Лечението на коронавируса с плазма – доказан метод

България не е закъсняла с този метод, убеден е наш професор
Обновена: 27 апр 2020 16:08 | 27 апр 2020 16:08, Красимир Ангелов
17
Лечението на коронавируса с плазма – доказан метод
Снимка: БГНЕС

Лечението на болни с плазма е доказал ефективността си метод. Това мнение изрази пред БНР проф. д-р Милчо Минчев от Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, асистиран професор към университета "Джордж Вашингтон" в САЩ.

Както е известно тази седмица у нас се очаква да се разпишат насоки за прилагането на метод с кръвна плазма при лечението на COVID-19. 206 са според официалната статистика излекуваните у нас, от които може да се използва кръвна плазма за лечение или клинични проучвания.

Още по темата
"Кръвната плазма е течната съставка на кръвта, която съдържа белтъци, изпълняващи различни функции – едни от които са антителата, осъществяващи имунната защита на организма", обясни проф. д-р Минчев.

"Предполага се, че болен, оздравял след инфекция с коронавирус, е развил някакъв имунитет, опосредстван чрез т.нар. антитела или имуноглуболини – те могат да захващат вируса при неговото проникване, могат да го неутрализират, а могат и да модулират реакцията на имунната система срещу този причинител", уточни ученият.

Той уточни, че подобен начин на лечение съществува още от 80-те години на XX век.

Онкохематологът е убеден, че това е подходящ лечебен метод, доказал своите възможности. Проф. Минчев бе категоричен, че България не е закъсняла в прилагането на лечението чрез кръвна плазма, защото все още няма достатъчен брой оздравели, за да се прилага този метод както за лечение, така и за клинични проучвания.

От оздравелите от коронавирус трябва да се отделят хората, които имат данните и качествата да бъдат кръводарители и те да дадат съгласието си да дарят плазма. Първо трябва да се определи колко от тях отговарят на критериите да бъдат кръводарители, след това да се изследва колко от тях имат антитела в необходимия титър и да се получи тяхното съгласие, поясни специалистът.

Опасностите при прилагането на кръвни компоненти са същите като при прилагането на кръвни продукти. Трябва да се спазват условията за типизиране на плазмата, уточни проф. Минчев и добави, че "тези неща са утвърдени в практиката, много рядко се срещат такива усложнения, почти никога".

Проф. Милчо Минчев изказа оптимистична прогноза, че ефективна ваксина ще се намери до края на годината и това ще спомогне много в борбата с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До българина преди 4 години
Известно ли ти е как се добива кръвна плазма, че дрънкаш врели-некипели.Накратко - от КРЪВ, чрез центрофугиране и още няколко манипулации.Ако си мислиш, че може да дадеш само кръвна плазма, то това го обясни на хематолозите, па може и да го патентоваш
14
0
 
0
 
! Отговори
Скептик до Тялото преди 4 години
Ами те първите симптоми са когато хората са си у дома. Нали пак после ги приемат?
13
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Нали до вчера писахте че не се формира имунитет? Стига да идва от ФаЩ, всяка нова версия е приемлива.
12
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 4 години
Понеже въпросът ми се струва особено важен, наскоро гледах филм за търговията с кръвна плазма специално - не просто кръв.Оказва се, че е голям бизнес. В САЩ например, няма закон който да забранява купуването и срещу пари. Същото донякъде важи и за Германия. Показаха едни поляци, които всеки ден отскачат до съседното градче, което е в Германия да продават плазма и печелят сериозни пари. За разлика от кръвта плазма може да се дарява/продава по-често.
11
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 4 години
Аз имам един неудобен въпрос. Въпросът е, то всичко хубаво с кръвната плазма, прекрасно даже. Но как да се убедят жителите на квартали като "Филиповци" и "Факултето" които могат да дарят плазма, че това трябва да става безплатно?Само питам. Някои може да дарят, но се опасявам че някои няма да искат. А това би било проблем - според мен всеки трябва да е съгласен доброволно да дари плазма, това помага на всички, лошото е, че няма как да бъдат накарани всички насила.
10
0
 
1
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Само да добавя че от един добър дарител може да се изолира материал за 3ма болни, което прави метода много подходящ дългосрочно.Но все пак по-добрата идея е да се пресече вируса още при 1вите симптоми и ето тук изоставаме от това което се очертава като успешна практика с хидроксихлорохин, цинк и витамин Д.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добре. Сега остана плазма да се намери. А и FFP след като се размрази и не се ползва веднага, трябва да се изхвърли. Допълнително има и редица изисквания към нея за прилагането й, като кръвната група е най-малкото. Ако трябва на един пациент да се приложат няколко банки и става реално за малък брой пациенти без гаранция за някакъв успех.Ще минат няколко години, докато се разберат определени характеристики на пневмонията. Засега повечето предположения са само хипотези.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не ми е ясно. Оздравялите, които имат данните и качествата да бъдат кръводарители и дадат съгласието си да дарят плазма, стават безвъзмездни кръводарители. А плазмата безплатно ли се дарява от лекарите на заболялите и имащите нужда от интенсивно лечение?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За туй е необходимо точните кръводарители да са преминали и преболедували точно от тоз тип корона вирус,а не от някой друг що предшественик понеже специално за тип 19 се казва,че или блокира червените кръвни телца-клетки от приемане на необходимият им кислород за пренасяне или пръв открадва кислорода преди те да са успели в процеса за снабдяване как борба за кислород,освен ако другите типове и предшественици действат как него тип и чрез тях антителата да са изградили защита в таз част,тоз процес
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази седмица у нас се очаква да се разпишат насоки за прилагането на метод с кръвна плазма при лечението на COVID-19, а в Русия този метод вече се прилага на практика. Прилага се и лечение с нагрят хелий. Руските апарати за изкуствена вентилация отчитат и показват 100 параметри за състоянието на болния. И всичко това не са голи заявления, а се показва по телевизията пред цял свят направо от интензивните отделения и инфекциозните болници.
5
0
 
1
 
! Отговори
ут селу преди 4 години
Ми асистирали са му на професора, к'о толкоз
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Associate Professor нещо като доцент. Между асистент и професор.
3
1
 
1
 
! Отговори
не биолог преди 4 години
тези чужди тела, не предизвикват ли автоимунна реакция?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асистиран професор... Това, което е асистирано, е взимането на диплома от подобни "журналисти". Асистирано чрез връзки, рушвети и други методи.
1
0
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
"Асистиран професор"?"Асистент" се зове на български...