Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка

Премиерът е бил подведен от анализи, обясни бившият директор на ББР
8 апр 2020 22:07, Боряна Павлова
47
Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка
Снимка: БГНЕС

 По сделката със заем от 75 млн. лева на "Свети Георги груп", дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп",  Българската банка за развитие (ББР) работи от 6-7 месеца, много преди коронакризата. Това коментира по bTV главният изпълнителен директор на кредитната институция Стоян Мавродиев. Обяснението си той направи за отпуснатия от банката заем след скандала, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Още по темата

Мавродиев защити решението за заема с обяснението, че с тази сделка колекторската компания е изкупила портфейл от лоши вземания 80% от Пощенска и 20% от Общинска банка, като обезпеченията са с активи за 500 млн. лева.

„Няколко търговски банки се надпреварваха за тази сделка“, поясни банкерът.

Той смята, „премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му представени“.

„Материята е сложна и той не е успял да стигне до детайлите. Екипът на ББР не е свършил нищо нередно, особено след като тези хора работят денонощно, за да направят програмите на банката“, коментира Мавродиев.

Той поясни, че с тази сделка ББР прочиства портфейлите на двете търговски банки, които ще получат свеж ресурс за нови кредити за фирмите.

Още по темата четете в Investor.bg


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Mister Cro/27

По същия начин, както плевнелиев излезе по националната и обяви, че е дисидент... понеже носел митинг в подкрепа на превратаджиите на казионния митинг на бкп след свалянето на тошо.
демократични ценности.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със сигурност няма нищо незаконно.Просто на некадърната -крадлива шайка ,такива са им законите .
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния бушон изгоря. Нали не се опитва Борисов да ни убеди, че сделка на такава стойност е станала без одобрението на принципала и то за сикаджийска фирма, имайки предвид миналото на премиера. Просто когато се разчу и Борисов реагира както си знае - популистко. А колко други такива схеми има за които не се разчува и комисионните си текат. След КТБ, Мавродиев го "наказаха" в ББР. Сега къде ще го инсталират?
40
0
 
5
 
! Отговори
Беселина преди 1 месец
...а един мармот пък завива шоколада в станиол и...
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На практика пенсионират Мавродиев и го пращат в заслужен отдих, като Искров. Никакви сблъсъци и всичко е точно...! Според директора на ББР заемът от 75 млн. е отпуснат на колекторска фирма, която е трябвало да изкупи с тези пари лоши кредити на две български банки. Т.е. държавата подкрепя финансово тези банки, но без да получи в замяна никакъв дял или контрол върху тях. Държавата получава, като залог единствено самата колекторска фирма - т.е. лошите кредити и неизвестно какви други обезпечения...
38
0
 
18
 
! Отговори
Петю преди 1 месец
Какви свежи пари налива в Пощенска Банка-която щяла да дава за други кредити:първо тя е Гръцка банка и то държавна не частна,второ ако искаш да даваш кредити на малкият бизнес защо трябва да купуваш лошите кредити на гърците и те после да дават наново ,като ти можеш да дадеш-нали за това е държавна да подпомага българският бизнес.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моралът на този пич е нула. Повярвайте ми, знам какво говоря.
Така че изобщо не се учудвам.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като го уволниха той ще се научи по трудния начин да гледа по-далеч от носа си. В днешно време не само печалбата е важна и сделки с дявола не са на почит. Държавна банка не може да има бизнес отношения с престъпна колекторска фирма. Гражданите ненавиждат тази долна фирма и биха били доволни, ако тя е закрита. Вместо това, те трябва да я финансират с данъците си, за да може тя утре да ги преследва. Директора и Борда на ББР са тотално изключили хора.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Ставри такива очаква.... Строг но справедлив.
34
5
 
14
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Горкият - в прав текст е казал на Боко, че е тъпо парче - излъгали го били и той не разбирал за какво идело реч. Кофти защита ...
33
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До Анонимен
съгласен. Да не се окаже че между потребутелските кредити на бай Иван леля Пенка някой и друг крупен кредит на хора от наште
32
3
 
13
 
! Отговори
Борис Михаил преди 1 месец
Наглеци. 30 тояги на голо. Връщат парите и да чукат камъни за патриаршията в Плиска.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой са откупемите кредити? И всичко ще е ясно.
30
1
 
6
 
! Отговори
То излиза преди 1 месец
Че банката е наляла пари в тъмната си дейност ....защото тя не обича да губи от раздадени необезпечени Кредити и е спонсорирала черноработниците си с които формално няма нищо общо НО и за *** в зоопарка е видима тяхната топла връзка.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тая читашка банка няма ли правило, ако шефа читак извършва операция за над 1-2 милиона, тя да се одобрява от мистър или шеф от БНБ?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е просто - забрана за продажба ба дълговете. Може, но само ако продадеш цялата банка. А ако купувача смени предмета на дейност губи право върху събирането на каквито и да е дългове.
27
3
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Каква комисионна прибра за да отпуснеш този безумен заем корумпиран ш...няк
26
1
 
7
 
! Отговори
Съдът преди 1 месец
богаташите първи ревнаха за пари!
25
3
 
31
 
! Отговори
Mister Cro преди 1 месец
Гледах интервюто на този кре.тен при Ризова! Като специалист, мога да кажа само следното: този приятел най-нагло изрече една камара лъжи, които могат да бъдат оборени пункт по пункт! Не мога да разбера как така такива хора могат да излязат пред цял народ и най-безпардонно и с убедителен тон да каканижат абсолютни глупости!
24
1
 
13
 
! Отговори
Леля Пенка преди 1 месец
Фирмата отговря с капитала си за далъженията. Като не върне парите, фалира и данъкоплатците пият една студена бозъ Хасково стайл