Нов голям брой заразени – 42 за денонощие, трима са починали

Няма нови засегнати области в страната
Обновена: 17 апр 2020 10:49 | 17 апр 2020 08:07, Елка Василева
497
Нов голям брой заразени – 42 за денонощие, трима са починали
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив, БГНЕС

Нови 42 положителни проби за коронавирус са доказани за денонощието, съобщи на брифинг председателят на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В болница са приети 21 души.

Няма нови засегнати области в страната.

Още по темата

Повечето от новите случаи са в София – 19, от които 8 са настанени в болница, а 11 са амбулаторни. Във Видин има 7 нови случая, Смолян – 3, Стара Загора – 2, Кюстендил - 2, Варна - 1, Бургас - 1, Русе - 1, Плевен - 1, Благоеврад – 1, Сливен - 1, Хасково - 1, Ямбол, Пазарджик – 1.

От заразените има 24 жени, 18 мъже и две деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ – Стара Загора.

825 са общо случаите на заразени с коронавирус. Увеличението е с 5,4% от вчера.

Активни са 646 случая.

Излекувани са общо 141 души,  с 19 повече от вчера, тоест 15,6 %.

227 души са в лечебни заведения.

Трима са починали за денонощието, като с тях общият брой става 40. И тримата са имали съпътстващи заболявания. Това са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години от Сливен с белодробна болест, диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет.

37 души в момента са в интензивни отделения.

В София има 495 случая. 136 са в болница, 24 от тях са в интензивни отделения.

От медицинския персонал има 12 нови случаи - 7 от „Пирогов“ и 5 от Видин.

Ген. Мутафчийски заяви, че с тревога следят ситуацията в Азия, където в Япония след затишие има 605 нови случая с 12 починали. В Сингапур новите случаи са 728. Смъртността в света е 95 000, обобщи той.

Расте броят на заболелите в Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция (с висока смъртност).

САЩ бележат ръст - 29 000 новозаразени и 2174 починали. В Германия новите случаи са около 3000. Подобна е картината и в Испания и Франция. Така 145 000 са новозаболелите през последното денонощие в света.

Мутафчийски припомни, че тази нощ е пристигнала пратка от Китай с близо 569 000 маски висок клас и други средства.

С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват. Това е установено в цял свят заради големия брой заразени медицински лица.

България не е пощадена, каза Мутафчийски и увери, че в големите болници се спазват всички изисквания за безопасност. И въпреки това заразяването на медицински лица е висок процент.

По българското Черноморие, в някои малки населени места, има повече софийски коли, отколкото местни. Тези неща носят опасност за всички. И понеже вербалните послания не вършат работа, се стигна до решението за забраната за пътуване от/до София, обясни Мутафчийски и беше категоричен, че правителството не е можело да остане безучастно към малкия процент неспазващи мерките.

Влаковете няма да бъдат спирани изцяло, защото много работещи пътуват с тях.

Началникът на щаба обясни, че забраната за пътуване до София няма нищо общо с мерките, наложени в Паничерево и Банско.

В двата ромски квартала, от които беше забранено да се излиза, продължава тестването на жителите. Там се търсят активните носители на вируса.

Вчера в щаба е имало няколко сигнала за това, че в магазини от веригите за хранителни стоки не се спазват противоепидемичните мерки. Ако това продължи, тези обекти ще бъдат затворени и наложени глоби, каза още Мутафчийски. Работещите в такива места са сред хората, които ще са сред масово тестваните.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
2
 
6
 
! Отговори
вируса- катализатор преди 4 години
До хмм...Само ускорява стари заболявания и не е епидемия!
288
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди 2 дни бяха 9 ...
287
9
 
25
 
! Отговори
хмм... преди 4 години
Стига вече с тая манипулация бе! То даже и си го пише, че всички тия дето умират имат други съпътстващи заболявания, кой белодробно, кой диабет, или хипертония и ред други. Коронавирусът им идва в повече и хората не издържат и за това умират. Слаба имунна система, много други заболявания и за капак и тоя вирус ги довършва. Затова спрете се с това чудо и тая гигантска манипулация!
286
3
 
12
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Псевдо статистиката на псевдо Щаб-а е излишна за коментар!!!!!Зависи какво каже "вожда"----това се казва.......
285
2
 
12
 
! Отговори
до 307 преди 4 години
Браво типичен представител на ГЕРБ за неуспехите са виновни комунистите и всички които обичат страната си и са срещу унищожаването и са комунисти! Браво!
284
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много индианец тук много нещо...
283
8
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
във връзка с "297" :-Вчера едва успях да пресека улицата ..Толкова много коли фучаха по нея...И знаете ли?-половината бяха със софийски номера.Та какъв беше тоя "Номер на софиянката"?
282
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой тук не им изнася истината, че вожда им ги лъже :)
281
15
 
2
 
! Отговори
До Bg-тъпак преди 4 години
Защо използвате безличната форма "ще стане така".... Кой го прави така? А и какво точно ще стане така? Нещо се губи основната мисъл. И "като цяло". Кое му е цялото? Може ли даде обясните. За информация несъм фен. Просто нямам какво да правя в момента и питам.
280
6
 
9
 
! Отговори
"Грипенов" преди 4 години
Бъдете спокойни Калинки, той ви чака на завоя. Дразнете още хората. Много лесно ще стане. Ще струпа походните кухни с фасул на площадите, а вас ще ви изметат.
279
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже скоро пак ни излъгаха, че Германия взима пример от нас за пандемията ето световно проучване кой как се справя...Класация за Европа: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург...За света: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг. НИЕ СМЕ НА 27-мо място доста след Германия
278
16
 
23
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 4 години
Като цяло политиката на правителството по отношение на карантината е правилна, въпреки опитите на определени политически субекти и техните фенове по форумите да омаловажат положението и инспирират народно недоволство. Ще стане така, че въпреки взетите мерки и ограничения, пандемията ще се разрасне, ако се съди по поведените на ромското население, както и на тези софиянци които щурмуваха провинцията по Великден. Явно поведението определени български граждани не е в унисон с усилията на обществото
277
15
 
14
 
! Отговори
Волунтаризъма преди 4 години
Ако някой помни, това се е случвало по времето на Вълко Червенков. Култа към личността на Вълко Червенков. Човекът бил Специалист по всичко. Някога преди 50 години една моя учителка обясни в какво се състои. Ами Главният Специалист по Всичко решил че колкото по-дълбоко се оре, толкова по-добра реколта. Починали да обръщат с плугове на дълбочина 90 см. Съответно нищо не поникнало. Значи Волунтаризъм имаме когато в условия на Култ към Личността отсъства Научен Подход към проблемите. Колко Актуално
276
1
 
6
 
! Отговори
хумор и сатира преди 4 години
по време на чума когато, умират хора....
275
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че София бе затворена едва след като масово хора заминаха за провинцията, дава основание за предположението, че и ще бъде отворена бързо, за да могат те да се върнат. Или - по-вероятно - пълната блокада ще остане на думи, за по телевизора, а реално ще бъдат пускани на връщане подобно на заминаването.
274
12
 
21
 
! Отговори
Шапкаров преди 4 години
Защо тоя манипулира!Има увеличаване на тестовете! И от там има повече констатирани заразени! Ако направите 100 000 теста,то тогава заразените ще се окажат 4200!! Ясно е че 2-3% от тестваните са положителни! Защо не казва тоя колко теста са направени!??
273
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един,който всеки ден ни плаши с трупове и морги,а в същото време една професорка е подсъдна,защото е казала истината за липсващи санитарни материали.Гешееев,засрами се,бе!
272
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 294Кой да ги изседва в Столипиново, то до оня ден немаше лаборатория в Пловдив, генерал Майтапчийски я откриваше два месеца, абе циркаджии
271
17
 
21
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!
270
12
 
17
 
! Отговори
- преди 4 години
Изследвам 100 - намирам 20!Изследвам 1000 намирам 200!Олеле, със 180 човека е нарастнала заболяваемостта!!!Дали???