Нови 51 случаи на коронавирус, вчера е правено набиране на плазма

Нови 9 медици са дали положителна проба за COVID-19
Обновена: 30 апр 2020 08:37 | 30 апр 2020 08:09,
333
Нови 51 случаи на коронавирус, вчера е правено набиране на плазма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

51 са новите доказани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Вчера са направени 1156 PCR теста, заяви началникът на Националния оперативен щаб проф. ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Така изследваните у нас стават 6500 души на 1 млн. население.

Общо случаите на коронавирус у нас към тази сутрин са 1488 случаи, от които активни са 1157. 266 са излекуваните.

Проф. Мутафчийски обясни, че вчера във ВМА е направена процедура по взимане на плазма от излекувани вече пациенти, с която е третиран болен в интензивно отделение, който вече е в по-добро състояние. Към тази сутрин болният е афибрилен и в добро състояние, обяви ген. Мутафчийски.

От новите случаи 7 са в София, в Плевен - 13, Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца и Перник по двама, а в Габрово, Русе и Стара Загора по един.

9 медици са дали положителна проба за COVID-19 и така медицинския персонал, заразен с коронавирус е общо 144 души.

„Починалите лица са 64, като новите случаи са 4. Вчера в Ямбол са починали двама души. Във Видин един и в Плевен също е починал един човек“, допълни той.

Относно информацията, че жена, болна от коронавирус е влязла у нас със самолет, националният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че тя не е потърсила медицинска помощ, въпреки обяснителните табели. Термокамерата на летището не е хванала човек с температура.

От брифинга стана ясно, че възрастни хора от дома в село Гара Орешец са преместени в болница. Четирима са настанени във Видин, седем във Враца, а един е откаран в София.

13 от обитателите на дома са с отрицателни проби. От персонала 3-ма общо са с положителен тест, от общо 16 души.

9 са новите положителни проби в огнището на коронавирус в с. Брестовица. Общият брой на заразените там е 22 души, обясни доц. Ангел Кунчев.

"Няма карантина в цялото село, а има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение. По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване", уточни доц. Кунчев.

Националният здравен инспектор и статистика за снабдяването със защитни средства. За медицините ни са осигурени поне 53 000 специализирани маски. Отделно о тях са набавени  1 096 000 маски, които са с по-ниска защита, 87 000 защитни облекла за еднократна употреба, 7 000 за многократна. Има осигурени 10 000 шлема за медиците, над 90 000 предпазни ръкавици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
21
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Браво на ГЕРБ, Бойко и на генерала Мутафчийски!Вършат си работата перфектно...
235
2
 
26
 
! Отговори
Nick преди 4 години
Още чакаме пика от Великден дето се събирахте по нощите и обяснявахте как армагедон идва. Ама май няма да го дочакаме както гледам, че инкубационният период изтече. Сега да видим какво нова глупост ще измислите. Днес гледам "претоварените" полицаи. Спрели патрулката в парка под една дебела сянка и цъкат телефоните ожесточено ( поне някоя книга да прочетат ама не ). И после искали и бонуси. Вредни за прекомерно ползване на телефони не искат ли?
234
1
 
13
 
! Отговори
Навсякъде същото преди 4 години
Има населени места в които няма нито един заразен или няма нови заразени от доста време. Защо всички трябва да се приравняват на София например?Най-лесно е да се издават забрани когато на никого не се търси отговорност за това. Трябва - не трябва, всички в един кюп за по-лесно.
233
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До ТЪПОТИЯ ГЕРБЕРСКАще свърши.. когато всички си преминем през бацила
232
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За медиците са осигурени предпазни средства, а за другите хора? В Турция маските са безплатни за всички, тук спекулират с тях.
231
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасно ли е да си бършим с маската стъклата на очилата?
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До koronaМи тези хора с деца в между блоковите пространства явно разчитат на познанства, двоен стандарт цари..
229
1
 
19
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ ТРЯБВА ДА СПР преди 4 години
ЛЪЖИТЕ ТРЯБВА ДА СПРЪТ....
228
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ГЕП не помнят ли кой беше последния личен слуга на бай Тошо?Защо така яростно плюят по комунистите ,а всички от ГЕП са все ко.мун.дета?Вярно че повечето гербаджии са полуграмотни , а всички са и невежи ,ама да вземат да прочетат малко.Пък и снимки има от близкото минало.
227
1
 
21
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
До давайте другари!Другарю гербераст ,Бойко си е наш другар и още си стиска партийната книжка.Той беше и най-младия член на БКП , а баща му беше и служител на МВР.Не случайно всички видни гербаджии са все комунисти или синове на комунисти.В любимата партия Герб членовете на БКП са 3/три/ пъти повече от тези в БСП.
226
20
 
3
 
! Отговори
Липсва Радев ! преди 4 години
Къде се скри главният вирусолог Радев ? да обяснява как нямало опасност от вируса и въобще липсват ни традиционните му кухи фрази и празни приказки .........
225
3
 
18
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Днес за първи път ген.Венци Плазмодия/така го наричат колегите му!/ изрече броя на изследваните за последните 24ч.- цели 1156 души!До сега броя на изследваните за Вируса бяха строго пазена тайна , а Венци изключваше микрофона когато го питаха.ЧЕСТИТО!Но ,"пропусна" да каже какъв е % на новозаразените.А той е точно 3.43%.Смятам че Венци е един обикновен коремен хирург-шарлатанин ,решил да блажи от политиката , а не от хирургията или от военното дело..Генералския мундир му стои като краден.
224
8
 
6
 
! Отговори
Давайте другари! преди 4 години
Спамете яко тук! 24/7 пред компа! Така няма да разнсяте корони!Нищо, че Бойко пак ще ви праска на резИлтат! Важното е да си стоите в къщи пред компа и да ръсите мозъци....
223
5
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
222
4
 
17
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 4 години
Който не може да чете между редовете-ще го мачкат цял живот и ще го е страх! Един път се умира.Не умирайте ежесекундно.
221
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да внимават с отчета та да не превишим броя на населението в държавата - всички да се окажем болни или умрели
220
5
 
12
 
! Отговори
Ямболски Цървул преди 4 години
Двата положителни резултата от психозата с тази хрема са,че започнаха все повече хора да разсъждават и, че природата си взе почивка.Всичко друго е ФАЛЩ и НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ!
219
22
 
10
 
! Отговори
Браво Мутафчийски преди 4 години
Браво на ГЕРБ, Бойко и на генерала Мутафчийски!Вършат си работата перфектно...
218
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спазващ карантинатаСигурно си некой старшина, те имат в речника си този епитет.
217
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от щаба седят един до друг и никой не си е сложил маската.Даже генерала я въртеше между пръстите си и после я постави на плота пред него.А ви,ако излезете без маска-глоба!Откъде накъде?