Духовник ни призова да си останем по домовете на Великден

Отец Николай каза, че може да намерим Христос в сърцето си
17 апр 2020 21:21, Петя Славова
31

  Разпети петък е! Най-тъжният ден за християнския свят. Денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. Даваме ли си сметка за саможертвата на Исус Христос във време на изпитание и тежка криза?

"Без това понятие за Христовата саможертва нашият личен религиозен живот би бил абсолютно безсмислен. Тези дни са на особена вътрешна преоценка", каза за "Денят ON AIR" отец Николай Георгиев.

Храмовете у нас няма да бъдат затворени за Великден, но призивите са да си останем вкъщи за празника.

"Припомняйки си последните мигове от живота на Христос, винаги забелязвам това, че той остана сам, за да не бъдем ние никога сами. Тази година може да съпреживеем дълбоко богословски тази част от неговите страдания. Изоставиха го всички - учениците му, близките му, тези, които го славеха. Моят призив е да намерим Христос в сърцето си, да му се поклоним с цялата си сила", добави духовникът.

Той отбеляза, че трябва да знаем, че ние не сме сами, защото Христос е с нас. Тази година храмовете в страната ще бъдат охранявани от полиция, за да се избегнат струпвания на хора. Пред някои от тях ще бъдат изградени и КПП-та.

"Всяка година съм се притеснявал да не стават размирици около храма, случвало ми се е да се появяват недобре проумяващи какво се случва хора. За тази година не очаквам друго освен дисциплина", подчерта отец Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва първо да се помолим за другите и след това за себе си, тъй като по този начин ще осъзнаем, че ние сме съобщност. Постът днес е най-строгият за цялата година, само за немощни и престарели се разрешава хляб и вода.

"Да дадем на Господ част от това въздържание. На днешния ден, ако можем да оставим настрани материалната част - храната, водата, тогава няма да е диета, гладуване, а ще е истинско въздържание в името на съпогребването ни с Христос, за да възкръснем с него", обясни отец Николай Георгиев.

Духовникът допълни, че постът е външна изява на вътрешна необходимост, по-висшата степен е въздържанието от лоши помисли, а най-висшата - сърцето ни да е при Господ. "Нека бъдем от тези, които имат силен взор - физически и духовен, да разпознаваме белезите на това, което идва. Нека моралната скала да е под нас, да стъпим на нея", апелира отец Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
3
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
Попът забрави да каже едно, а именно, че Господ е над Мутафчийски! Сругото е ала-бала - съпогребване с Христос, възкръсване с него...;))) Ако Господ не е над Мутафчийски, всяко каканижене по тази тема е безсмислено!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отче наш Пожелаваме сй много здравеРадост и щастие от труда Фашистки и-фашисти по-цял-свят търсете-сеПази Боже от Сатана Коверти
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е християнка Щеше да се обади СнежкаАма грях и че и лицето и нема
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес преди обяд е прославен Първият доктор И от закона е наказан Сложен му е венец от рози А той рекъл Господарю прости ни Всички сме гости на този свят
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите;с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;с гвоздеи се приковава Женихът църковен;с копие се пробожда Синът на Дева.Покланяме се, Христе на Твоите страдания.Покланяме се, Христе на Твоите страдания.Покланяме се, Христе на Твоите страдания.Покажи ни и славното Твое Възкресение !
19
3
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пишете къде служи този. Никой да не ходи при него за нищо.
18
5
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
В кауфланд няма вирус, в църквите има!Убийте ме но от божия дом не можете да ме отделите!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидеров ще прави ли шоу вдруги ден.
16
0
 
1
 
! Отговори
Честно питам преди 4 години
Ама днес само хляб и вода ли се консумира?
15
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Не разбирам защо Бог иска хората да страдат на Земята. Защо иска да има хора също предадени от хора,които са обичали? Нали Иисус също е бил предаден. Защо след като е възкръснал не е променил света?
14
1
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
До Стефан ХристовБраво Стефане, Бог да те благослови!
13
12
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Религиите са една голяма заблуда.
12
5
 
11
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 години
Днес, когато Онзи е носил Кръста си към Голгота, си спомням други Негови слова: Който е безгрешен, първи да хвърли камък по нея! Аз няма да хвърля, защото имам все пак останала малко съвест да разбера, че не съм безгрешен и защото Болката от Неговата загуба е Непреодолима, както е Неповторимо Делото Му:- Дойде, за да ни покаже Пътя, Увисна на Кръста, за да изкупи греховете ни; Възкръсна, за да озари душите ни!Слава Тебе, Господи, и прости нам, грешните!
11
5
 
2
 
! Отговори
x преди 4 години
Яко разцъквам на плейстейшъна на фифа 20!
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предатели има и сред поповетеВ случая спазване на божиите заповеди, по-точно Не убивай. В настоящата ситуация включва събиране на групи, ядене с една и съща лъжица, целуване на икони и т.н. Също и последвало заразяване на членове на семейството, чужди хора в магазини за хранителни стоки, медицински персонал и който му се налага да се занимава с тленните останки при евентуален летален изход от религиозната дейност.
9
6
 
1
 
! Отговори
С_Нами_Бог преди 4 години
Волен Сидеров - Defender of the FaithЕдинственият!
8
2
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Петя, Православните пишем Исус - Иисус!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Praznikat na iaceto i na kokoshkata e vinagi u doma.
6
1
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Страх
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Демек, кОроната е по-силна от Господа!"Или само от хората?