Какви ще са икономическите последствия у нас? БАН с 3 сценария

Направен е обзор на предприетите монетарни и фискални мерки в държавите
13 апр 2020 11:48,
34
Какви ще са икономическите последствия у нас? БАН с 3 сценария
Снимка: БГНЕС

Три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 предлага Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките. Експресният анализ е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите правителствени мерки, валидни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и съществени промени.

Още по темата


Първият сценарий допуска, че пикът на  COVID-19 у нас настъпва в средата на май
, няма втора вълна от заболели, мерките постепенно се отменят и през втората половина на годината икономиката функционира нормално. Вероятността той да се сбъдне е 20%, като прогнозата е за спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията спрямо 2019 г. Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с влошаване на текущата сметка, основно заради слабия туристически сезон – предвижда се спад до 20 на сто.

Пазарът на труда ще изпита умерено негативен шок
, а безработицата нараства до 6.9%. Вместо балансиран бюджет ще има дефицит от 1.5% спрямо БВП, като той ще се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 2.5 млрд. лв. Фискалният и валутният резерв остават на приблизително същите нива, а правителственият дълг се увеличава до 21.7% от БВП.
 
Вторият сценарий предвижда пик в края на юни – средата на юли
с постепенна отмяна на мерките и възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Вероятността той да се случи е 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на БВП с 4.3% и ускоряване на инфлацията до 4.2% на средногодишна база. Обемите на външната търговия ще намалеят значително, а влошаването на текущата сметка ще е с повече от 1 млрд. евро, главно заради намален износ с 4.6% и спад на туристическия сезон с около 50 на сто.

Пазарът на труда ще изпита негативен шок
, като безработицата ще се удвои спрямо 2019 г. и ще достигне 10% от работната сила. Бюджетните приходи ще са по-ниски от планираните с 9%, докато разходите остават в рамките на планираните със Закона за държавния бюджет. Ще има обаче пренасочване към здравеопазването и социалното подпомагане за сметка на капиталови разходи. Бюджетният дефицит достига 2.5% спрямо БВП и се покрива с емитиране на нов дълг в размер на 3.8 млрд. лв. Валутните резерви намаляват с около 500 млн. евро, а правителственият дълг се увеличава до 23% от БВП.

Третият сценарий допуска пик на заболяването в средата на август
при периодично затягане и разхлабване на мерките. Вероятността той да се сбъдне е 20 на сто, а спадът на БВП в реално изражение ще е с 5.7%. Инфлацията се ускорява до 5.2% на средногодишна база, като причините ще са в проблеми с предлагането на някои вносни стоки от първа необходимост. Противодействащ фактор за по-висока инфлация ще е намаленото потребление и по-ниските цени на енергоресурсите. Прогнозата е за значително намаляване на обемите на външната търговия и влошаване на текущата сметка с повече от  2 млрд. евро, основно заради проваления летен туристически сезон - спад между 50 и 70%.

Пазарът на труда ще изпита силен негативен шок
, като безработицата ще достигне близо 350 хил. човека или 12% от работната сила. Бюджетните приходи ще са по-ниски от планираните с близо 10%, а разходите за подпомагане на различни уязвими групи, здравеопазване или програми за бизнеса ще се увеличават с 5.5% спрямо планираните преди актуализацията. Ще има и пренасочване на разходи, като капиталовите ще намалеят за сметка на текущите. Бюджетният дефицит ще достига 5% спрямо БВП и ще се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 8 млрд. лв. Валутните резерви намаляват с около 1 млрд. евро, а правителственият дълг се увеличава до 26.5% от БВП.

Освен трите сценария, експресният анализ оценява и предприетите досега мерки спрямо тяхната бързина, дълбочина и обхват на приложение. Според икономистите на БАН актуализацията на бюджета, както и другите мерки във финансовата сфера са взети навреме. Макар обявените икономически пакети в някои от водещите страни да са 10 и повече на сто от БВП, в България фискалните мерки  са около 2%, което напълно отговаря на възможностите на страната ни и със сигурност ще търпят промени в хода на кризата, подчертават от Института. Оттам не изключват и вероятността от нова актуализация на бюджета, в случай, че се реализира втория или третия сценарий.

Положителна е и оценката на решението да се увеличи максималният размер на поетия нов държавен дълг до 10 млрд. лв., въпреки че е малко вероятно бюджетният дефицит да достигне такива размери и поетият дълг да се изхарчи. Адекватни са и мерките, предприети от страна на БНБ, предвид ограниченията на паричния съвет, като при задълбочаване на кризата може да се мисли и за промяна в минималните задължителни резерви, смятат икономистите.

Що се отнася до обхвата на предприетите мерки, отлагането на плащането на корпоративни данъци се възприема като широко и универсално средство, защото се прилага спрямо целия бизнес сектор. В същото време има и такива, насочени към определени уязвими рискове групи, с приблизителен обхват – например, патронажна грижа с доставка на храна и лекарства за самотни възрастни лица и хора с увреждания, хранителни пакети за социално слаби, еднократните помощи за самотните майки и др.

По отношение на мярката 60:40 в подкрепа на заетостта, икономистите смятат, че държавата може да е по-смела и категорична, като поеме сама 60% от заплатите, без да изисква участие и от бизнеса за запазване на доходите на работниците.

В заключение икономистите на БАН подчертават, че оптималните мерки за борбата с COVID-19 са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност и намаляване броя на заразените. Проблемът с този подход е, че се отлага във времето постигането на обществен имунитет, но в зависимост от развитието на епидемията може да се мисли за циклично налагане или отмяна на ограниченията. Според учените за трайно справяне с инфекцията ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, доколкото откриването на ваксина се очаква да отнеме поне 1 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7,Ами, то вчера слушах Стойчо Кацаров да говори точно защо сме сгрешили с ранната карантина и как сме в патова ситуация, а и статистиката и тестовете в Банско и на полицаи го показват същото. Имаме 2-3% преболедували или болни при най-рисковите групи. Какъв пик да имаме, ако няма хора с антитела и разпространение на вируса? С тези ограничения и след 6м всяко отменяне на забрани ще доведе до масово заразяване, защото един в офиса ще стигне да зарази примерно 5 колеги от 100, те други и т.н
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимо кога ще бъде пикът на епидемията, не мисля, че ще има туристически сезон в близките година и половина-две години.
26
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ей Умници, ако изскочи пик по грипно време в Ноември-Декенври кво прайм? Няма да ви мъча хрантутници - Закриване държавата.
25
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Не казвате нищо за математическият метод който са използвали БАНовските икономисти. Най-вероятно са използвали хЕКСТРАПОЛАЦИЯ на числени редове от Банкия до Болиарово и последваща конвергенция на на резултата в т.т. Златиград и Пазар Джик ....
24
0
 
2
 
! Отговори
Вирусът преди 4 години
дали е съгласен с учените от БАН?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не прогнозират на колко човека държавата ще подари това лекарство, защото вечно са безработни, многодетни и социално слаби?И да изчислят колко пари ще коства това на бюджета, тоест на данъкоплатеца?Та да си направим сами сметката дали има шанс подобен дар да стигне и до някой друг, например до трудовите пенсионери.
22
0
 
0
 
! Отговори
план преди 4 години
3-та СВ.ще спаси човеч.от корона вир.натам пътуват,нещата
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ни информираха, че скоро по аптеките ще има лекарство срещу тази заразаи ще струва 100 лева.Защо не се казва дали сценариите са съобразени с факта, че на пазара ще има лекарство?Защо не са прогнозирали колко семейства няма да могат да си позволят да си купят лекарството, ако всичките му членове се разболеят?
20
0
 
0
 
! Отговори
Без да съм в БАН преди 4 години
Третия ви сценарии е най-вероятния ! Първия ще премине в трети с периодични стягания и колизии.....
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак толкова трагичен сценарий за това, което реално ще се случи още никой не смее да напише. Него само ще си го гледат малцината, останали на територията.
18
1
 
6
 
! Отговори
Да се обзаложим преди 4 години
- Колко дисертации ще се напишат по таз тема?- Колко "учЕни" ще се хабилитират заради участието си в натъкмяването на тези сценарии?- Колко от тях ще имат достатъчно здрави лакти, за да си издействат професорски титли под претекст, че тяхното участие в писането на сценариите е билонай-ефективно?Българино, не гледай умно, защото за всичко това ще се папат сладки парички, взети от твоя джоб на данъкоплатец.Затова в края на годината поне питай каква е файдата от сътворяването на тези сценарии
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пикът е приз юни, то тогава вероятността пикът да е през юни е 100%.
16
2
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
За 2022 г. ще пишат отделен сценарий."Вирусът и икономическите последици от него" е блага тема, която ще залегне в плана им за следващите 4-5 години. Ще пишат сценарии в по няколко варианта и ще пробутват това като проекти, които трябва да бъдат финансирани.И тъй като нито един няма да се сбъдне, в отчетите си ще пишат, че в реалния живот се е случило съчетание на предсказаните от тях варианти, затова изглежда по друг начин. Ще осе самообявят за гениални и ще искат премии.Там се работи така.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И трите вариант водят към държавен фалит или задлъжняване колкото ГЕРБ ще останат на власт още 5-6 месеца.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До еееееА бе ти не разбираш ли, че трябва да звучи "научно". Затова се говори за сценарии, етапи и т.н. Демек, анализ са направили. Сега ще чакат допълнителни парички за това писание. Това представлява 99% от "работенето" в БАН.
13
1
 
9
 
! Отговори
Водопад от думи, преди 4 години
много термини плюс цифри, за да звучи по-авторитетно.Но нали трябва да звучи и убедително?И децата разбраха, че при температури на въздуха над 26 градуса вирусът не вирее.Ето това е убягнало от вниманието на гениите от БАН. Но бъдете сигурни, че с този водопад от думи, който е изложен в статията тук, те ще успеят да си осигурят финансиране на проект, който ВИЕ ще финансирате. Нищо чудно и горната пледоария с процентите и прогнозите вече да е финансирана пари плюс заплатата, за да напишат това
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да им го напомни, ако не познаят "научните" капацитети.
11
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Марионетното българско правителство няма никакъв глас по отношение на това, кога и как извънредното положение ще бъде отменено. Когато Тръмп, Джонсън и Меркел решат да разхлабят коланите, тогава и местните кукли на конци ще го направят.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е БАН
9
6
 
6
 
! Отговори
За мерките преди 4 години
Какво излиза че благодарение на мерките икономиката ще заработи по бързо и безработицата ще се увеличи само с 2% а Брутния продукт почти ще си остане като миналата година.Затова тези дни комунистите изкараха на улицата партийните организации и подведоха хората за да се увеличи броя на заразените и да минем към 2 или 3 сценарии с достигане на безработицата 12%.Видя се как комунистите мислят за хората.Мислят да ги оставят без препитание за да могат да продължат да манипулират и саботират държавата