Безработните надхвърлиха 86 000 за месец

Близо 14 000 намерили работа, основно в търговията
20
Безработните надхвърлиха 86 000 за месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 86 500 души са се регистрирали като безработни от 13 март, когато беше обявено извънредно положение, до 14 април. Това сочат предварителните данни на Агенцията по заетостта, предаде БНР.

За същия период със съдействието на Бюрата по труда са започнали работа близо 14 000 души.

Почти 40% от съкратените са от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Следват освободените от търговията и преработващата промишленост.

Още по темата
Средно на ден в Бюрата по труда се регистрират около 3 700 човека.

Главният експерт на пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че вече се усеща влиянието на схемата 60 на 40:

"Защото вече виждаме, че пикът на регистрираните безработни, който имаше в началото на месец април, го няма. Когато имахме дни с регистрирани безработни от порядъка на 7-8 хиляди на ден, първите компенсации за мярката 60 на 40 ще бъдат получени от 68 работодатели за 1 065 лица и това е само за трите дни, откакто беше влязло в сила постановлението".

Повечето от започналите работа са в търговията - касиери и продавачи в хранителни магазини, производството на храни и напитки, текстил, шивашка промишленост, строителство, аграрния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ви обрича - българи !
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавата част от тази лоша новина е, че почти всички са се осигурявали на минималната заплата и НОИ ще успее да им плаща.32721
14
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
До анонимен дебилСулю, ти за изтрити коментари не си ли Чувал, шушляк? Редиш ли се на опашката пред бюрото, имаш каше или ти спяха достъпа до София, чувал?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123 - До 12На себе си ли пишеш, пич?
12
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 12Сложи си в устата тогава това, което имаш в гащите, лузър...Да не си се съгласява на тези условия, слугинаж. Като вземаш 3 бона под масата те болеше дедовия, нали?
11
11
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Реват тарикатите, осигурявали се на минимална или хич. Да бяхте спестили ***, докато мислехте останалите за ***. Плаща 20 лева здравна, 10 лева за безработица и после реве за пари и лекарите били ***... ДГД, шушумиги
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - над 50% от българите казаха, че имат спестявания за не повече от месец.И аз какво да направя, че някой имал спестявания за цял месец?Да е спестил за повече време.Да не е лъгал с осигуровки. Самонаетите да са си плащали във фонд "Безработица".Защо едни да мишкуват, а други да са им виновни?
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Абе болен мозък, за каква карантина до края на годината ми говориш? В последното социологическо проучване над 50% от българите казаха, че имат спестявания за не повече от месец.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Тоя път Тиквата изяде дървото.Няма спасение за гербавата му крадлива шайка трансформирала се на диктаторска хунта2/3 от популацията на територията са на мнение, което е противоположно на твоето. Считат мерките за адекватни, искат да се ликвидира сивата икономика, маргиналните активности, криминалните деяния, свързани с изкуствените пари.Те са склонни да търпят и до края на годината или докато е нужно, стига светът да стане правилен в техните очи.
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - 2100 човека са останали без работа.Като повечето от тях са лъгали при плащането на данъци и осигуровки, мислейки си, че го правят за добро, за децата, за семейството.Обезщетението при безработица е 60% от осигурителния праг, което си прави почти същата месечна доходност. Горят тези, които са с доходи над 3000 лева и тези, които са лъгали. На лъжата краката са къси... А тези с над 3000 си имат запаси и ще се справят.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега за всеки 1 умрял от коронавирус, 2100 човека са останали без работа. Това са майки, бащи, които трябва да изхранват семейства. Поседете си карцер още месец, два и ще видите кое е по - страшно от това вирусче. Ще се чудите от кой акъл сте се съгласили с тези мерки.
5
11
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Какъв е проблема? Регистрират се и вземат обезщетение за безработица. Ааа, осигурявали се на минималната и останалото на черно? ДГД тогава.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя път Тиквата изяде дървото.Няма спасение за гербавата му крадлива шайка трансформирала се на диктаторска хунта
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СмешникПодкрепям! Но при други правила на играта. Едва ли вече ще има объркани хора, които да си мечтаят да поработят на "минимална", а останалото в плик.Всичко, което се случва в момента, е за добро!
2
6
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
След 2 месеца ще има недостиг на работна ръка
1
0
 
24
 
! Отговори
Мисирка преди 4 години
Важното е че сме стабилни.