18 университета вдигат таксите за студенти, колко ще е увеличението?

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение
68
18 университета вдигат таксите за студенти, колко ще е увеличението?
Снимка: БГНЕС

При 18 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с от 5% до 25%, или от 20 до 170 лева спрямо размера на таксите за миналата учебна година.

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2020/2021 година.

При 15 държавни висши училища няма промяна в размера на таксите за обучение на студенти.

По отношение на таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища увеличението е от 5% до 65% (от 40 до 500 лева).

При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторанти спрямо тези от учебната 2019/2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Индикативният размер на таксата за кандидатстване е в размер на 50 лева при средна такса за обучение в държавните висши училища в размер на 950 лева за учебната 2020/2021 година.

В държавните висши военни училища съответно таксата за кандидатстване е в размер на 40 лева при средна такса за обучение в размер на 750 лева.

Размерът на таксата за кандидатстване в БАН и научните организации е в размер на 30 лева при средна такса за обучение на докторанти в размер на 460 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото което правят ГЕРБ 12 години във ВУЗ е съкращване на местатаКакви места, бе, пич. То цели вузове са за закриване.
41
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
Те всичките ни ВУ са за закриване с много малки изключения бълват само некадърници и неграмотници в БГ.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата, Габриел и другите нали завършиха бесплатно и сега са миионери а сега някой друг ще плаща лато поп.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Сигурно е така. Но зависи, какво смятат да правят, когато завършат. На запад не е по-лесно да намериш работа по специалността и често работят нещо друго. В България също далеч не навсякъде ще ги вземат с европейска диплома. Понякога завършилите в България продължават магистратура или докторантура на запад (дипломата се признава най-малкото в ЕС и дава същите възможности, каквото и да говорят някои). Тъй че случаи всякакви, и така и трябва да бъде.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото което правят ГЕРБ 12 години във ВУЗ е съкращване на местата и вдигане на таксите, но пък БАН били старци.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 32Не съм засегнат преподавател,аз изобщо не живея в България,а в Германия и вярваш или не вярваш,тук има доста българи и небългари,завършили в България ,добри специалисти и работещи,включително и лекари.Нека си учат децата,стига си завиждал,еваси злобара си!
36
5
 
2
 
! Отговори
Св преди 4 години
Айде да не е тая година, но Короната ни научи на доста неща. Така ли смятате ще е централизирано образование, наука, държавно управление, офиси след 10 год. ... Нещо не се връзва. Така и с тия такси. Заради едната диплома. Само да напомня, че над 60 % от работещите в технологичните гиганти в силикона (Google, Face...) а и Amazon са без конкретни или НИКАКВИ дипломи. Даже май са насърчавани кой докъде учил и после работа. Пък не са останали гладни.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Абе стига си дрънкал глупости,детето ми следваше в Холандия и само за една стая, наема беше 800 евро,освен че и работеше в Холандия,взимаше и заем докато учи и го плащаше години наред,българските деца студенти работят в чужбина,затова изкарват обучението си,а не защото родителите им са богати!
34
0
 
5
 
! Отговори
Кризисна политика преди 4 години
Нещо не разбирам...от кого очаквате да ги вземете тези пари?!От безработните родители ли?Що ли пак сме на опаки???
33
1
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
То поне наистина да учеха, а в 90% е имитация не само на учене, а и на преподаване най-вече. Всички знаем какво е нивото. Ти ми приличаш на някой засегнат кандидат за преподавател, който трепери за местенцето си. Не се филмирай толкова. Да казваш истината не те прави злобен. :)
32
2
 
3
 
! Отговори
Чиновник 2 преди 4 години
900 евро на месец си струва за издръжка. Поне ще види младежът нещо различни от милиционерските тикви в София.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 20казах ти не съди по себе си за другите,ти ако си бил само за едната диплома,не всички са такива,а и дали ще са 10 деца или 30 деца в една паралелка в университета ,какво ти пречи на тебе?Еваси злобара си!Нека учат децата!
30
4
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Ало ЕКТаксите може да са ниски, но престоя никак не е евтин. Един студент в "безпалтните" университети излиза на роителите си минимум 800-900 евро на месец и то само ако РАБОТИ. Ако не работи, тогава излиза над 1600-1700 евро на месец. И като се има предвид, колко са българските студенти в чужбина, отново прави впечатление, че българина изобщо не е беден, щом може да отделя по две хил. лв. на месец само за изддържка на детето-студент.
29
1
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Има ли желание - има и начин. Забележи - не споменавам Англия и САЩ - там наистина е скъпо. Не съм казал и магистратура - тя е по-скъпа от бакалавъра. Но за държавите, които изредих - Австрия, Холандия, Германия, Италия, Швеция - може да се съберат пари. Ако трябва ще поработи лятото там преди да замине или почасова работа докато работи, родителите и те ще помогнат. Има начин, стига да има амбиция.
28
3
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Сладур, никоя диплома не гарантира, че човекът зад нея наистина е образован и става за нещо. Тези дипломи на повечето ще им служат само да си ги гледат. И това струва много пари на държавата, които имат доста по-полезна алтернатива. Познавам доста хора, които не работят това, което са завършили. Всъщност, повечето студенти още до 2 курс го разбират, че учат за едната диплома, за да казват, че са висшисти и нищо повече.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прехвалените англо-холандски клоакиЧовек, навремето Шуменския, или някакъв подобен ВУЗ, беше пуснал хора по селата да вербуват студенти. Други правят томболи с печалба коли за новозаписалите се. Това е смешно, аз не разбирам защо въобще дискутираме чуждите вузове.
26
3
 
2
 
! Отговори
ИБ преди 4 години
До Ало ЕКДа, ама до магистратурата. А после? В 95% и с нея пак миеш чинии или продаваш билети, но е по-престижно, а мама и тати са се сдухали от плащане. Щото живота не е безплатен нали? Квартирката, храната, билетите до село, учебниците, компютъра? Кой ги плаща?
25
0
 
5
 
! Отговори
поправка преди 4 години
На запад, само за разходите по живеене и храна, няма да ти стигнат 1000 -1500 евро НА МЕСЕЦ, без да броим таксите за университета! В България, много деца,не могат да си позволят такива цени
24
1
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Аз предлагам семестриална такса в частните университети 20 000 лв. Ба *** му вече който успее да намери къде се намира университета е приет.И после почва да ти дава акъл как да живееш
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ало ЕКНа запад, само за разходите по живеене и храна, няма да ти стигнат 1000 евро,без да броим таксите за университета! В България, много деца,не могат да си позволят такива цени.