Самонаетите - без помощ, не внасяли във фонд "Безработица"

Марияна Николова съветва: Да взимат кредити до 1500 лева
Обновена: 13 апр 2020 10:41 | 13 апр 2020 10:29, Камелия Цветанова
286
Самонаетите - без помощ, не внасяли във фонд "Безработица"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски стопани и тютюнопроизводители, лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност не се осигуряват във фонд „Безработица“ и заради това не могат да се възползват от мерките, които предприе държавата за защита на останалите.

Още по темата

Те могат да се възползват от гарантираните безлихвени кредити до 1500 лева за самонаети лица при пет години гратисен период и 10 години срок на погасяване. Това обяснява в писмен отговор на депутати от БСП вицепремиерът Марияна Николова.

Освен това те можели да се възползват и от падането на наказателните лихви.

Вицето признава, че извънредното положение заради разпространението на коронавируса се отразява негативно върху всички сфери на икономически живот в страната, в това  число и на самоосигуряващите си.

Така че ще се търсят и други начини за тяхната подкрепа.
 
Много често хората със свободни професии ползват помещения под наем, като според Николова има възможност за намаляването на вноските за наем или освобождаването от заплащането му, ако те са преустановили дейността си заради извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който за каквото се е осигурявал, това и ще получи. Какви са тези драми? Няма "държавата да плати". Това значи с моите пари да се плати на някого.
163
4
 
15
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
До ВинетуСамонеусигурени, пиленце. "Раборещите бедни" се осигуряваме цял живот, обаче сега тарикатчетата от сивата икономика и социално-ром*те ни сочат с пръст и реват "разпни ги"! Ти пък за партия си мечтеш..."Боже, колко мъка има по тоя свят, боже"
162
5
 
16
 
! Отговори
no money преди 4 години
Не плащайте нищо на тази крадлива държава,те шайката ви се подиграват че плащате,че да може да преяждат на ваш гръб,и да си пийват 50г.уискита:)пенсия ще вземете на кукуво лято,стига да доживеете,мили балъци те самите една стотинка не плащат:)
161
4
 
30
 
! Отговори
самонает преди 4 години
ще направя всичко възможно повече да не дам една стотинка данък на тая държава ! защо плащам авансово данък печалба и осигуровки 22 години ? те утре и пенсиая няма да ми дадат,ще ме уморят с COVID 19 като ме сложат на апаратна вентилация.
160
6
 
38
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Може би е време да се появи партия, която да защитава интересите на самоосигурените лица в България. Ако има такава партия, тя може да спечели изборите и да управлява България. Явно е, че сред сегашните управляващи на никой не му пука за самоосигурените лица.
159
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно.Държавата казва,духайте супата,сами си носете щетите от кризата,или съвместно с ваште наемодатели.Ама че тука става дума за форсмажорни обстоятелства, изобщо не й пука.Единственото правилно и социално решение е за всички пострадали от кризата работници и бизнеси държавата да покрива 60-70% от обичайният им доход докато е извънредното положение.Така е в цял свят.Само тука бърборене и никакви работещи мерки.Така може да се сдобием и с 1млн.безработни.И какво става тогава с правителството?
158
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей заради тези обичайни български работи не се самоосигурявам - фриланствам си, плащам си данъците върху доходите и здравните осигуровки и това е. Въобще нямам намерение да чакам България да стане нормална държава и да разчитам на помощи и пенсия. Като стане нещо си имам каквото съм си заделил, а не да съм ги дал на държавата и сега да и се моля да ми помогне с моите пари.Сега какво, самоосигуряващите се за които няма фонд безработица духат супата заради 10-15лв. на месец (това отива за фонда)
157
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До hahaсЯ ти нищо не разбираш - щом не си на заплатка при някой назначен милионер или на държавна хранилка, значи си маргинал :) Овците на заплатка еле пък държавна, няма да те разберат никога, така че няма нужда да се хабиш
156
0
 
19
 
! Отговори
haha преди 4 години
И сега когато туризъм туризъм няма и няма и да има в близката една година, до следващия сезон "държавата" все пак продължава да си иска 175лв. Месечно без да имаш и стотинка доход. И вие ще ми говорите кой какво внася и какво заслужава. Знаете ли вие какво заслужават, точно каквото получавате да сте част от една номенклатурна далавера до пълното ви заличаване физически и духовно.
155
1
 
40
 
! Отговори
haha преди 4 години
От 12000 хил. Спечелени даваш 5000 лв. На държавата и после те наричат маргинал и хрантутник, да ти пикая на държавата утрепана и на всички *** от стадото за които ако не редиш консерви във фабриката цял живот не заслужаваш нищо. Жалки хора. "Може да сме малък, но за сметка на това много *** народ." Р. Ралин
154
2
 
28
 
! Отговори
haha преди 4 години
Ей, много *** народ. Аз съм екскурзовод и планински водач, минималната осигуровка, която може да плащаме самонаетите е 175 лв. на месец, което е за доход от 550 лв. месечно. Когато издаваш фактури с ЕГН-то си, и издадеш такива за повече от 550лв. средно месечно за годината, дължим още осигуровки до сумата която е натрупана плюс 10% от стойността на фактурите. Което обяснено по-просто ще рече че ако издам фактури за 12000 хил.лв. Дължа 12х175 плюс още 12х150 плюс 1200лв. Което прави 5100 лв.
153
1
 
22
 
! Отговори
Covid19 преди 4 години
за всички без мозък. Когато си фирма трябва първо да затвориш фирмата, да анулираш договори и т.н., да обявиш фалит, пък чак тогава някакви социални. Кой си затваря така бизнеса граден с години бе ? АМА щът не щът с управленеца Боко ще видят от де изгрява слънцето. Честито на печелившите. Няма лекарство, няма ваксина, няма нищо, както преди 1000г, който оживее, оживее.
152
0
 
25
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Освен, че ще получат по 25 хиляди крони=1812 лева всички 700 хиляди самоосигурени лица в Чехия, които са били осигурени до 12.март, според министъра на финансите на Чехия Алена Шидлерова самосигурените лица ще получат отсрочка от 6 месеца за плащане на здравните и социални осигуровки. За да си получат компенсацията за ниски обороти има изискване да подадат формуляр лично или по електронен път до 30 юни. Ако не подадат формуляр дотогава губят тези пари. Някой друг да каже как е в Германия
151
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникAбе умник, за разлика от чиновниците, които само симулирате дейност, другите хора искат да работят, но държавата им отне това право и трябва да направи нещо по въпроса. Хората искат да работят и да изкарват нормални пари, а не да просят смешните български помощи. И някой от финансовите гении тук да каже как влязохме в дефицит 4 милиарда за 2 седмици и Бойко обяснява, че отишли за пенсии. Какви пенсии - при 2 милиона пенсионера, те трябва всички да са на 2 бона пенсия
150
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно има логика, защото в тези фондове внасяме работещите, обаче защо тогава р омите ползват медицински и всякакви други услуги, щом не са внесли лев в здравната каса или пък примерно, някой болен от Ковид, който не е здравно осигурен - а съм сигурен, че поне половината от лекувалите се в болниците са такива, защо ги лекуват? Ние като едни отговорни б алъци внасяме осигуровки за всички, а услугите се ползват от нередовни платци. Накрая като се разболееш, хайде плащай всичко.
149
8
 
8
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 4 години
Помощ само за осигурени !!! Да бъде съобразена със осигурителните вноски , стига сме хранили и отглеждали дерибей и готованци !!! Внасяш-получаваш , не внасяш - летален изход !!!!
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало 160 ,ние като внасяме да не сме *** ,че друг да взема помощи.Като си тарикат вземи един и го осинови.
147
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе важното е тотопунктовете да работят :) е това немога да разбера, железарията до нас затворена, а тото пункта работиЦИРКАДЖИИ !
146
2
 
27
 
! Отговори
Алчни идиоти преди 4 години
Дай на герберуга да мисли простотии и той това ще измисли. Те не са БЕЗРАБОТНИ вие им забранявате да работят, от страх, глупост или користни цели и ТРЯБВА ДА ГИ ОБЕЗЩЕТИТЕ.
145
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подаянията са лошо нещо. Пускайте полека - лека да се работи. Какво пречи да работи фризьорски салон, да се продава разсад...Кой какво или кого опипва , плюе и заразява? Какво сте вързали деца и младежи. Ако властупражняващите си мислят, че има смислено обучение без обратна връзка, да обяснят защо досега обучението не е било по радиото и защо се назначават хиляди лица за преподаватели ?!