Ген. Мутафчийски: Подгответе се за късен туристически сезон

Вдигат карантината и в село Паничерево от полунощ
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:20, Анисия Иванова
69
Ген. Мутафчийски: Подгответе се за късен туристически сезон
Снимка: БГНЕС

Ранният туристически сезон със сигурност е пропуснат. Идеите са насочени към късен летен и есенен сезон, каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и поясни, че придвижването ще бъде само с лични автомобили, за да се избегне струпване на хора в масовия транспорт.

Вчера се проведе голяма среща на министрите от ЕС, които отговарят за туризма. Очакванията са да се издадат общоевропейски препоръки за туристическия бизнес, за пребиваването на туристите, транспортирането им, обясни още той.

"Един от най-големите проблеми при този бизнес е струпването на хора в хотелите, на местата за хранене, на атракците. Трябва да се изработят механизми да няма такова струпване", каза още той.

Той обясни още, че в никакъв случай няма да има парад за 6 май..

"Провеждането на парад със събиране на хора и подготовката му изисква събирането на хора. По този въпрос не сме имали разногласия с Министерство на отбраната", каза генералът.

„Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в определени търговски обекти. Ситуацията там се овладява засега много лесно. Повечето създават добра организация. Най-големият ни проблем е да има устойчивост при нещата, които правим. Тежестта тук е предимно върху районните здравни инспекции“, каза оше Мутафчийски.

По отношение на посещенията в парковете, които вече са позволени, вчера е нямало струпване на хора там и ако продължи в същия вид, може да се премине към други подобни мерки.

"Към обяд вчера направихме обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие на семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка", каза генералът.

По думите му ако продължи в същия вид, няма причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще.

"Много важно е пред следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта“, каза Мутафчийски.

По думите му тенденцията при заболеваемостта е възходяща и затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките. Затова си направихме труда да отидем и да видим как се спазват правилата при разхлабване на мерките, допълни той

На брифинга стана ясно още, че няма да има санкции за тези хора, които не заведат децата си за имунизация, след като беше подновена тази дейност в страната.

Шефът на ВМА обясни още, че днес в 00,00 ч изтича карантината и в село Паничерево. Причината е, че там заразата засега е овладяна.

Не се отменя обаче носенето на маски, спазването на лична хигиена и на дистанция.

Паничерево е под карантина от 15 април. В селото има около 95 жители. Там населението бе тествано с дарени бързи кръвни тестове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
закрито министерство преди 3 години
До АнонименМУТРИТЕ НАДДЕЛЯХА
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй като *** имат навика да трият неудобното, ето как е в Гърция:Greece: Thousands make way for Thessaloniki's waterfront as social restrictions ease
56
1
 
4
 
! Отговори
6 преди 3 години
И да триете коментари и дане триете от 30 април до 07 май всички които искат отиват да си почиват.
55
1
 
4
 
! Отговори
Бай Киро паниката преди 3 години
До Срещу генералаБрчет я си кажи, колко цента изкара от тая простотия, и сам вярваш ли си на писаниците...Чудно ми е, такива като теб, как спите нощем и не те ли е гнус да се гледаш в огледалото...или те парите не миришат ,а и дядо ти поп Кръстьо ще се горедее с теб...
54
1
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Есенният сезон в България освен за рафтинг за друго не става
53
11
 
3
 
! Отговори
Срещу генерала преди 3 години
пишат политически мотивирани опоненти на властта,които се страхуватот появата на нова силна фигура за предстоящите догодина избори,фигура,поставяща смешниците от БСП и куклата на конци от Дондуков2 в ролятана тотално губещи.Ролята на генерала в щаба и предлаганите от него меркие второстепенна.Страх лозе пази,по-добре да се застраховат,като оплюятгенерала и се надяват да намалят рейтинга му,отколкото нов изборен шамар.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 51Ми той генерала не ги слуша тези, които му дават съвети. Как да го обичаме според тебе?За какво да обичам аз един коремен хирург, който обяснява как да се борим с пандемията?
51
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 50Еми ти хубаво предлагаш да закрият министерството на туризма. Ама тогава нали министър Ангелкова ще стане безработна заради коронавируса? Ми тогава? Какво ще прави горката?Ще трябва да се нареди на опашка пред бюрата по труда.А система 60/40 да и предложим поне не става ли?
50
2
 
14
 
! Отговори
Генерале преди 3 години
Подготви се за шут в дирника
49
16
 
5
 
! Отговори
Много хора плюят преди 3 години
ген. Мутафчийски(вероятно от завист),не разбират ролята му на шеф на щаб,който има съветници специалисти(най-добрите у нас),с които той подготвяпроекторешения за справяне с проблема,а те вече стават решения наизпълнителната власт.Постоянно някакви треторазрядни светила излизат помедиите за минутата си слава и тиражиране на малко известните си имена.Нещо като литературните критици-който не става за писател,става литературенкритик и обсъжда по-способните от себе си какво са искали да кажат.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички е ясно, че тази година туристически сезон няма да има! По ред причини, например :четири месеца не работиш с пълен капацитет, а на петия си взимаш отпуск? Да не говорим за качеството на българските туристически услуги, за това няма да говорим. За това ще коментираме догодина. Закрийте това излишно министерство по туризъм, за да спестите поне някой лев на данъкоплатците. Това е правилното решение!
47
0
 
2
 
! Отговори
Един въпрос преди 3 години
До До Един въпрос - 44. Аз съм от простосмъртните и за това се чудя, как стоят нещата. Все пак трябва да проверя.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На брифинга стана ясно още, че няма да има санкции за тези хора, които не заведат децата си за имунизация, след като беше подновена тази дейност в страната."Да, и това ще доведе до ново избухване на вълна от заразени с морбили деца в инфекциозните отделения. Така стана когато синът ми беше малък и хвана някаква ротавирусна стомашна инфекция всички останали деца бяха от малцинствата, с морбили. Добре че ние го бяхме имунизирали със задължителната ваксина според календара!
45
3
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Явно ще се къпем и плажуваме под зоркото око на генералите и милиционерите. Благодарим ви любими мои милиционери за грижите, които полагате за нашето здраве.Толкова е приятно да знаеш, че някой бди над теб. Тамън те помоли съседката по хавлия да те намаже със слънчев крем и отзад един милиционер се провиква - гражданино, спазвайте дистанция за да не се глобяваме. И ти стане едно хубаво и мило как хората ни пазят от коварните вируси.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски трябва внимателно да прочете решението на гръцките власти от вчера ,за действия към повишаване на масовия имунитет !
43
2
 
14
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Този лекар-генерал или генерал-лекар коремен хирург вече няма никква визия какво и как да прави. Каквото му го говорят звездите - това е. И Мангъров, и още поне трима имунолози, че и русенският лекар, който направи сайт за пълна картина на разпространението на вируса му го казват от всички национални медии - Мутафчийски, нямаш визия за развитието на една вирусна инфекция! Това не е извънземен петнистиф на копитата, това е нов, но коронавирус! И сега изкуствено задържаш разпространението!
42
1
 
2
 
! Отговори
Един въпрос преди 3 години
Витоша отворена ли е за туристи?
41
3
 
32
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Мутафчийски, ще трябва да се научиш, че летните сезони единствено ги определя природата. Само тя е господар на атмосферните условия. Ти си господин никой да определяш каквото и да било. Засега се радвай на дадената ти възможност за медийна изява. След което ще си просто един бушон, който ще изгърми адски, за да спаси "невинния" Борисов, който ще си измие с теб ръцете по най-отвратителен начин.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз снощи по съвсем друг повод влизах в английски сайт и видях огромен списък с медицински сестри, починали от ковид 19 в Англия. Имаше и млади :(, имаше и снимките им. Сайта беше свързан с образование, не някакъв клюкарски. Ужасно е.
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://youtube/watch?v=vWkEvahs1WYГърците вече се разхождат на открито и без маски по крайбрежието, въпреки че там има повече заразени и починали. А тук милиционерите от щаба на НОЩта продължават да плашат. Ами плашат защото има много плашливи и лековерни, които им верват. Вчера талавизора обясняваше как в Бургас всички излезнали на разходка в морската градина били с маски и охранявани от милицията. Правете си сметка в какво робско положение се намира народа.