Борисов: В България мерките срещу коронавируса са най-либерални!

В същото време има най-малко починали и болни от COVID-19
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:38, Камелия Цветанова
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
21
 
! Отговори
42 преди 4 години
Бойко лъже. Примерно в Белгия парковете са си отворени, хората правят джогинг, карат колело. Маските са препоръчителни.
158
4
 
19
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Най добре оставка,България е на последдно място в всички класаций в ЕС,постоянно давате кредите на народа да живее на МЕЧТИ,мерките са смешни,Загърбихте историята и вършите глупости с смешни изказвания.Толкова можете,което не е достатъчно.може ГЕРБ не може повече изчерпан.
157
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато жертваш свобода за сигурност, обикновено губиш и двете! Сега имаме шанса да проверим верността на тази мъдрост на собствен гръб.Умният човек се учи от грешките и опита на другите. Къде сме ние?
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена.
155
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През Първата световна война монархиите по света загубиха короните си, през Втората световна война короните загубиха колониите си, a през тази Световна пандемия короната ще погуби демокрацията! На 11--ти май ще отпадне закона за извънредното положение, но редица мерки ще се запазят, като например събирането на групи, дистанция един от друг и т.н. Според Вас това не е ли началото на края на демократичните принципи и свободи?
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнусни лъжи! Даже е най-стегнато!
153
3
 
26
 
! Отговори
варадин преди 4 години
Кой на края ще плаща масрафа? През юли ще окаже че заради 100-150 бабета и дядета, дето и без това до година две щяха да си идат милион хора ще бедстват, ще им вземат ипотекираните панелки, много от тях ще се пробият и самоубият. Мутафчийски ли готвите за виновник? Не герб ще го отнесат. Свърши им царуването. Какво стана жителите на големите градове -запрени като *** а от малките и селата --лайф. Избори идат а народа е злопаметен.
152
23
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Нинова пак се оsра... - горещо желая да я преизберат и твърдо заявявам своята подкрепа за нея, докато затрие тая престъпна партия...
151
24
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Как и го н***чykа само Марешки... - имала нужда от своите 5 минути слава, но в случая станали 6, защото не спазвала правилата, както обикновено... - браво Марешки... - издигна ми се в очите...
150
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Абе много лъже тая госпожа Лъжа бе... - който и го измисли тоя прякор е бил много умен човек...
149
21
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
На Кyрнела маската и служи за лИгавник... - текът и лигите, докато си мечтае за власт...
148
3
 
24
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Гаврата с КПП-тата няма да бъде забравена.Всеки ден по 2-3час,за да отидем на работа,но идва видовден
147
1
 
26
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 години
За либерални незнам...ама за некадърни 100%
146
0
 
5
 
! Отговори
заглавие преди 4 години
Да защото ние сме най либералната страна, но това съвсем не значи най демократичната..
145
4
 
24
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Да блокираш областните градове вместо огнището на заразата - София и да говориш за най-либералното извънредно положение е нахалство !Да се фукаш , че си на първо място по най-малко смъртни случаи , но след ....еди кой си???На първо място ли сме Борисов или на трето, или на пето?Какъв си хвалипръцко!Да не дадеш нито лев на социално слаби и пенсионери , когато цяла Европа го прави , това не е хуманно , не е честно спрямо хората които трябва също да си купят маски , ръкавици и дизенфектанти .......
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не е благодарно занимание да си във властта в такъв период. Каквото и да направиш, може да е равнозначно на политическо харакири. А политиците, които могат да жертват кариерата си за благото на народа си, са малко, за съжаление.
143
2
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
До Анонимен: Бъди убеден, че гръцкият народ подобаващо ще припомни някои неща на политиците си, когато накрая излезе цялата истина, че всъщност всичко е било масова лъжа и манипулация с един напълно безобиден щам, който е далеч от всякаква пандемия предвид, че броят заразени на световно ниво е 0.02%. За разлика от гръцкия народ, българският народ по *** начин ще наведе глава и ще мълви : Биг, Биг, Биг и ще вярва, че Евразия воюва с Океания.
142
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕКОЙНе е затова. В Гърция карантината беше по-строга и в момента положението е по-спокойно, отколкото тук. Дори църквите бяха затворени по Великден, което си е съществено постижение.
141
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа,другари,забравих да ви питам ако Гергов и БСП-Пловдив се отцепят и те ,какво ше правите? Имате ли идея кого ще подкрепяте ? БСП ? АБВ ? Гергов ?Ей,я се разберете да не стане нещо подобно на феноменът 15/15Хахахахах
140
1
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
В Гърция мерките поетапно започват да отпадат още на 4-ти май. И знаете ли защо? Защото гръцкият народ по Гергьовден не може да бъде затворен и политиците им прекрасно осъзнават, че няма да загинат от корона-вирус, а има голяма вероятност да загинат от народен търкал.