Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

По мярката 60/40 има искания за подпомагане за 12 хил. работници
Обновена: 8 апр 2020 12:42 | 8 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
133
Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

61 644 души са подали заявления като търсещи работа при извънредното положение. Това информира социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. В това число са и хора, които са се завърнали от чужбина.

650 лв. е средният размер на отпуснатите обезщетения за безработица, до момента те са над 15 хил.

Още по темата
Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетени за безработица, а близо 10 хил. са намерили работа за въведеното извънредно положение до момента. Новите заети са в хранителни вериги, онлайн търговия, охрана, социални дейности.

Само за последните 10 дни са обработени над 103 хил. различни заявления в Бюрата по труда.

По мярката за подпомагане на бизнеса 60/40 до вчера има 873 искания за 12 455 работници и служители - предимно от малки фирми в хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост и др.

Сачева заяви, че натоварването в Бюрата по труда е извънредно и помоли за разбиране. Документи могат да бъдат подавани електронно, по пощата, да бъдат предварително попълнени, след като бъдат свалени от интернет, напомни тя.

Среднодневно колегите трябва да обслужват около 4 хил. души и се надявам да проявим разбиране към извънредното натоварване. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да помогнат за реда при опашките в Бюрата по труда, информира министърът.

Работниците, които са в неплатен отпуск, могат да работят на втори трудов договор, като не се изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период.

Над 1500 тона храни - пакети, ще достигнат до нуждаещи се в цялата страна. По програмата Топъл обяд заявления се приемат до 21 април и би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат тази грижа. Досега 23 общини са подали заявления за финансиране.

Има 39 искания от общини за патронажна грижа за близо 7 хил. души.

Тя информира, че работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира тя.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 78 Значи голям боооклук се е оказал работодателят ми- нищо не губи, а ме написал по взаимно съгласие. 8 години да му работя и да съм му най-добрият работник за тия години. Неблагодарна мършааааа!Мерси за отговорите на въпросите ми!Лек ден, приятелю!
78
0
 
3
 
! Отговори
Еврошанс преди 4 години
Нема старшно, Всемогъщия Вирусоборец ще им я осигури след извънредното положение.Все пак при него икономиката е много дърпаща!
77
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката въобще няма да се сгромоляса. Първо голяма част от тия които са най-засегнати, или не плащат нищо към държавата или много малко. Маникюристката взима кеш, плаща на наемодатела кеш, и отива на кръчма където пак кеш и без бележка печели кръчмаря, наемодателя пак кеш и готвач и сервитъор. И къде е държавата тия въртят едни пари помежду си и даже ДДС не плащат. 90% от реалната икономика си бачка, и до есента ще си е балансирала загубите. А за бизнеса ще има достъп до по добра и евтина ръ
76
4
 
6
 
! Отговори
ЩО, БЕ... преди 4 години
Нали произхождахте от "бедни но прогресивни селски семейства".... ХАХАХАААЩО СЕ СРАМУВАТЕ ДА РАБОТИТЕ НА СЕЛО??!!А, ЩО РЕВ СЕ ИЗРЕВА ЗА ТОШОВИТЕ ТКЗС И АПК??!!ЕТО ВИ СЕГА НАЧИН ДА СЪЖИВИТЕ "РОДНОТО СЕЛО "!!!АЙДЕ, ОПЛАКВАЧИ.... ХАХАХААА..!!!
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 80Какво да правя с кравата? "ДОЙ"???WTF?МУхахахаахаххаа....
74
0
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 4 години
Бегай си дой кравата...стига си давал акъл.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е на социално слаби и трайно безработни да им спират помощите ако откажат работа на село... Ама на хора цял живот осигурявани и плащали вноски във фонд безработица да ги пратиш на нивата е изрoдщина! Внасяли са пари във фонда за моменти като този и е редно да си вземат парите без излишни условия! Жалко е, че има много чугунени глави които не го разбират и бълват злоба и пишат глупости...
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
66, не мисля, че губи някакви пари.
71
1
 
6
 
! Отговори
за 65 комент драскач преди 4 години
Те селата са започнали да се бият за животновъди и земеделци.Глупости.Фермите са малко търсят някои и друг човек и се запълват местата.Толкова много безработни ,а търсенето е минимално в горните отрасли.Човек трябва да е доста ограничен за да не разбира тези неща.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 72 К'во те дразним пък тебе бе, ***? Пишем каквото си искаме, а ти аре у лево!
69
2
 
3
 
! Отговори
до с кеф ти го преди 4 години
Ти си си го набил вече и още ще ти влиза - с тоя просташки интелект си кръгла нула !"в България остана само кофти Матрял" - е такива като тебе !Гладни били , ама не искат на село да работят ?
68
1
 
3
 
! Отговори
MKII преди 4 години
До ре работаЗа тези които пишат работа има. Каква работа има за колко пари.-------------------------------Щом задаваш такива въпроси очевидно е, че работа в момента не ти трябва.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 71 Гледам заплатите в един сайт за работа...преди 5-6 месеца в една фирма за един пост даваха 900 лева. Сега в същата фирма за тоя пост дават 800. Нямам думи!
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, скоро скъпите ни работодатели ще започнат на нов глас мантрата - ако щеш, ей ги отвън на опашка чакат!
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 66 В някое село викаш да отида да бачкам за 700 лева на нивата на някой арендатор и да плащам за квартира? Ти oлигoфрен ли си, бе?
64
1
 
3
 
! Отговори
Сачев преди 4 години
Викам полиция! Какви са тези дето ме будят от дрямката? И опашки правят! Армията да идва и да ги ...
63
2
 
13
 
! Отговори
само казвам преди 4 години
Преди пандемията да си намериш работа беше "мисия невъзможна", та сега след толкова съкратени, които ще се конкурират - абсурд !
62
2
 
3
 
! Отговори
До55,57 преди 4 години
Глупостите дето ги пишете могат да станат само ако Ленин ти е министър председател....на практика на никакъв гражданин с висше образование не можеш да предложиш задължителна работа като кравар в енското село...сега ако държавата не се отнесе с уважение към народа си следващите години дума няма да има един младеж --затова по внимателно като го давате като в диктатурите
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 63 Да, разбрах. Мерси! Само още един въпрос...нещо губи ли работодателя( като пари) ако ме пише съкратен, а не по взаимно съгласие?
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах ,как се разпищяхте като чуете за Истинска Работа на Полето !!! Шок и Ужас ви обзема от Земеделие и Животновъдство ! Това е бъдещето !