Стотици българи тръгват да работят по полетата на Европа

На Запад готови да ги приемат, за да им приберат реколтата
Обновена: 16 апр 2020 19:10 | 16 апр 2020 19:00, Камелия Цветанова
40

Стотици българи ще се възползват от възможността за сезонна работа в европейските държави, в които има недостиг на работна ръка. Това е възможно след като Европейската комисия спешно реши да се отворят "зелени коридори" и да се облекчи достъпа на работници до фермите в държавите от ЕС.

20-годишният Данчо Петров от Елена е един от българите, които ще работят в Англия. От няколко месеца е безработен и вече е одобрен за работа в земеделска ферма. Не се притеснява от големия брой заразени с коронавирус.

"Има много свободни места за работа в Англия за работа, и не само там, границите им са отворени. Предстои ми заминаване след 2 седмици. Като пристигна в Англия, ще бъда поставен под карантина", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Всички сезонни работници, които ще се възползват от зелените коридори, трябва да бъдат поставени под първоначална карантина.

Наемането се осъществява по списък, изготвен от ЕК.

Медицински персонал, шофьори на камиони, сезонни работници в земеделието - имат свобода на движение в блока, въпреки извънредното положение. Списъкът не е задължителен и всяка държава решава индивидуално.

"Рисковано е, много обаче предприемат този ход, за да могат да осигурят прехрана на семействата си. Прогонизирам най-много заминали от възрастовата група 30-35 години", смята трудовият експерт Виолета Белчева.

Германия обяви, че ще допусне спешно 40 000 чужди сезонни работници да влязат в страната и да помогнат при реколтата от плодове и зеленчуци. Австрия вече прие над 200 българи и румънци, които са заети в социалния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 години
До Така е ..Братята ромеи ще ни пазят. Няма да позволят на китайците да превземат хубавата ни татковина. Затова не рипайте много срещу ромите, а се учете как се пазят граждански свободи.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще видим как ще тръгнат, като затвориха нашите границата и спряха полетите. Край и на шенген.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма обикновени и необикновени хора. Щом ти се удържа здравна осигуровка, те третират като пациент. Навсякъде в Европа е така. А щом си на легална работа няма как да не плащаш. В България също има полета и риск да се заразиш на работа, но рискът е ниско заплатен.Затова хората тръгнаха по чужди полета.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Тя тук държавата колко ги ликува обикновените хора?! Парацетамол и ако прескочи трапа сам. Ако е депутат или нещо такова отношението е друго.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Тук цял ден бачкаш на къра за 30-35 лв. Там може да спестиш някой лев. Миналата година нашите работници масово напуснаха и ходиха в Франция за гроздобер. За по-малко от месец бяха посъбрали по 1500-2000 евро. Вярно много бач - 7 дена в седмицата и спане в каравани по много, обаче парите са доста по-ок.
24
2
 
5
 
! Отговори
Do Munchen DE преди 4 години
Да в голяма степен си прав. Който е отишъл да работи и си работи ...той си стои където му плащат. Но се прибраха и много студенти, и хора които са отишли на краткосрочни договори и никога не са имали намерение да остават....и хора като мен, които колкото и да обикалят света, така и не намериха по - хубава страна от нашата и използват намалението да подишат роден въздух.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧаоПриготвяме КППтата и Ви чакаме
22
0
 
15
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
До НякойКакво значи да се върнат? Ако си легален и имаш "Krankenversicherung" (здравна застраховка) подлежиш на същите права, каквито имат и местните, които също внасят данъци и осигуровки.Никой ли още не е разбрал, че в България се върнаха хора без трудови договори и без да са плащали нищо? Един въпрос: Колко лекари и инженери се прибраха в БГ през последните 2 месеца? Спирам дотук!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи като им трябват *** да работят щото местните като работят на полето се изпотяват и настиват няма коронавирус ,няма дявол ама иначе са демократи и се грижат за всички хора по света да си получат дажбата демокрация...
20
2
 
21
 
! Отговори
Някой преди 4 години
А като се разболеят ще се връщат ли?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не всички са готови да тръгнат защото не са сигурни,ако се разболеят там какво отношение и лечение ще получат дали няма да е към като към втора ръка хора
18
5
 
12
 
! Отговори
статиква преди 4 години
Що, тука няма полета ли?
17
10
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Истината е една.България загива.Китайците ни таковаха майката.
16
7
 
7
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Русофил 16 А как се развиваше икономиката при социализма , малиии ! И никой не бягаше на Запад.
15
4
 
16
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Когато икономиката на една държава се РАЗВИВА нацията не емигрира,Факт е че българите емигрират значи сладките приказки на ГЕРБ са ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА.По добре да казват истината отколкото да лъжат по медийте.ГРОЗНО но защо не подават оставки?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема с здравните застраховки като се уговори на правителствено ниво, може и да ходят където искат.Очаквам упоритите да заминат в тази ситуация, да получат сериозен проблем при прибиране. Здравната система ще реализира едни сериозни загуби, които ще търси да си ги прибере, дори и на между държавно ниво.И скоро евтината работна ръка, ще се окаже не толкоз.
13
2
 
3
 
! Отговори
..... преди 4 години
По добре в европейския съюз ,отколкото в Англия там няма кой да ви лекува !
12
17
 
8
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Нали знаете, че вече , който замине, никога няма и да се върне в тази наша мила , но съсипана от политици България, това където го направиха с извънредното положение е причината и наистина , хората няма да се върнат повече, да благодарим на бат ви бойка не знам вируса наистина е опасен, но вместо да смекчите мерките като другите нормални държави, вие ни закопахте и никога няма да се оправим повече, горете в ада има Бог който гледа и той ще ви накаже народни предатели
11
5
 
18
 
! Отговори
Ми добре преди 4 години
Пристигат там - карантина.Приключват работа - пак карантина, но там. Да ги връщат с какъвто искат транспорт само групата и без други пътници.Не да си изтъкат платното и да ритнат кросното и ние да го отнесем. Както сега..
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върнат, ама после. На куково лято. Тия хора всичките биха работили тая работа и в България, ама няма кой да им плати труда. Затова заминават. Пък вие плювайте повече. Това не е работа за много пари, но в Германия ще им платят за положения труд .