Прогноза на учени: Пикът в България - на 24 април, жертвите - около 300 до август

Това показва математическият модел на институт в Сиатъл
Обновена: 10 апр 2020 09:38 | 10 апр 2020 07:10, Елка Василева
182

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Според доклада до август в България от COVID-19 ще починат 303-ма души, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерта от БАН Николай Витанов ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

Още по темата

"Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение в съседните страни се очаква по-голям брой жертви", успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение - спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл пикът у нас ще настъпи след 15 дни - на 24 април.

"Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват", прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от COVID-19 до момента са над 7000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
без генерала сметки правят тия от Сиатъл
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злото идва от учените. След като брата на короната САРС изчезна и не се е появявал повече на базата на какво се правят тези фейк прогнози,че короната ще върлува лятото, 1 година,2 години, ще има втора вълна есента,пика ще е септември и т.н.?! Филма с кораната не се гледа вече,дайте нов филм.
43
2
 
10
 
! Отговори
Минчо--експерт преди 4 години
Ако някой каже ,че трябва да се крием докато се открие ваксина , тогава ще се съглася ,но не знам на практика такова нещо дали е възможно за обикновените хора които нямат заделени милиони ,,мазнинка,,
42
3
 
7
 
! Отговори
До ТъБчо преди 4 години
Карантината само ограничава и намалява случаите.Ти лично виждал ли си по улиците, че има въпреки карантината, струпани хора или двама души да си говорят от 50см. дистанция, или пушач да си пипа филтъра,който лaпа, или в магазин да влизат хора без маски, или някой на улицата да яде баничка с мръсни ръце?Затова има още случаи, но благодарение на карантината те са на това ниско ниво.
41
5
 
15
 
! Отговори
Минчо--експерт преди 4 години
Що вярвате че мерките са причината за ниската смъртност за някои тази теза е мн удобна и много ласкаеща ---вируса беше тук дискотеките работеха ,чак след това дойде забраната ,но не пламнахме като другаде ? Не случайно в цял свят се чудят на какво се дължи та БЦЖ ли е друго ли е ? Говори се ,че в бившето ГДР жертвите са по малко отколкото в ГФР ?и друго ако си седим вкъщи нали пак ще се покажем ,кои казва че вируса ще изчезне за 3месеца и някой няма пак да Ни го внесе от другаде ? И така нататък
40
3
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Нерде Сиатъл, нерде България... Как се казва този "авторитетен американски институт"
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 от корона и 3000 от глад
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
#59 колко си ***, сипи си една ракия и не мисли за неща които не си способен да осъзнаеш
37
2
 
28
 
! Отговори
Докс преди 4 години
А бе, джурналята какви 66 000 ПОЧИНАЛИ в Великобритания, те за целия свят не са толкова. Стига сте психясвали хората! То вярно, за вас сега е жътва, ама спрете се - 300 прогнозно починали от инфекция с КОВИД19 и съпътстващи заболявания за пет месеца от март до август - 60 на месец, ДВАМА на ден. Айде , спрете се!
36
3
 
35
 
! Отговори
Кучкар преди 4 години
Пред блока ми в Младост 4 всеки ден по 20 Тина на куп кучкари си изхождат кучетата,без маски на групи събрани!!!След тях остават купчини л.......на ,голяма карантина!!!Демагогия!!!!Не мразя животните напротив ,мразя Наглите им стопани!!!
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отккъде знаят,че висура няма да изчезне лятото при положение,че той е нов,и учените тепърва го разучават?!
34
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната смъртност в България е 100 Хил човека годишно т.е. около 300 човека почиват всеки ден. С други думи и без корона вирус до края на август ще починат около 45 Хил човека в страната от всякакви други заболявания и причини. Защо никой не споменава тези цифри?!
33
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус с математика бори ли се бре?Те ли ще му кажат как да заразява,кого и колко?Всичко се променя с дни това не е константа!
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно слушам глупостите на Галъп
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същите тези "учени" предвиждаха 250.000 смърти случая само в САЩ, а както се вижда сега са 2000 и кривата се изравни. Тези "учени" са съшите като ония "социолози", дето предвиждаха 98% победа на леля Хилъри на изборите през 2016...!!
30
3
 
12
 
! Отговори
селско джи пи преди 4 години
от тези 300 половината ще починат от съпътстващите си заболявания,коетое истинската причина за леталитет
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига вече , вървим към подобрение . Интересно , че нямаме толкова заразени , както другаде .
28
5
 
25
 
! Отговори
ТъБчо преди 4 години
Някой да ми обясни следното: как така пикът ще е след 2 седмици, след като карантината вече е от 1 месец и при условие, че развитието на вируса е до 2 седмици и според щаба спазваме стриктно и отлично наредбите на щаба в условията на карантина?!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси лъжите
26
9
 
7
 
! Отговори
Аааа, другари преди 4 години
...не искаме американски експерти. Искаме си нашите. От Челябинск.