Можем без футбол и театър, вирусът показал съществените неща в живота

Това смята икономистът проф. Боян Дуранкев
7 май 2020 10:28,
97

Европейската комисия очаква българската икономика да се свие до 7,8% през 2020. Но възстановяването ще протече по-бързо и ще има ръст със същите проценти догодина.
Още по темата

"Това, което се случва в момента, се нарича двойно наказание. Още в края на миналата година започна икономическа криза, сега с COVID-19 получаваме именно двойното наказание - затваряне принудително на т.нар. несъществени сектори и спускаме надолу. Веригите на доставки са прекъснати и свободното движение на хора и стоки също е нарушено", каза икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на "България сутрин".

Той припомни, че Европейската комисия ни дава 7% спад, 7-8% безработица, но какво точно ще стане, ще може да знаем октомври, ноември, защото сега е прекалено рано.

"Преди няколко дни Международният валутен фонд ни подсказа за 4% спад, но със сигурност ЕК има по-точни данни от МВФ. Кои са съществените сектори, които в момента са най-важните, от едната страна една медицинска сестра, която работи в болница, а от друга страна един футболист от "А" група. Веднага става ясно кой е същественият сектор. На първо място това е здравеопазването, храната също е съществена", допълни проф. Дуранкев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът допълни, че вирусът всъщност ни е показал кои са съществените сектори.

"Ние може спокойно да минем без да ходим на мачове, на театър и т.н. Селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, транспортът и търговията, както и информационните услуги. 2020 година е доста по-различна от 2007 г., когато беше предишната криза", каза още проф. Боян Дуранкев.

Той посочи, че със сигурност ще има голяма промяна в икономическата политика на бизнеса и държавата.

"Европейската комисия подсказва в доста свои указания, че България трябва да промени драстично съотношението между доходите на най-богатите и най-бедните, няма средностатистическо - има най-богати и най-бедни, малка средна класа", категоричен е икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
21
 
! Отговори
х преди 3 години
Какво ти трябва за да живееш нормално в 21 век?Здраве - здравеопазванеУчилища -образозованиеТок - енергетикаВода - викМобилен телефон - транспорт и съобщенияХрана - селско стопанство, транспорт, търговияПари - работа и банкиДом - строителствоФизическа активност - паркове, спортни съоръжения, природаНи ресторант, ни кафене, ни театър, ни кино, ни стадион, нищо което не е есенциално
9
3
 
22
 
! Отговори
58635 преди 3 години
Следва логичният извод, че държавата трябва да окаже помощ на хората, които произвеждат и преработвата храна, а не на ресторантите, хотелите и спортистите. Помощта трябва да бъде получена и от най-дребните производители с градини и кокошарници в двора, за да могат да произведат повече и да го предложат пряко на пазарите, а не прекупвачи да ги мамят.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки гледа от своята камбанария. Какво означава да не можем без нещо?Можем без всичко, освен храна. По тази логика трябва да остане само и единствено селското стопанство и транспорт - да внасяме и да изнасяме.
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей го на колко време няма футбол, пък сме още живи!Значи можело. Даже е по-хубаво така!Сам генерал Мутафчийски не се интересува от футбол по неговите собствени думи, трябва и ние като него!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко речи?
5
15
 
13
 
! Отговори
фен на танас преди 3 години
Не и не искам да съм жив в свят в който ще седя затворен без приятели и близки. Да съгласен съм да се заразя и ако остана жив да живея нормалния си живот. Не чичак аз без спорт и без социални контакти не мога.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: Ха!Достатъчно ми е да гледам Народното Събрание.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то и без туризъм може, и без ресторантьорство може, без медиците май не можем, но нищо няма да бъде предприето по този въпрос ...
2
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не можем без футбол, чичак! Но определено можем без твоите големи "познания".
1
3
 
21
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
То животът ни в БГ е театър!