Как млад мъж преболедува COVID-19 и остана извън статистиките

През февруари той се е върнал от пътуване в Испания
2 май 2020 14:30, Елка Василева
79
Как млад мъж преболедува COVID-19 и остана извън статистиките
Снимка: Pixabay

Митко Йорданов от София пътува до Испания в средата на февруари, когато все още няма информация, че вирусът е дошъл в Европа. 39-годишният мъж, който от години не е боледувал, разказа пред БНР.

„Беше нещо съвсем непознато. Специфичното беше един ужасен задух, който не ми позволяваше да дишам по никакъв начин. Кашлицата беше много суха – искаш да се изкашляш, но не можеш.

Тъй като оплакванията ми започнаха през нощта, отидох в спешното отделение на Окръжна болница, там ми казаха да отида при личния си лекар и че не съм спешен случай, щом не съм се обадил на 112 и съм дошъл самостоятелно. Даже ми поискаха 10 лева, за да ме прегледат.

Отидох до денонощна аптека и си купих лекарство, което се впръсква с инхалатор, но то не ми помогна въобще. Единственият начин, по който можех да дишам, беше като се прегъна, навеждайки се напред. Спал съм свит, за да мога да дишам коремно. Гръдните ми мускули не работеха изобщо. Невъзможно беше да спя по гръб, защото не можех да дишам,“ разказва мъжът.

Митко отива при личния си лекар, който го изпраща на рентген, снимката показва, че има пневмония. Следва лечение с антибиотици.

„Антибиотиците ми облекчиха дишането, но не ми помогнаха да започна да отхрачвам. Няколко пъти ходих при лекаря и той ми променяше лечението през няколко дни. И на двамата не ни хрумна, че имам коронавирус“, обяснява мъжът.

Митко се досеща от какво боледува чак през март, когато по медиите започват разяснения за симптомите на COVID-19 и разбира, че са абсолютно същите с неговите оплаквания.

През април той си прави кръвен тест и се оказва, че има вече антитела.

Спомня си, че в Барселона се е срещал с много хора, може да се е заразил навсякъде – там или по време на пътуването си до България. Всички приятели и познати на Митко в Испания се чувстват добре.

„На онези, които си мислят, че това е просто грип, не им пожелавам да усетят това, което аз преживях. Положението е много сериозно, човек в такова състояние иска само на всяка цена да може да диша. Никой не е застрахован – всеки може да се зарази.

Много внимавам, мия се ръцете редовно, по няколко пъти на ден дезинфекцирам, ходя навън само с маска. Вече свикнах,“ казва Йорданов.

Колкото до факта, че вероятно е един от първите случаи на COVID-19 у нас, Митко е доволен, че не е влязъл в статистиката на заболелите и не му се е наложил престой в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
6
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Изписаха ми антибиотици и други придружаващи лекарства.След курс от 10 дни- никакъв ефект.Мислех, че ще умра ,правех висока температура.Лекарката, която следеше положението ми се шашна, а е една от най- добрите в облатта.Докато си бях в България , никой не можа да каже от какво съм болна.Беше СТРАШНО и това беше октомври месец.
73
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Пътувах в края на октомври от Аликанте за София.Качих се в самолета в безупречно здраве.По средата на полета започна нещо да ми гъделичка гърлото и започнах една дразнеща , суха кашлица.В София слязох почти без глас.След 2-3 дни вече ми беше доста трудно да дишам , а кашлицата ме убиваше- нито спях, нито ядях- все едно ме колеха постоянно, цял ден.Отидох и си нсправих Rx- ренген защото имам белодробен проблем- нямах пневмония , но на излизане от ренгена започнах да отхрачвам кръв и гной с шепи.
72
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
според последни данни Коронавируса е ИЗМАМА.отменяйте веднага всички ограничения или край на държавата, което между другото е целта.
71
8
 
7
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Заради такива като - митко сне на тоя хал - дето дьржавата ги пуска да се разхождат - на кадет видят
70
2
 
3
 
! Отговори
Жорката преди 3 години
Браво на Митко.
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е измислица. И не е само Митко. В края на януари и началото на февруари доста хора преминаха с подобни симптоми. Включително и със загуба на вкус и обоняние. Митко е имал късмет да го пратят на снимка навреме. Другите болни ги минаха за грип В без тестове, пиха по два антибиотика, заедно с антивирусни препарати, и куп други помощни илачи - аспирин, витамин С, салбутамол. Оправиха се, но преживяното е ужасно. А снимките след лечението показаха белодробен емфизем, фиброза и т. н.
68
2
 
5
 
! Отговори
Грипав преди 3 години
Ако можеше да се диагностицира по симптоми - нямаше да има тестове. Симптомите на короната варират и в общи линии не са различими от тия на грип.
67
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такива ми митковци стана цялата пандемия по целия свят, ей не се находиха.
66
3
 
11
 
! Отговори
Мариан преди 3 години
Да бе пич, и аз го изкарах това по същото време, и всички около мен. Ама му викахме грип тогава, в средата на февруари, после разбрахме че било страшния ковид19.
65
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
И как точно заболяването на Митко се различава от грип, а да няма секрет за отхрачване, получил усложнения, пневмония може би бактериялна, дали антибиотик, минало, не е бил спешен нищо особено в лечението, минало му съвсем нормално. Аз лично от 20.02 до 05.03 пих антибиотици, два вида ама не съм давал интервюта, защото съм жив човек и се случва да се разболея и да пия хапчета, а след това 1 месец ми свиреха гърдите, на 99% съм сигурен че го изкарах, имах контак с хора завърнали се тъкмо от Ишгъл
64
1
 
6
 
! Отговори
аноним преди 3 години
Митко само БНР ли е сезирал?! Щото аз много рядко слушам БНР - кога е излъчено това интервю!? Да си го намеря от "тубата"! Или не е излъчвано по БНР!? Вирусоносител ли е?Изобщо сигурна ли е информацията!? Че то информацията за Брестовишките заразени, в болница, под карантина така я бяхте омешали с колежката Христова!?
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв примерен гражданин. Дори не си мисля, че съществува. Най-вероятно госпожа Василева е прекарала петък вечер в свободни съчинения, вместо да се събере като норалните хора на домашно с родата и комшийте да отпразнуват 1ви май или поне това, че е петък.
62
5
 
15
 
! Отговори
Измислен Митко преди 3 години
Егати приказките под шипковия храстПък един Митко да знаете...
61
9
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Направо изсмукано от пръстите
60
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 3 години
ТО ДА Е САМОТОЙ...
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батко,отиваш на лекар и се бъркаш,няма имам платени здравни.Никой не ти ги брой и навсякъде се доплааща!!!!Трябва сериозна реорганизация,ама на кукуво лято.
58
12
 
7
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Новата приказка за лека нощ зомбита.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От консумация на диви животни ли тръгва заразата Ковид19, или е изпусната от някаква лаборатория? Защо САЩ провеждат разследване? Или това с консумация на дивеч, апропо заразяване с Ковид19, е само за бедни държави като нашата... Защо една дузина български лекари, без да знаят нищо за Ковид19, излизат по медиите и заявяват какъв е произхода на заразата?
56
10
 
21
 
! Отговори
печен ром преди 3 години
ггерал Гожжи се скрии сега пуска скрити приказки за възрастниДокато Европа не преведе милиардите за вирусас Бойче ще ви страхуват с такива измислкени приказакиза балламурници
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е поепидемчил поне 50 души.