НАП припомня: Подаването на декларации за доходите е до 30 април

Над 230 000 души са подали годишните си данъчни декларации
22 апр 2020 14:07,
38
НАП припомня: Подаването на декларации за доходите е до 30 април
Снимка: БГНЕС

Над 230 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. Над 80 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е малко над 284 800.

Още по темата

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г.

Независимо от удължения срок обаче, много ЕТ вече са подали годишните си данъчни декларации, посочват от НАП. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни. Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за физическите лица обаче остава непроменен – 30 април.

В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.

Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Оляха се кактоВинаги преди 4 години
Сега тичам да оправям нещата на възрастна комшийка, която плаща данък върху доходи като физическо лице и е достатъчно стриктна, за да отчита и едно мижаво наемче.Жената е интелигентна, редовно слуша новини, но не е разбрала, че заради извънредното положение вече всеки трябвало да има ПИК, за да не се ходи по счетоводните фирми. Вместо това, всеки лично трябва да иде в офис на НАП. Не по врат, а по шия!И бабата ще трябва да иде в такъв офис, за да си вземе ПИК. Или просто да си затрае за наема.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 7Айде да прочетем пак закона и да не лъжем хората! Декларацията е ПОДАДЕНА, стои в НАП, но непотвърдена. Всичко по нея е платено, това казва човекът. Не слушайте този съвет, абсолютно неверен е, никакви ЗО не дължите.___________Няма такова непотвърдено, има подадена или неподадена, а това какво казва човека е по-добре да не го слушаш, и в конкретния ти случай това е неподадена декларация
11
1
 
11
 
! Отговори
Ритнитопчо преди 4 години
Трябва да се изхранват футболни отбори ейййй....
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 7не е съвсем така, ако имаш доходи за 4-тото тримесечие от ГД или хонорари, те не са обложени авансово, и се прави изравняване с ГДД, а това, което е онлайн в повечето случаи именно 4-тото тримесечие липсва, при останалите също има пропуски, хубаво е да си вземеш служебните бележки и да си ги провериш, а не просто да препотвърдиш, защото ако после се окажат разлики подлежиш на санкция за недекларирани доходи, ако не подадеш също
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3 ами всъщност, трябва и да провериш какво точно са ти включили, доста неточности има при така изготвените декларации, най-добре е на базата на това което имаш, да си я попълниш изцяло ти и да си я пуснеш по пощата, иначе наистина е голяма глупост с това че декларирането и плащането на корпоративния данък беше отложено с 3 месеца, а за физическите лица не, още повече че за ФЛ има само изравняване основно от 4-тото тримесечие
8
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Нищо по никаква поща не ми трябва и няма да пращам. Всичко стои в профила ми в НАП, всичко е платено ЗО не дължа никакви. Единственото, което трябва да направя, е да я потвърдя онлайн. Тя е подадена, но непотвърдена. И платените осигуровки от работодателя са ми там, и платените от ГД.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер нали, корпоративния данък за нашите ора беше отложен с 3 месеца, ама за физическите лица, демек за мат'ряла нема отлагане, требва да бъдат остригани.ХАК ДА ВИ Е !
6
6
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
до 3Подготви се за глоба. напиши си декларацията и я пусни по пощата до НАП на който трябва да я подадеш.Иначе ще те глобят по ЗДДФЛ трябва и справка от където си бил на граждански договор и какво си получил и удържали копие ако ти си внесъл данъците освен ДОД дължиш и ЗО върху получената сума това е по обр. 3 а ти трябва и служебна бележка дето си на трудов договор по обр. 1 каквото ти е удържано
5
1
 
10
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
От НАП ви напомнят, че личните ви данни не са особено защитени.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе дават безлихвени кредити *** и декларацийте за доходите си искат хората хах
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимам шестцифрена годишна заплата, паралелно имам и граждански договор. Програмист съм. Всичко е платено откъм осигуровки и данъци. От мен се иска да си потвръдя готовата декларация онлайн. За целта, обаче, аз трябва да имам ПИК, а нямам, защото за 1ва година имам ГД и трябва да подам декларация. ПИК на НОИ може да се издаде онлайн, но на НАП- не. Ами, няма да отида абсолютно нищо да си вадя, достатъчно данъци съм платил честно и почтено, за да ви върша работата на някакви канцеларски плъхове.
2
1
 
16
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
ОтНАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 априлЕто ти подкрепата на държавата.Нали физическите лица изкараха много пари март и април та да ви плащат.Хей адвокатите нали сте физически лица с какво ще платите на тия като съдилищата не работят и нямате приходи.Няма ли да съдите държавата за издевателство върху вас все пак вие знаете законите.
1
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Вие от НАП нещо нередовни ли сте бре?Какви декларации,какви 5 лева?!Чезвайте,че ще го отнесете и вие!!!