Живеем натясно, трети сме по пренаселени жилища в ЕС

В Кипър, Ирландия и Малта разполагат с най много площ
112
Живеем натясно, трети сме по пренаселени жилища в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2018 г. в ЕС 17,1% от населението са живеели в пренаселени домакинства, което означава, че те не са имало достатъчно стаи спрямо семейството, сочат нови данни на Евростат.

А тези препълнени домове според статистическата служба са сериозно предизвикателство с оглед на разпространението на коронавируса и факта, че днес много хора са принудените да работят от вкъщи.

Още по темата

В ЕС средно над 33 на сто от населението пък е живяло в прекалено големи жилища.

В страните членки близо половината от населението на Румъния (46,3%) е живеело в пренаселени жилища през 2018 г. Следват Латвия с 43,3% и България с 41,6 на сто.

На обратната страна на скалата най-нисък е бил този дял в Кипър, където едва 2,5% са живели в такива домове. След него са Ирландия (2,7%), Малта (3,4) и Нидерландия (4,1%).

Отново Малта, Ирландия и Кипър са страните, в които има най-голям дял (над 70 на сто) хора, които са живеели в прекалено големи спрямо домакинството жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои хора се множат бе, ти луд ли си?България е със спадаща раждаемост от поне 1950 г. От 1985 г. насам населението постоянно намалява. За какво множене говориш, едно Габрово е паднало от 100 000 човека до 35 000.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кочо ЧестименскиКочо , така е в Путландия , може да вървиш там
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това казвам че няма лош да намалява населението По-малко хора , повече жилища и повече работа за хората
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ами да де. Соца даде жилища, но свърши. Хората продължиха да се множат и сега мамините живеят при майка си в панелката.
73
7
 
12
 
! Отговори
Кочо Честименски преди 4 години
Така ще бъде след като мушмулата Жельо отмени през1990 година естествената преграда наречена ...Софийско жителство !От тогава каква ли не гмеж се намъкна в столицата, за да спят по мазетаи тавани !За това трябва да се внедри швейцарското правило:НЯМАШ ЛИ ДЕКЛАРИРАН И ЗАКУПЕН НЕДВИЖИМ ИМОТ В СТОЛИЦАТА,НЕ БИ ТРЯБВАЛО И ДА ПРЕБИВАВАШ ТУК ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 30 КАЛЕНДАРНИ ДНИ !
72
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички гъзета отдолу се изкарахте. Кой знае какви гащници сте. А в Манастирски Ливади хората си живеят в тухлени жилища и то чисто нови, а не миризливи рухващи панелки. Кой откъде е не ме интересува.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати абсурда.Значи, наскоро имаше статия, че великият соц е дал на всеки от нас жилище. 90% от българите, нещо такова, имали собствени жилища.Сега тези жилища се оказали пренаселени.Това при положение, че държавата е вече 6.95 милиона, дори по математически модел (всъщност тя отдавна е под 7 милиона).Не ми се връзва.
70
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 67Ми не знам откъде го имаш този опит, но аз такива хора почти не познавам за които говориш.Всъщност, да кажем, познавам най-много двама-трима, да не казвам подробности.Аз живея на адрес на който ми се води постоянното местоживеене, така ми пише и в личната карта и си живея там от 1984 г.Имам голяма къща с двор на село, която в момента е необитаема и има нужда от основен ремонт, така че, логично не живея там.
69
1
 
5
 
! Отговори
До 67 Сега преди 4 години
Това, което предлагаш ще даде резултат много далеч от истината. Пълно е с празни къщи, най-вече на село, но има и в градовете, вкл. и в София. За броя на населението - как ще изключиш 2-3 милиона български граждани живеещи в чужбина, повечето от тях постоянно, но с постоянен и настоящ адрес в България, а така са почти всички избягали в чужбина?
68
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 65 (Янаки от Цръклевци)Понеже темата е много сериозна, за да си правиш мaйтaп с нея, важно е да добавя още нещо.Та, както вече казах, около мен комшия само един. Дядо, разбира се. Сам, внуците му в града.Селото има два магазина, в които продават олио, брашно, сол, захар, такива неща.И едно кафене. Което сега сигурно е затворено.Няма аптека, няма доктор. Най-близката болница на около 20 километра от селото е затворена отдавна. Ако се разболееш, няма къде.Още да разказвам ли?
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QwertyТо и тук има стандарти, само че ги променят през годините. Сега в документите за собственост пише квадратурата, на жилището, на стените, на стълбищата, на подземия паркинг, в който не паркираш, даже част от тротоара пред блока (ако има такъв). Продават ти двустаен 180 м2, а като идеш да го видиш, то е като две стаи с общежитие в студентски град
66
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 65 (Янаки от Цръклевци)Ми то и аз имам къща на село, ама живея в София.На село последно ходих миналата година по това време (по майските празници).Там, къщата голяма просторна, необитаема. Напукана зидария, тухли стърчат и се виждат. Двор - 4 декара! Целият в бурени и репеи. Хванах се с моторна коса - два дена кося, колкото да се минава около къщата и до клoзeтa на двора (на който му липсва покрива и вратата).Един комшия - пасе кози. Други комшии нямам, искаш ли да отидеш там?
65
1
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Нито постоянния адрес, нито настоящия адрес са верни за голяма част от българските граждани, най-вече живеещите в чужбина, които на над 99% имат постоянен и настоящ адрес в България. Отделно, че много хора живеят на съвсем друго място в България, различно от тези два адреса. Има хора, които да си продали жилищата, а на този адрес продължават да се водят техните деца, внуци и т.н. Всички това го казвам по личен опит.
64
3
 
3
 
! Отговори
беден българин преди 4 години
Какво значи "натясно"?Живеем тричленно семейство, аз жена ми и детето ученик 6-ти клас, което сега си учи уроците онлайн от къщи, в тристаен апартамент, две стаи, хол и кухня, с два широки и просторни балкона, с масички и столове на тях, 100 квадратни метра.Това тясно ли е?
63
2
 
4
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Значи, Евростат се допитва до хора, които живеят в дадени жилища, а не до свободни апартаменти и къщи. Ако направим пълна статистика на данъчно облагаемата жилищна площ в България плюс новопостроените след акт 15 и непродадени след акт 16, и разделим общата квадратура на населението на страната, ще получим една по-реалистична картина. То е същото като с болниците и училищата, за които няма пациенти и ученици.
62
2
 
7
 
! Отговори
Банани и хартия преди 4 години
До 62Трябва да се напомня на такива като теб за какво подрипвахте и ревяхте след 1989 година и какво докарахте за всички., защото май нещо лесно забравяте,...проблеми и т.н. ти най-добре си знаеш.
61
4
 
2
 
! Отговори
Янаки от Цръклевци преди 4 години
На село немаме такива проблеми! Що се врете у едно место?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55В държавните регистри има данни за всеки български гражданин 1.ПОСТОЯНЕН адрес/ в Бг /и 2.НАСТОЯЩ АДРЕС /евентуално за извън Бг /.Така че при желание може да се направи по-точна статистика.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Банани и хартияНикога няма да спра да ти се кефя за тва че в един момент започна да забравяш тоалетната хартия. Явно започна да ставаш небрежен, дано не е било от проблеми.
58
0
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
По този повод съм ужасно гневен на препоръките на СЗО по повод Ковида, че ако някой вкъщи е заразен, трябвало да бъде изолиран в отделна стая - къде бе, аланколу?Пък и трябвало да ползва отделна баня - че колко апартамента имат повече от една баня, само луксозните обитавани от крадливи бизнесмени и политици.На подобни препоръки отговарям - Бог си знае работата, вирусът - също!