Подпомагат земеделците за произведена и продадена продукция

Танева обяви, че винарни отчитат ръст на износа си
Обновена: 30 апр 2020 13:22 | 30 апр 2020 13:22, Веселина Йорданова
18
Подпомагат земеделците за произведена и продадена продукция
Снимка: БГНЕС

Зеленчукопроизводителите да бъдат подпомогнати допълнително за произведена и продадена продукция, предложи Красимир Кунчев, земеделски производител.

Според ресорния министър Десислава Танева предложението е прието като мотивиращо и справедливо от правителството, но се очаква и решение от ЕК - като хоризонтална мярка Covid-19. Тогава ще е ясен обемът на помощта, уточни министърът.

То гласи да се стимулира доходът на земеделския производител, което означава, че той трябва да произведе и продаде зеленчуци и на база на това да получи допълнителна субсидия.

Така липсва интерес да се правят "гимнастики" при фактурирането на земеделска продукция или въобще да не се издават фактури, обясни Кунчев.

Той обясни, че технологичното време за отглеждане на един разсад е от порядъка на 30-40 дни и той ще бъде готов между 1-10 юни. Масовото изнасяне на зеленчуците е като краен срок до 15 юни.

Министър Десислава Танева информира, че са отворени редица мерки за подпомагане, включително с подкрепата на Брюксел.

Танева каза, че винарни отчитат двойно увеличение на износа и посочи като причина за това успешното справяне на България с пандемията от коронавирус.

В Европа е известен фактът, че сме държавата, която най-добре се справя с коронавируса, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
другарко танева,тъкмо сега се връщам от кварталния магазин,мислех ,да откликна ,на вашия зов,да купуваме българското,но уви,като видях цените,се отказах, ягоди 10лева кг.краставици 3.99 за кг.,картофи от Петричко пресни 2.49лв.за килограм,домати розово/пембяно/ 4.59лв.за килограм, с цветуща българска,напуснах,щанда със стоката,от български производители.Не случайно великия ЕЛИН ПЕЛИН,е написал,че селянина е жив дявол.
14
0
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 3 години
Някой си Кунчев добавил:Той обясни, че технологичното време за отглеждане на един разсад е от порядъка на 30-40 дни и той ще бъде готов между 1-10 юни. Масовото изнасяне на зеленчуците е като краен срок до 15 юни.Разсад домати в професионалнаа ореажерия е 45дни за домати.С отопление,капково,вентилация,оросяване и прочие.Истински домати,краставици,чушки в южна България е края на юни.Който не вярва да хваща мотиката!
13
1
 
0
 
! Отговори
Балама преди 3 години
Абе субсидии и после продават зърното в чужбина каква е тая пазарна икономика с мойте данаци някой да си правят бизнеса.в плод зеленчук български краставици почти 4 лв килото гръцките на половина хем по скъпо продават хем пак искат помощи които не им се полагат и нямат общо с тоя вирус ако на някого не му е рентабилно и не се справя да не сее не е задължително а ако имам бар и нямам клиенти държавата да ми плаща субсидия на всяко кафе че не ми излизат сметките нали щото ще фалирам да ама не плащ
12
1
 
1
 
! Отговори
до к.4 преди 3 години
Да не говорим за врели-некипели, а за реални разходи. Най-скъпото перо при отглеждане на зеленчуци, особено при дъждовна пролет и лято, са разходите за фунгициди. За няма и 10 години цените им се вдигнаха 2-3 пъти, а при дъждовни години се пръска 10-12 пъти. Минимални цени на ефективни фунгициди производство на Байер 6-9 лв/20 мл. Значи трябва сдружаване за отсъпка. Разходи за обработка на земята: площи под и 100 дка са неефикасни за обработка. А говорим за дребни зеленчукопроизводители.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оххх, Танева, само маани бенката и ще ти го дам на момента!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В днешните медии - виж Блиц, беше написана помощ за производителите 25 ?/ ха. Ако това е вярно, дано да не е, това означава 2,5 ?, т.е. 5 лв/дка. Реалното би било 50 лв/дка. Та арендаторите на площи около 5000 дка засяти с пшеница, царевица и слънчоглед получаваха преди 4 години помощ по ЕФ 80 лв/дка.
9
0
 
13
 
! Отговори
"ж"унгла преди 3 години
Трябва държавата да вземе под контрол големите зеленчукопроизводители и тогава помощи ! примерно - садиш 10 дк картофи,10 дк боб,10дк чушки - отиват инспектори проверяват засаждане,бране и продажба.А така някой написал ЧУЖДИ Ниви на хартия и дайте му милиони с менте фактури 1
8
1
 
1
 
! Отговори
Дядо вади ряпа преди 3 години
Както каза министърката на чушките и доматите, основната мярка е да се подобрят мерките, при взимането на мерки за подпомагане на земеделските производители, т.е. трай коньо за ...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще играят играта с фалшивите фактури.Ще почне голям алъш-вериш, фактури, фактури, огромни цени и продажби.Може би една стока ще я произвеждат и продават по 10 пъти. Ще си услужват с щайгите домати, както сега си дават назаем кучетата за разходка.
6
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-5 ,тях мога да ги нарека, наглеци,както слънцето употребява тази дума често,значи за свинаров,може 100бона ,а за сестрите,не може да им увеличат заплатите,за пенсионерите,не пиша,защото ,те са трън в петата на слънцето,за тях нищо,но от сърце.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато баба си дари пенсията от 200лв за борба с короната,държавата подпомогна със 120х.лв Лудогорец на милиардера Домусчиев по мярката 60/40 .Това се казва мародерство по време на пандемия.Вие дарявайте,пляскайте и си стойте в къщи.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само, който през живота си не е отгледал и един корен домати може да коментира по подобен начин!!! Когато се запознаете с проблемите в сектора, тогава дръзвайте да дрънкате врели-некипели.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващият брифинг моля....искам още брифинги от сутрин до вечер !
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб превзе всички телевизии ,малко им беше да си правят пиар от джипката сега пуснеш телевизия и брифинг -пиар на тези дето ни загробиха !
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна тъпотия! За какво подпонагат зеленучкопроиздодители?! Какво по-различно е за тях?! Няма как и кой да им купува скъпите домати и краствици. После ще ми пилят по тв, че си ихвърлят стоката поради липса на клиенти и ше се налага с данъците си да ги хрантутиме! Стига с това крадене! Как не ви е срам! Защитете данъкоплатците! Тези *** няма да внесат стотинка данъци!