Общински болници със спад на приходите от отлива на пациенти

Тази стагнация нас ни изправя на нокти, призна д-р Неделчо Тотев
Обновена: 4 май 2020 09:41 | 4 май 2020 09:38, Красимир Ангелов
28
Общински болници със спад на приходите от отлива на пациенти
Снимка: БГНЕС

Отливът на пациенти в общинските болници заради кризата с коронавируса води до рязък спад на приходите, обяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, управител на болницата в Чирпан и председател на УС на Сдружението на общинските болници в България.

"Слава Богу, няма много общински болници, които да са "овършани" от този вирус. Спирането на плановите операции, спирането на женските и детски консултации, психозата, която се създаде у населението, доведоха до един сериозен отлив на пациентопотока към болниците. Рязко спаднаха приходите. Тази стагнация нас ни изправя на нокти", призна д.р Тотев.

Още по темата
"Като няма пациенти, няма да има средства, няма да имаме ресурс, с който да си позволим да купуваме и да заплащаме нещо по-читаво като възнаграждение, с което да задържаме персонала. Персоналът е пред пенсия или пенсионери и е на такава възраст, в която започва да се замисля дали да продължи да работи... А това е още един проблем за нас – малките болници“, заяви управителят на болницата в Чирпан.

По отношение на разпространението на коронавируса, той уточни, че е трудно да се говори за придобит опит с едно заболяване, което е започнало преди месец и половина.

"Опитът ни по-скоро е граден през годините през всички грипни епидемии, които сами по себе си не се различават кой знае колко от коронавирусната инфекция, с тая разлика, че тук нещата малко се позатегнаха, малко се попрекспонираха", посочи д-р Неделчо Тотев.

Според него теоретично болниците у нас са подготвени за борбата с такъв вирус
, а "практически, когато се изправиш пред такъв болен, ти си действаш рутинно, както при всички други".

"По отношение на колегите, аз мога да говоря, без да бъда категоричен, всеки гледа да си реши нещата в текущ порядък, колкото се може по-бързо, защото времето е много кратко, за да се снабдим и да продължаваме да се снабдяваме с всичките предпазни средства. Второ, галопиращите цени на предпазните средства ни карат да търсим дарителски фондове, да мобилизираме местните фирми и фирмички и да молим за помощ, защото със средствата, с които разполагаме, не бихме могли да се похвалим, че можем да закупим всичко необходимо", заяви още председател на УС на Сдружението на общинските болници в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда- личен опит в общинска болница:"Тук е така- сега ще внесете първо 1200 лева за избор на екип, 300 лева за консумативи, 120 лева за инструктажи, и пригответе още 500 лева за други нужди, иначе няма да ви приемем!"
26
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Сегашният бюджет е предостатъчен!! Трябва да се спре източването на ПУБЛИЧНИЯ ресурс от т.н. " частно здравеопазване"! Ако то е толкова привлекателно,защо не се САМОИЗДЪРЖА?? Който има пари,да заповяда там,да си бръкне в джоба!! Аз като обикновен данъкоплатец,не съм съгласен да пълня гушата на частника!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Сегашният бюджет е предостатъчен!! Трябва да се спре източването на ПУБЛИЧНИЯ ресурс от т.н. " частно здравеопазване"! Ако то е толкова привлекателно,защо не се САМОИЗДЪРЖА?? Който има пари,да заповяда там,да си бръкне в джоба!! Аз като обикновен данъкоплатец,не съм съгласен да пълня гушата на частника!!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Вече 30 години всички властници не желаят да променят модела,защото " бялата мафия",заедно с депутати,министри т. .НЯМА ДА МОЖЕ ДА КРАДЕ безнаказано!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Онколог преди 3 години
ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ са най-злокачествения тумор на здравеопазването!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Ами тогава 99% от частните болници ще фалират!! Ще има пари за достойно заплащане труда в общинските и областните болници, които са ГРЪБНАКЪТ на здравеопазването!! Да се премине от КАСОВО осигурителен към ДАНЪЧНО осигурителен модел!! Както е в страните с най-развито и социално ориентирано здравеопазване!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Финансирането на ЧАСТНИТЕ болници е Незаконно!! НЗОК е ДЪРЖАВЕН монополист,разполагащ с публичен ресурс!! Този ресурс се предоставя на частните болници и всъщност е ДЪРЖАВНА ПОМОЩ за частния сектор,което е незаконно и недопустимо!! Нека частните болници да се САМОИЗДЪРЖАТ!! Защото те са тези,които безконтролно източват НЗОК!!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а бе,човекАма кой казва друго, "бе, човек"? Съгласен съм напълно да има бюджетна издръжка. Само че държавата не е съгласна, и значителна част от обществото не е съгласна. Това не са малко пари, от магистралите ли да дойдат?
19
0
 
4
 
! Отговори
а бе,човек преди 3 години
До Анонимен 15Тук не става дума за пари,а за грижа!Толкова ли е трудно здравеопазването да е на бюджетна издръжка!?В много европейски държави го има!А който иска частно здравеопазване има си частни болници и да си плаща!Да ама не!Всичко са го обърнали на печалбарство,и смучат от здравната каса!Грижата за хората е превърната в една голяма далавера!Ей за това става дума!
18
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен от Ваня преди 3 години
Да, съгласна съм да плащам, но на касата в болницата, срещу касова бележка, а не в кабинета под масата. И да се държат обективно, а не да те плашат някои, изписват ненужни лекарства, пращат ме и в конкретната аптека дори. Много пъти рецептата излизайки от кабинета я хвърлям в кошчето за отпадъци. Не може за един грип да ти изписват пет лекарства, три от които са напълно излишни.
17
1
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Най-нормално е болния българин да търси най-добрия специалист.Така се прави, щом става въпрос за здравето.Без да имате отделени(немалко) пари - оцелявате на късмет!Тези дето разчитат на здравноосигурителните си вноски, често са лекувани еднакво като неосигурените.Знаем как ...
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВаняНавсякъде лекарите са и търговци. Не казвам, че така трябва да бъде, но това е положението. Тук са търговци дори в много по-малка степен. Затова и здравеопазването е много по-достъпно, отколкото "на запад". А ако кажете нещо за качеството - то качеството идва с парите. Ако искате качество, трябва или вие, или държавата (в крайна сметка, пак вие) да плащате много повече.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До загубена работа---------------------------------Те първо се грижат за собственото си здраве и живот,после за *** и пульо.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До загубена работаА за без пари ли да работят? Странни хора сте вие. То е ясно, че лекарите са от най-мразените професии от край време. Но като се разболеете в чужбина, си идвате в родината да се лекувате. Това си е някакъв вид шизофрения, вероятно.
13
1
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Много добре...Абе никой не плюе по лекарите, плюем по търговците лекари. Отивам да ме прегледа, че ме боли стомаха, той иска по здравна пътека да ме спре за гастроскопия и накрая нищо не откри. Ееее, с изследване не може ли да прецени? Накрая и куп ненужни лекарства. После да ще плюя по такива като тези, фелдшерите. Има светила, но те на пръсти се броят. А като си здравно осигурен, но личния ми лекар е някъде си, а аз далеч от него в друг град без направление..Сурвакат си те от 30 до 50 лв прегл
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата пак се върнаха към нормалността - всеки започна да плюе по лекарите.
11
0
 
3
 
! Отговори
един преди 3 години
До 68566 Стига с тая държава, бе!Нали не ви трябваше досега ? Тя била лош стопанин,а да ви дойде зора до дирниците се сетихте ,че живеете в държава! Хайде ,оправете се сега без държавните институции да ви видя тиквеници с тиквениците ви! Колкото и да е мъчно на някои за крадливия и некадърен либерализъм -той умря! да живее по-добрия строй -социализъма!
10
0
 
5
 
! Отговори
МЕД. СЕСТРИ преди 3 години
са принудени да работят на 2 места или на двойни смени, защото при заплата 800-900 лв пенсията е 350-400 лв даже при 40 г трудов стаж. как да живеят с тях. Ще работят и до 80 ако са живи....По-младите бягат веднага в чужбина да гледат старчоците в Италия. Сега тоя вирус ще ги остави без клиенти
9
2
 
9
 
! Отговори
загубена работа преди 3 години
Вместо да се грижат за здравето на хората,те го ударили на печалбарство!?
8
1
 
5
 
! Отговори
НА СЪД преди 3 години
тези седесари дето превърнаха здравеопазването в търговия. Абсурдът в тази сфера е невероятен. На практика безплатно здаравеопазване у нас има ,но само за Ц-то. А те са най-подкупния контингент преди избори. Май всичко беше целенасочено с цел геноцид на нацията и заробване под формата на басни за това как сме щели да сме като ГЕРМАНИЯ и ШВЕЙЦАРИЯ. Може в някой друг живот