Отмяната на брифингите на Мутафчийски е добро решение

На тях се случваше едно и също, обясни експерт
4 май 2020 14:20, Петя Славова
44
Отмяната на брифингите на Мутафчийски е добро решение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всекидневните пресконференции на Националния оперативен щаб бяха прекратени, тъй като насаждали напрежение сред обществото. Секретарят на Щаба доц. Димо Димов е този, който ще ни информира за разпространението на пандемията от коронавирус у нас.

"Накрая на тези брифинги се случваше едно и също. Излизаха специалистите от Щаба, които свършиха изключително добра работа. Излизаха, даваха статистическа информация и започваха отговори на въпроси, каквито дойде. Едно добро управление на този процес би било предварително да се информира какви въпроси могат да бъдат зададени, да се наблюдава какви са обществените настроения", каза експертът по маркетинг и комуникации доц. д-р Александър Христов.

Според него ежедневното провеждане на брифинги не е било необходимо.

"Отначало комуникацията на Щаба вървеше достатъчно добре. После Щабът малко по малко започна да комуникира прекалено често, прекалено еднообразно и еднопосочно", каза доц. Христов за Bulgaria ON AIR.

По думите му правилно би било след въвеждането на мярка да се обясни защо се прави, да се дадат очакваните последици – краткосрочни и дългосрочни.

"В края на случването на брифингите изпаднахме в ситуация тип "опасност от нашествие на птеродактили няма". Постоянно се повтаряха едни и същи неща, адресираха се проблеми, които сами по себе си бяха сравнително дребни", добави доц. Христов за "България сутрин".

Въпросите какво правим оттук нататък са по-важни и по-често задавани. Отмяната на тези извънредни брифинги е добро решение, смята още експертът.

Случилото се с образа на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски е било предрешено, обясни доц. Христов.

"Рано или късно огънят щеше да бъде насочен към него", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Ти не си цяла България. Не се отъждествявай като говорител на народа!
37
3
 
0
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
До За журналистиАма естествено, че ще питат за разхлабването на мерките. Всички това питахме.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И общото аналитично ниво на мисирките е плачевно. За толкоз време, не осъзнаха, че не съществува, поради несъстоятелност, идеята масово тестване, като инструмент за контрол на епидемиологичното развитие на ситуацията. Не схванаха, че Процентите се смятат по точно определен протокол, защото само така имат прогноза стойност, а не щото може да ги комбинира както искаш понеже си учил смятане, и може да рекомбинираш.А най дразни зададен така въпрос, щото да учиш или да те учат на материя, над нивото
35
1
 
5
 
! Отговори
За журналисти преди 3 години
От първия ден на обявяването на извънредно положение така наречените журналисти почнаха да питат кога ще се разхлабва мерките, една от БНТ питаше кой ще плати телефона на една жена на болната и майка, една питаше има ли коронавирус във фекалните води, друга от бтв зададе жизненоважния въпрос защо в парка на пейка не може да се пие бира, абсолютно неадекватни въпроси, това е нашата журналистика, сега не знам как се чувстват журналистите без поле на изява
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То беше добре да има ПР експерт от правителствената служба който да води брифинга и филтрира въпросите. Щото той най добре знае как да охлади ентусиазма, да си правят реклама колегите му, на гърба на НОЩ, Премиер и др. подобни.Този формат съм го виждал и работи. И после някой нямат акредитация повече.Новото на мисирките бе отчайващо.
33
1
 
7
 
! Отговори
Най-общо въпросите преди 3 години
на журналистите бяха елементарни,демонстрираха неразбиране и искахащабът да даде отговори за неща,за които той не може да има информация:кога ще бъде пикът;с лекарство.с което в кралство Утопия са излекувани100 млн.души работи ли се у нас;кога ще се разработи ваксина;колко ще серазболеят и т.н.За тези въпроси щабът можеше да има предположения икогато ги каже,да се започне:какви камиони с трупове;какви милиони заразени;до 2021 ще го влачим и т.н.Щабът сеел паника,а Мангъров ли е успокоявал?
32
5
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
След като другарят Борисов прекрати пълномошията на НОЩ няма как да има брифингтатура !
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв Пиар ?Брифинга беше информативен преди всичко.Останалото го правят журналистите. За това се провалиха и пред обществото са нула и копаят надолу.Сега осъзнавам, че това с пиара, е модела от който произлиза този тип агресивна простащина. Дразни много обикновения зрител/слушател. Не може пуяк 7/8 да обяснява на мин. председател, че е по осведомен от него при условие, че последния обяснява теми за разговор с лидерите на ЕС. Това е безпрецедентна наглост.
30
9
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Хубавото на обществения натиск в случая е, че принудихме Щаба и Правителството да смекчат излишните мерки. На Мутафчийски може да му е кофти, че му пострада оперението, ама пък знаеш ли колко ми дреме за това!
29
5
 
3
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Който го е страх от журналисти, не води брифинги.То не може хем позитивен пиар, хем журналистите хрисими ;-)
28
6
 
8
 
! Отговори
mery преди 3 години
Нагледах се и се наслушах на *** въпроси на българските журналисти. Заслужаваха както във Франция от гилдията да бъде излъчен само един журналист, който да задава въпроси на щаба. Това беше наказание за генерала, всяка сутрин да им оговаря и по 100 пъти да се повтарят въпросите. На човек, на който призванието му е да спасява човешки животи не му е лесно да изпълнява тази роля и да си губи времето.
27
6
 
3
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
До 23 (До 20)Нещо много лъскате ботушките на генерала
26
6
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
На брифингите се случваше винаги едно и също нещо, т.е. НИЩО. Щабът изтече в канализацията, както в скоро време ще изтече и Борисов заедно с бандата си.
25
5
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До Към маймун.грипЩабът се скри от журналистически въпроси, защото не може да им даде смислени отговори. Повечето от тези въпроси бяха въпроси, които сами си задаваме, докато четем сводките закризата.Горкият генерал, който в събота си е дал едничката униформа на химическо чистене! А дано се посвие малко, че да му дойде по мярка! ;-)Като облече костюм , придоби малко по-човешки вид. Добър ПиАр ход.
24
4
 
14
 
! Отговори
Към маймун.грип преди 3 години
Щабът не е получил среден пръст от обществото,а злонамерените журналистиполучиха среден пръст.После,за военните камиони с трупове-ако не знаеш,точно това стана в Италия.Кой можеше да гарантира,че няма да стане и у нас?По-умно е да си подготвен за най-лошото,а ако не се случи,толкова по-добре.Априказките има ли вирус,кръгла ли е Земата,извънземните контролират ли нии кой пусна вируса(дето го няма),ги има в теорията на конспирацията.
23
6
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Нещо много се мъчите да я пробутвате по форумите телевизията на дългия вампир, нещо не вървят ли нещата там? Славиту премиер ще става ли, или като Бареков и другите вече им загубих бройката?
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неудобни въпроси не означава манипулативни. Журналистите са там в качеството си на платен работник. Публичните личности са с нечии авторитет, обикновено изборен. Не може да задаваш въпрос в който половината е мнение, най често на база неразбиране на основни неща, и за капак да завършваш - не беше ли по правилно еди какво си. А има журналистика която не страда от тези синдроми, напориста простащина. Така че нямат оправдание.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен журналистите си вършеха работата много добре. Пример за много добър въпрос беше защо генерала е цивилен а не с униформа и беше пояснено че униформата е на химическо чистене. И други важни неща за вируса също питаха.
20
7
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Колкото до неудобните въпроси на журналистите, бих заплюл журналист, който отказва да зададе неудобни въпроси на властовите фигури.Въпросът на журналиста от 7/8 беше за това защо Щабът не си е свършил работата във Видин и допусна масово заразяване на медицинския персонал там.Отговорът беше, че въпросът бил манипулативен. Смях в залата.Който не желае неудобни въпроси по време на криза, не му е мястото начело на кризисен щаб.
19
3
 
5
 
! Отговори
Било еднообразно преди 3 години
Щабът нямаше как да избегне шаблона,тъй-като бе затворен в рамките настатистиката, мерките,които се вземат и задълженията на гражданите.Виж,журналистите във въпросите си проявиха невъобразимо разнообразие.Вжеланието си да докажат теза на работодателите си,те фриволно препускаха отобщата картина към единични случаи от нищожен мащаб и изнервяхаобстановката.Разбира се,че за единици тяхното състояние е най-важното,ноискаха от щаба да се знае всичко(вероятно за да кажат,че е некомпетентен).

Спонсорирани публикации