93 хил. работни места ще се запазят по 60/40, футболен клуб се отказа

ББР сключила 4 споразумения с банки за кредитите
Обновена: 24 апр 2020 22:16 | 24 апр 2020 21:30, Веселина Йорданова
61
93 хил. работни места ще се запазят по 60/40, футболен клуб се отказа
Снимка: БГНЕС

Близо 7000 заявления от работодатели за запазване на работните места на 93 216 техни служители са подадени по мярката "60/40" в бюрата по труда в цялата страна към 24 април. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Още по темата
Кандидатстването за компенсации за запазване на заетостта в предприятия, които изпитват затруднения по време на извънредното положение, започна на 31 март.

Общият брой на работните места, които ще бъдат запазени по мярката "60/40" - 93 216, за втори пореден ден надхвърля броя на регистрираните безработни от началото на кризата, които са 87 059.

До момента са одобрени заявленията на 1372-ма работодатели за запазване на заетостта на 21 610 служители. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Паралелно с увеличаването на кандидатстващите по схемата "60/40" се увеличават и предприятията, които вече са получили от държавата 60 процента от осигурителния доход и дължимите осигуровки за своите служители.
Само на 24 април НОИ преведе компенсации на 455 фирми за 4877 работници, съобщават от министерството. До момента общо 733 предприятия са получили 3 006 998 лв. за 10 472 служители.

От тази сума 2 521 426 лв. са компенсации, а останалите 485 572 лв. са осигуровки, които по закон са за сметка на работодателите. Плащания се правят всеки ден.

Оказа се, че отборът на Ботев (Враца) се отказва от мярката 60/40. От футболния клуб заявиха, че са кандидатствали пред държавата за подпомагане на техните 41 служители, но са взели решение да изтеглят документите си след призива на финансовия министър клубовете да не се възползват от мярката. Врачанският клуб не е получавал пари по програмата.

Междувременно Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Covid-19.

Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.

Първата банка, която стартира приема на документи в понеделник, 27 април, е Общинска банка. След сряда, 29 април, ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на Инвестбанк. Интернешънъл Асет Банк ще разглежда документи от 4 май, а Първа инвестиционна банка – от 5 май.

Партньори по програмата ще бъдат 12 търговски банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Заемите ще са необезпечени и по тях няма да се дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Подробни изисквания и списък с необходимите документи за получаване на помощта е публикуван на сайта на ББР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
2
 
! Отговори
Трю преди 4 години
Мярката работи и трябва да се удължи. Лично дружеството в което работя щеше да плаща заплати на 50%, но сега ще си получим 100% заплащане. Просто незаинтересовани и завиждащи винаги ще има.
23
1
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Аз не знам как могат да се хвалят с подобно нещо. До момента са раздадени 2,5 млн.лв. за 10 000 работници. Както и да го смятам това прави по 250 лв. на човек!!! 250 лв. на работник и правителството се хвали с това!!! При това компансации, които според тъпата схема НЕ отиват при работниците, а при работодателите, които когато решат (може и догодина) и на когото решат (може и само на един) ще плащат.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой тоя ахмак дето да му е затворена фирмата и да плаща на работници макар и 40 %хаха вие за абдали ли ни имате
21
2
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 4 години
Огромни опашки за плащащи,много чакащи за кредити и остава другото-пари и кредити за Борисов и ГЕРП,НЯМА, ОТНИКЪДЕ!Макрон го каза ,няма да повторим грешката с България,еврозоната с това правителство през - крив макарон!Филмът тръгва по екранитепрез май!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Басси пpocташката манипулация! Като за ттъпаци.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26 номер ,много е малка бройката да се тетолуваш "народа", по-скоро си PRкалинката на мутрите.
18
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво г-н Борисов! Народа е с теб. Отърва ни от бежанци, коронавирус и комунисти!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са потенциално безработни. няма работодател, който да държи хората 3-4 месеца, ако приходите спаднат под 50%. В момента много фирми имат спад от 30-40%, но той ще се задълбочи, ако не заработи икономиката на запад. При тази схема става и за шефовете, защото получават 50-60% приходи, плащат 40% от заплатите. държавата е на кяр, защото влизат някакви осигуровки и данъци. В противен случай тези хора, ако са на борсата пак ще плаща 60% и осигуровките, но като обезщетение.
16
2
 
10
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
До 18 и 20Ами може да съм в грешка , но в България вируса беше вкаран по скоро от българи работещи в Италия.Китайските туристи предпочитат дестинации като Италия,Швейцария ...там са и големите огнища на зараза.Що се отнаса да "бизнес модел" - в България е патентован.Няма такова нещо никъде по света "ДАЛАВЕРА "Ограбваха ни години наред и продължават да го правят,тези който сами си избираме.И то по модел 100 на 100.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази вечер в Панорама по канал1 Томислав Дончев не посмя да погледне опонента си от БСП.Срамота ,защо изнудвате Българите с тези 60 на 40 процента?Заем се връща с лихви, кой лъжете от партията-управляващи?
14
0
 
0
 
! Отговори
Дообре преди 4 години
Аха, не са Лудогорец, доообре. А Ангел Петричев друго говореше. Ама дообре. отБотев също са мислили, ама са се отказали. Не им зная хала на тях.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишете за симитлийския кмет и журналистката от Бтв.
12
2
 
1
 
! Отговори
До Никой преди 4 години
Чети, преди да коментираш, Ботев(Враца) е отбора. Този вирус поне направи малко човек Киро, допреди не бях чувал да е дарявал преди, освен едно дарение за Белмекен, което по-скоро беше глоба, че коментираше нещо, а беше получил добра поръчка, а сега направи няколко дарения за обикновените хора, подпомогна щаба и т.н. Утре, току-виж е отделил и пари за ваксина съвместно с БАН и други, които работят по въпроса.
11
0
 
2
 
! Отговори
НИКОЙ преди 4 години
В ЕУ СПОРЕД ДЬРЖАВАТА ИМА ПРАВИЛА.БГ ОЩЕ НЕ Е В ЧАКАЛНЯТА.ОСЛУШВА СЕ КАТО ГЛИГАН В ТРЬСТИКА ИЛИ ДЬЖД ОТ РУБЛИ.
10
1
 
12
 
! Отговори
Никой преди 4 години
ФК Лудогорец ми паднаха в очите. Баби даряват, масово сме бедни, те получават добри заплати и премии. Мисля, че могат да преживеят дори без доходи поне 1 година.
9
7
 
3
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Не защитавам Домуса щото изобщо не е мой тип но щом държавата е пуснала няква мярка защо да не се кандидатства но нея... Това че Лудогпрец е успешен клуб няма нищо общо с тези мерки. Аз не ги съдя. Добре с направили.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателите да си разпуснат персонала! Едва тогава хората ще разберат колко са били важни.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайно безработните не са по-зпе от преди. Защо да получават помощи? Пък и 60% от нищо си е пак нищо.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво ревете бе. Сякаш война е минала. И са ви съборили фабриките. Запазете си персонала. Вие работодатели мрънкащи какво реално работещо предложихте. Сеч на работници. След два месеца ще ги дирите да ви бачкат.
5
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Да, вероятно един месец работодателите ще се бръкнат за 40%, но ако удължат и следващия месец извънредното положение почти всички ще освободят работниците си.А, футболният клуб е Лудогорец !Изключителна наглост е, че изобщо са кандидатствали !