Патриарх Неофит пред Христовата плащаница на Разпети петък

Той взе молитвено участие в Софийска митрополия
17 апр 2020 19:21, Петя Славова
10
Патриарх Неофит пред Христовата плащаница на Разпети петък
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На Велики петък, най-тъжният ден от годината, Църквата е отредила вечерта да се отслужва траурното последование Опело Христово.

Чинопоследованието бе отслужено в митрополитския параклис "Св. Марина", който се намира в двора на Софийска митрополия, където е патриаршеския дом. Последованието бе отслужено от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужбата като заедно с църковните певци припяваше статиите на Опело Христово, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Светия Синод.

С лития бе изнесена св.Христова плащаница, за да се обиколи с нея църквата и така символично да бъде изпълнено траурно шествие.

След влизането отново в храма, патриарх Неофит се поклони на плащаницата и благослови вярващия български народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лакеят на Мутрата.
9
1
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Не си прав драги, с предложението ти за покръстването, защото покръстени могат да бъдат само достойните хора с морал. Не случайно атеистите- комунисти не са покръстени и не почитат Христовата вяра, Бог и Богородица. "Всеки на нивото си!", както е казал римският войник свети Мина... бг
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nai-hubavia kozunak i nai-golemite yaica za mvr ministara, za policaite, za djandarmeristite, za pojarnikarite, za katadjiite, za mitnicharite, za granicharite, za komandosite, za baretite, za podvodnicharite, za nadziratelite...za nai-trudovia kolektiv i tehnite semeistva! :-)
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kamelia,da ne iziade sichkata baklava, da ostavi i na elkata
6
3
 
5
 
! Отговори
Бъдещето на Европа преди 4 години
Европа ще реши въпроса с мигрантите, ако въведе изискването бежанците да се покръстват, ако искат да бъдат допуснати в християнска държава. Ако не щат - обратно откъдето са дошли.Другият път е забрана на всички религии и задължително въвеждане на атеизма като официално верую на Европа.В противен случай след 30 години ЕС ще се превърне в ислямска джамахирия.
5
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
първо:-НЕ е "плащАница",а "плащЕница"!"плащаница" е кога плащаш за нещо..-Второ:-самата плащеница НЯМА нищо общо с ИСТИНСКАТА ...с истинския покров,с който е бил завит Исус след като е свален от Кръста.-Тя ("Плащеницата") Е ПРОСТО СИМВОЛ!!!!!Има много "символизъм" в уредбата на ВСИЧКИ църкви по земята,НЕ само на нашата-Източноправославна!..Нещо ,което некои могат да категоризират като "грех" точно на тоя Ден,но..Христовото Учение е едно,религията-друго!Въпреки,че То е в основата ..
4
1
 
6
 
! Отговори
Защо е преди 4 години
Без маска на обществено място?Куче и поп да си в тази държава!
3
2
 
4
 
! Отговори
антипопа преди 4 години
Абе тия, защо като вземат поста и после току се сгрухат? Неофит поне изглеждаше здрав ...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп им спря парите на СЗО, сега Бил Гейтс главния спонсор на СЗО е отишъл да се ваксинира против бяс, карайте си спокойно литургиятa. Вируса си е вирус - ние сме си ние. Не можем да слугуваме на някакъв си вирус и да му се кланяме от страх.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса, СЗО и Юда са виновни