Само 3 дезинфектанта за ръце по стандартите на СЗО

Препоръчва се използването на над 70% алкохол, а повечето са с около 60%
28 апр 2020 22:55,
22
Само 3 дезинфектанта за ръце по стандартите на СЗО
Снимка: Pixabay

От изпитани 21 препарати за дезинфекция за ръце само 3 съответстват напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол. В същото време цената им варира от 15 до 259 лева за литър.Това показва проучване на Активни потребители.

В изследването са включени 21 търговски марки. Описания на продуктите, както и резултатите от анализите са представени в таблицата. В поднесеното на етикетите са установени редица пропуски. При един продукт не е изписан производителят. При същия са „пропуснали“ и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим, само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите.

Интересна информация се получава от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Цената варира от 15 до 259 лева за литър! Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.

При всичките 21 търговски марки посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите. Идентификацията на активните бази показва, че с две изключения, в препаратите за дезинфекция на ръце се влага етилов алкохол. При една марка е добавена втора активна база пропанол, а в друга присъства бензалкониев хлорид. Съобразно изискванията на СЗО и ЕС етиловият алкохол е правилен избор за дезинфекция на ръцете.

Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. спирта. Съгласно препоръките на СЗО и ЕС, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса).

При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. При 2 препарата стойностите, измерени за етанол, са под 50%. Концентрацията на алкохола в тях не е достатъчна за дезинфекция и те не би трябвало да се използват за тази цел.

Допълнително всичките 21 проби бяха анализирани за наличието на токсичния за хората метилов алкохол. През последните години върху неговата употребата за технически и медицински цели бяха наложени редица забрани. Например в течността за автомобилни чистачки, широко използвания в миналото метанол, беше редуциран до 0,5%. Относно препаратите за дезинфекция на ръце няма единен стандарт. В тях обаче е възможно да се влага и не особено качествен спирт и затова има опасност от попадане на метилов алкохол. Резултатите от нашия анализ показват ниски нива на замърсяване с метанол. Само при една проба  беше установена концентрация от 0,5% м/м метилов алкохол, което е относително ниско и не може да предизвика интоксикация при външна употреба. При останалите препарати нивата са около 0,1% или по-ниско.

В проучването са включени: 21 марки закупени от магазини, аптеки и бензиностанции в София през месец април 2020 г. Извършен е анализ на етикетите и е определено лабораторно наличието на метанол, етанол, пропанол и изопропанол, както и количествен анализ на алкохолите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Днес щабът каза нещо съвсем друго... На някакви си активни потребители ли да вярва човек или на компетентните органи? Кое вещо лице може да потвърди информацията?
17
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Като не отговарят,къде са компетентните органи за да реагират?!Такива веднага трябва да се спират от пазара и да се глобяват.Те са заблуждаващи клиента ,а в същото време ти дерат кожата .
16
0
 
1
 
! Отговори
DRK преди 3 години
Купувате спирт 70% литър и пулверизатор за парфюм от Рефан. Пълниш и пръскаш. Евтино и ефикасно. Ако толкова ви изсушава ръцете добавяте малко глицерин или розово масло.
15
5
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Само американските марки Билина стаат
14
3
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Само не разбрах дозите, в които се инжектира и трябва ли да се разтваря във вода като го пием или се приема концентриран
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Solar PowerМинимума е 61 градуса за дизенфекция,трябва да е от 60 градуса нагоре спирта или алкохола!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извод:Купувате си 1-2 литра чист спирт на всеки индивид и готово.Като екстра,може и някой крем за ръце за суха кожа преди лягане.
11
3
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Кочо: Аз дори съм убеден,че и 40-45 градуса са достатъчни. Просто ще стои малко по дълго а и спирта ще изветрее по бавно ... така,че времето ще бъде достатъчно.
10
4
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Като чуя СЗО все едно чувам ООН, ЮНЕСКО и подобни кухи структури които реално не вършат абсолютно нищо освен да лапкат парички....
9
3
 
12
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Недейте много гледайте СЗО, 62% алкохол убива всичко наред. Аз лично ползвам чист Етанол или Изо-пропанол, защото си наливам от работа и ми е безплатно, но всеки дезинфектат с 60% е повече от достатъчен. Това не са медицински знания, а химически.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ползвам рИкия 65% за външна дезинфекция и австрийски ром "Stroh 80%" за вътрешна.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като не ги съобщават каква полза?
6
6
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Най сигурният дезинфектант е ракията, аз я приемам вътрешното 100, 200 или 300 мл дневно колкото сабя покаже и чесън също и не се оплаквам помага срещу коронавируса
5
2
 
9
 
! Отговори
тревожно преди 3 години
Трепат ни с фалшиви дисинфентанти. Братя спите ли?!!?!
4
5
 
25
 
! Отговори
Не им вярваме ! преди 3 години
Че кой вярва вече на СЗО, след провала им с коронавируса, заради което САЩ им спряха финансирането ( 40% от бюджета )
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези препарати,СЗО да си ги заврът от зад! Много евтини бе...Не ги ли досрамя да напишат цените?!?!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми"Безсмислени или безмислени? Ако са безмислени, наистина е безобразие. За таза цена препаратите задължително трябва да могат и да мислят.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия СЗО напоследък само дразнят хората