнил.
920
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изказване беше диктовка за онлайн обучение на учениците. Бавно дума по дума с натъртване. За да имат време да пишат.
919
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нелогично но Нинова и нейния пудел президента (лае но не хапе) много държат да се спре карантината за да може малкото им останали избиратели пенсионерите да се разболеят и измрат.Това обаче не прави впечатление на зомбираните социалисти пенсионери. Те са готови да умрат за Партията щом другарката Нинова заповяда. Венсеремос!
918
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РадеФ... Отстрани всеки може да дава съвети и да критикува...Дай решение, а не да четеш диктовка без смисъл...
917
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, ти си изтъкан от злоба, но хубавото е, че скоро ти свършва мандата и от теб ще остане само един лош спомен.
916
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам за армията е този червен популист- празнодумец. Доста военни пилоти познавам - срам е и за тях този б.астун.В такъв момент той единственото, което го интересува е да прокарва линията на бсп.Санитар в пирогов да стане - да свърши един път нещо полезно през живота си.
915
2
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 957 преди 4 години
Много ама много си прав. Само като си помисля, че тоя м_алоумник и дечковците подвизаващи се под полата на Нинова ще са начело направо оставам безмълвен. Само си представете управляващи да са Радев, Нинова в комплект със Зарков, Мирчев, Божанков, Добрев и още много други пръкнали се от нищото и без практически опит партийни номенклатурчици- чеда на бивши партийни величия. Пази ни Господи, пази ни.
914
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам на Кабинета да даде разрешение на русофилите да се съберат на яз. Копринка за 1 май и да поканят Радев.Само така може да се отървем безболезнено от тях.
913
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ наистина е Българин. Представете си за миг, че Радев и Нинова бяха на власт. Просто България щеше да изчезне за няколко месеца, защото тия двамата ги интересува само личното благополучие, а народа да мре. Благодаря ти господи, че Борисов е на власт и го закриляй.
912
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добър урок получиха ония гербери, които гласуваха за тоя популист и к_ретен както го определя г-жа Андропова. Но всяко зло за добро. На следващите избори е ясно - с гласовете на БСП подръжниците хич не го виждам за 2-ри мандат. Милион и кусур гербери пък и много други го ненавиждат за злобата, която излива постоянно. Такъв *** не ни трябва за президент. Марш обратно при Деси и апартаментите, ако не му ги вземат случайно.
911
5
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Руския *** е напълно неадекватен. Кому е нужен?
910
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Читател 947Поздравления за чудесното сравнение!Cruella - cruel, жесток; DeVille - devil, дявол
909
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кратко и ясно - Ако настане глад първо сви,,,нята нинова ще изядем и цалата и крадлива партия ..Ще изядеш на куково лято! Вички тези имат готов багаж, визи и билети за омразните им САЩ и ще се угояват там през кризата на американците!
908
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Този президент явно е командван само от пиарката, къде са му съветниците?!
907
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Може и аз да не разбирам,в мене да е причината какво говори г-н Радев.Но правилно разбрах че Президентът на Русия г-н Путин,обяви април месец за не работен .Мерките в много области за опазването здравето на хората в тази огромна страна са по строги отколкото в България.
906
7
 
24
 
! Отговори
Салто мортадела преди 4 години
Тоя бая бузки и гуша наля! Сигурен съм, че вече не може завърти коремно, като гладен офицер. На никой цирков артист не му дават 12 000 лв. заплата, лимузини и 24ч. охрана, ако не може да си изпълнява цирковия номер. На този защо още му плащат!Не му се получава трансформацията от акробат в shut.