297 100 души са безработни у нас

Това е със 113 000 повече от миналата година
10 май 2020 14:01,
119
297 100 души са безработни у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

297 100 са вече безработните у нас. Със 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика. Безработицата все още се увеличава, като през последните дни са се регистрирали около 1300 души на ден в цялата страна.

Още по темата
 

Междувременно от началото на извънредното положение свободните работни места са 19 070. Най-много са в преработващата промишленост - 4 689, след това в държавния сектор - 3724, и в търговията и ремонт на автомобили - 2180.  Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя.

"Това, което се случи на пазара на труда през месец март, не е установявано през последните 30 години. От условие на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката, за няколко дни се премина към съкращаване, затваряне на много обекти. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване. Има и много работодатели, които обявяват работни места и се търсят хора, както в преработваща промишленост, така и в селското стопанство, и строитеолството", обясни Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към тези безработни има нерегистрирани артисти,художници все на свободна практика професии,хора които се самоосигуряват,плащат данъци,но не внасят във фонд безработица и майчинство,не ползват болнични.Те са поне 200 000 души.Така цифрата ще опре 500 000 безработни.
56
18
 
2
 
! Отговори
Марийка преди 3 години
Съседчето извежда кучето си всеки ден за по 20 минути. Оплаквало се на баба си, че от кафенето го съкратили. Какво са се заоплаквали, чума върлува навън, той куче ще извежда. Как смее да излиза изобщо!
55
2
 
15
 
! Отговори
Реалистът преди 3 години
Това правителство доведе до 30% ръст на безработицата спрямо миналата година и то при условие,че реално безработните заради коронавируса все още са в платен или не неплатен отпуск и не присъстват в статистиката!Тепърва ще станат над половин милион, а тези 300 000 нямат общо с пандемията, а само с икономическото състояние на страната!
54
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не ти дават стартова заплата - 2000 лв. си стой у дома и си плачи, че си безработен. Плачи и за това, че не ти дават ваучери за храна. Изобщо ще си поплачеш доста.
53
1
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Всички знаем че хората без работа са повече от обявеното,но страшното е че близо 100 000 не могат да получат помощи и мизерстват.
52
7
 
7
 
! Отговори
От тези 297 100: преди 3 години
1. Колко от тях не са завършили основно образование?2. Колко от тях нямат средно образование?3. От горепосочените две групи, колко са онези, които са си направили труда да потърсят работа?4. На колко от тях работа е била предложена, но те са отказали?Предлагам така да отсеем онези безработни, които наистина заслужават съчувствие и подкрепа.Относно останалите - крайно време е държавата да престане да бърка в джоба ни, за да ги хрантути и обгрижва!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е или ще е в близко бъдеще положението в повечето държави. Ако в тази ситуация всеки мисли само за себе си и не полага някакви усилия за общото благо, нещата ще стават по-зле. За съжалени в страна с 10% данък не можеш да очакваш от държавата да помага много, все пак години наред си плащал най-ниските данъци в Европа. Сметнете за последните 5 години при евентуално 20% данъци колко сте спестили.
50
2
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Банки, застрахователни компании, BI analyst - толкова много позиции можеш да намериш със статистика. Започни като junior BI и расти в кариерата. Успех
49
0
 
17
 
! Отговори
безработен преди 3 години
Поне двойно са, аз не съм се регистрирал.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43На 23 съм. Работил съм като стигат и шофьор на камион, с от по-миналия месец, започнах да стажувам в една фирма, като стажант счетоводител (трябва ми нещо в CV-то просто и само това бе налично). Иначе съм втора година Статистика към ФМИ. От бюрото по труда ми казаха, че щом съм бил на работа, да се чете неплатен стаж, аз нямам право на никаква компенсация, нищо ме от 17 годишен работя, с паузи по няколко седмици когато съм в сесия.
47
1
 
8
 
! Отговори
Пазар на труда в Бг? преди 3 години
Мутрите чакат свежо попълнение техни любовници !Сложени за супервайзер на обектите, ще командватналяво-надясно.Ще имат безплатна квартира -любовнабърлога и там ще стават чудни неща.Първо обаче, да спечелят конкуренцията със старите куртизантки.
46
2
 
21
 
! Отговори
seira преди 3 години
ДО 1 МЕСЕЦ БЕЗРАБОТНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ!!!НАРОДЕ!!!!!
45
7
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Сега разбирам защо никъде не те наемат, с това държание, как всичко знаеш и как само връзкарите ги издигат пък умните ги мачкат, и аз не бих те наел. Мрънкачи и недоволни от живота никой не наема в екипа си, пък ако ще и да знаеш 5 езика или да си страхотен програмист.
44
1
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Предлагаш ли работа ако предлагаш ще ти пратя автобиография.
43
0
 
11
 
! Отговори
Безработния пич преди 3 години
Когато стана премиер мисля да си направя харем ще взимам *** от всяка медия.Примерно Михаелчето от тая .
42
1
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Кажи какво можеш, къде си работил преди, какво ди учил?
41
0
 
12
 
! Отговори
Безработния пич преди 3 години
Чакам да се освободи премиерския пост за да почна работа
40
2
 
14
 
! Отговори
безработен преди 3 години
искаме стартова заплата 2000 и после след първия месец да расте, иначе да си работят сами!
39
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 3 години
И това без да борим тези, които системата не ги отчита! А те са повечето...
38
1
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Е ти като си удачника , що не се огледаш да видиш как се държиш , пък всички неудачници са повече хора от теб. Или пък всички неудачници може и да работят за тях си, вместо да опират до един, който ги нарича неудачници и неквалифицирани, ти щом си най-квалифицирания си работи сам професорче.