Нови 51 случаи на коронавирус, вчера е правено набиране на плазма

Нови 9 медици са дали положителна проба за COVID-19
Обновена: 30 апр 2020 08:37 | 30 апр 2020 08:09,
333
Нови 51 случаи на коронавирус, вчера е правено набиране на плазма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

51 са новите доказани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Вчера са направени 1156 PCR теста, заяви началникът на Националния оперативен щаб проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Така изследваните у нас стават 6500 души на 1 млн. население.

Общо случаите на коронавирус у нас към тази сутрин са 1488 случаи, от които активни са 1157. 266 са излекуваните.

Проф. Мутафчийски обясни, че вчера във ВМА е направена процедура по взимане на плазма от излекувани вече пациенти, с която е третиран болен в интензивно отделение, който вече е в по-добро състояние. Към тази сутрин болният е афибрилен и в добро състояние, обяви ген. Мутафчийски.

От новите случаи 7 са в София, в Плевен - 13, Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца и Перник по двама, а в Габрово, Русе и Стара Загора по един.

9 медици са дали положителна проба за COVID-19 и така медицинския персонал, заразен с коронавирус е общо 144 души.

„Починалите лица са 64, като новите случаи са 4. Вчера в Ямбол са починали двама души. Във Видин един и в Плевен също е починал един човек“, допълни той.

Относно информацията, че жена, болна от коронавирус е влязла у нас със самолет, националният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че тя не е потърсила медицинска помощ, въпреки обяснителните табели. Термокамерата на летището не е хванала човек с температура.

От брифинга стана ясно, че възрастни хора от дома в село Гара Орешец са преместени в болница. Четирима са настанени във Видин, седем във Враца, а един е откаран в София.

13 от обитателите на дома са с отрицателни проби. От персонала 3-ма общо са с положителен тест, от общо 16 души.

9 са новите положителни проби в огнището на коронавирус в с. Брестовица. Общият брой на заразените там е 22 души, обясни доц. Ангел Кунчев.

"Няма карантина в цялото село, а има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение. По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване", уточни доц. Кунчев.

Националният здравен инспектор и статистика за снабдяването със защитни средства. За медицините ни са осигурени поне 53 000 специализирани маски. Отделно о тях са набавени  1 096 000 маски, които са с по-ниска защита, 87 000 защитни облекла за еднократна употреба, 7 000 за многократна. Има осигурени 10 000 шлема за медиците, над 90 000 предпазни ръкавици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
35
 
! Отговори
За първи път преди 4 години
Цифните, кошто дават да са толкова пълни. Дават брой направени тестове и брой излекувани за денонощие и то от 13.03. За срам на управляващите. Не им стигна времето и те им овряха тиквите. А да нас КПП- до откат. Ако не се махнат КПП-та след 13.05 ние живеем във фашизъм
15
36
 
3
 
! Отговори
Щаба преди 4 години
Ада зарад юрналите се Софиянци по Великден идва - още малко остава.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ако се грижихте за гладните и изтезания българи през годините ..загрижи ли се
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувате ли оплакванията на хората от старческият дом,за облеклата от времето на Хо-ши-мин дето са за *** а ние изнасяме нови,че и болни и здрави са на един етаж и това което огласявате вие как да ви вярваме..Първата грижа на запад беше да се изолират старческите домове а тука изобщо както винаги правителството не обръща внимание на хора в пенсионнна възраст,такова неглижиране и изоставяне на хората както преди с пенсиите така и с болните днес..и после ще кажат умрели щото имат придружаващи
12
4
 
33
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Тези хора грам не им вярвам!Данните за уж заразените просто се нагаждат в някоя централа ...Направете пълна Справка относно данните за заразяване в covid-19 в България и тогава всичко ще Ви стане ясно.Голяма стъкмистика ...
11
2
 
52
 
! Отговори
Книжарят на Гинес преди 4 години
52 дена - 102 брифинга. Подобрен световен и олимпийски рекорд.
10
5
 
63
 
! Отговори
ммм ..! преди 4 години
Всичко е лъжа & измама!Министър Ананиев гледа като новобранка пред портите на казармата!До кога всичко това ще продължава? До кога ..?Ей, ама ние имаме нужда от чист (!..) въздух, а не да киснем в къщи.Ние финансово не издържаме. Ние даже и пенсия от 201 лв не вземаме!Вече нямаме пари за ХЛЯБ ..!Спирайте този цирк ..!Ние не издържаме ..!
9
2
 
43
 
! Отговори
123 преди 4 години
А ЗАЩО ГИ ДОКАРАХТЕ ОТ АМСТЕРДАМ???
8
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън да няма по- малко заразени в 3 последователни дни...Вчера 50 днес 51...тия си праявят гавра с нас. Измислят си едни числа на поразия.
7
5
 
49
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А днес колко болни от рак последен стадий ще починат от короната?
6
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1156 теста за ден?! Жалка и смешна работа. В нормалните страни правят по десетки хиляди. Англия в момента прави по около 30 хил, а се канят от другия месец по 100 хил. Ние си пазим тестовете за депутати и роми явно
5
58
 
27
 
! Отговори
Браво Мутафчийски преди 4 години
Браво на ГЕРБ, Бойко и на генерала Мутафчийски!Вършат си работата перфектно...
4
3
 
10
 
! Отговори
Ицко преди 4 години
Нямам коментар.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова противоречие между това ,което огласявате и това което чуваме от болни по телевизиите за вашите мерки и вашата огласена информация и съдейки ,защото вече е ясно че слугувате на Б.Б.безропотно май нещо не ви вярвам макар че ви гледам всяка сутрин ! 22 *** заразно болни в Брестовица и
2
5
 
37
 
! Отговори
Day off преди 4 години
За пъпешко няма ли почивен ден? два месеца всеки ден на работа. Я да се намеси Агенцията по труда
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A като свършат тестовете, какво ще правим? Пак ли по 20 човека на ден?