Мерките срещу коронавируса остават в сила, а планът за кризата?

БСП вини властта, че няма анализ на ситуацията
Обновена: 8 май 2020 12:50 | 8 май 2020 12:50, Камелия Цветанова
68

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След края на извънредното положение, строгите мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила  в продължение на още два месеца. Това решиха депутатите като приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, предложени от правителството.
Още по темата

На извънредното заседание на парламента присъстваха и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на финансите Владислав Горанов, на правосъдието Данаил Кирилов и на социалната политика Деница Сачева.

По време на дебата само депутатите от БСП разкритикуваха остро управляващите, въпреки че социалистът Явор Божанков призна, че и опозицията е наясно, че е на властта не й е лесно в настоящата ситуация.

Червената шефка отсече, че преди законотворците да приемат мерките след изтичането на извънредното положение, министрите би трябвало да отчетат какви резултати са дали те до момента.

„Правителството тук днес трябваше да направи отчет на действието на досегашните мерки – в здравен аспект как се отразиха за защита на здравето и живота на хората. Освен това трябваше да чуем отчет за  състоянието на здравната система, за модела на финансирането на болниците, за развитието и заплащането на кадрите в системата“, коментира тя.

Според нея е било нужда се представи и анализ как досегашните мерки са се отразили на икономиката и финансите, защото объркването в това отношение става пълно.

„През февруари Владислав Горанов обяви, че сме на излишък, през март Бойко Борисов каза, че сме на дефицит, съмнявам се вече дали някой в държавата знае какво е реалното състояние на финансите“, скочи тя.

Освен липсвал анализ и на социалния аспект на кризата – нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, които е видим през последните седмици.

„Това трябва да се първата част от нашия разговор. Втората част беше какъв план предлага МС какво правим оттук нататък, а няма такъм план“, разкритикува още соцлидерката. 

Според нея всичко това създава несигурност и бизнесите ще изчакат преди за заработят, което ще доведе до още по-голяма загуба в бюджета.

Съпартиецът Ѝ Крум Зарков коментира, че нещата вървят на самотек, насажда се мнението, че ако има проблем това е, защото гражданите не спазват мерките.

„Само че заповедите на здравния министър се променяха и хората загубиха доверие. Трябваше да се види помощта на държавата, така че никой да не бъде изоставен, а сега в закона липсва една от най-социалните мерки, която действа в момента  - че няма да има наказателни лихви за тези, които не могат да си погасят кредитите заради кризата“, посочи той.

От левицата коментираха още, че не са съгласни цялата отговорност оттук нататък да падне върху здравния министър.

От ДПС подкрепиха мерките, които се отнасят до защитата на здравето и живота на хората, но Джевдет Чакъров увери, че между първо и второ четене на закона ще внесат свои предложения за промени.

Позицията на Обединените патриоти също беше за подкрепа на промените.

Константин Поповски коментира, че светът видя една неочаквана пандемия, която взе сериозни жертви и нанесе още по-сериозни икономически последици

„Дано с този закон да се върнем към нормализация на икономическия живот на страната. Два месеца извънредно положение струва много на фискалния бюджет и ако продължим така до края на годината ще сме в тежка ситуация“, каза той.

Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат зздравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.

Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
8
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 3 години
Управляващите и техните послушни "експерти" объркаха всичко,което можеше да се обърка. От диагностиката на болестта,през начините за лечение и определянето на рисковите групи до мерките за "карантина".Карантина всъщност нямаше,защото тя се състои в поставяне в изолация на болните и отделянето им от здравите,докато при нас (и в доста други страни,но това не е оправдание) здравите и тези за които риска е минимален бяхо поставени с същото положение като заразените и тези от рисковите групи
58
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До загрижен ЕЙ *** ТОЙ НЕ Е КАТО ВОЖДА ВИ НАЛЯВО И НАДЯСНО ДА ВИ ЛЪЖЕ И ДА СЕ ХВАЛИ. АКО НЕ ТИ Е ИЗВЕСТНО ДА ТЕ ОСВЕДОМЯ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ДАВА ПОЛОВИНАТА СИ ЗАПЛАТА НА ДОМ ЗА СИРАЦИ. АМА НЕ ГО ОПОВЕСТЯВА ПО МЕДИИ И КЪДЕ СВАРИ КАТО ТВОЯ БОЙО. СТИГА ПЛЮЕНЕ. КОГАТО ВОЖДА ВИ НАПРАВИ ТАКА ТОГАВА ПРИКАЗВАЙТЕ. ТОЙ ВАШИЯ САМО ТРОШИ НАРОДНИ ПАРИ КТО ДЕНАОНОШНО СЕ РАЗКАРВА С ДЖИПКАТА СИ И КРЪСТОСВА БЪЛГАРИЯ. С ЧИЙ ПАРИ НЕ Е ЛИ И ОТ ТВОИТЕ.
57
2
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Вече така ще се живее... Маската, разстоянието, забрана за сбирки и т.н.
56
3
 
19
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Има закон за защита на населението от бедствия и аварии! Да го бяха споменали поне! "Коронавируса" е бедствие отвсякъде! Ако обаче го споменат ще трябва и да го спазват! Като не го споменават - все едно че го няма! Ама той РР ще им го припомни!
55
4
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Ти закони не си ли чел? И сега единственото жилище никой не може да ти го вземе, освен, ако не си теглил ипотечен кредит. Поинтересувай се малко.
54
1
 
19
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Германия, Великобритания...всички имат план за връщане към нормален живот, след "пандемията", само Б.Б. мълчи!!! Сигурно чака "началниците"да му кажат, кога, какво да направи!
53
3
 
19
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
На днешния ден,преди 30 г.,Бойко е арестуван и осъден за кражба на автомобил в Чехия.Честита годишнина.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп също е фалирал 2 пъти и днес пак е милиардер.А го правят защото са научени да работят и да се борят в живота.Те са основали държавата си само преди 200 години, но успяха да станат страната с най-висок БВП на глава от населението и с най-висок стандарт на живот.За разлика от българите, които нищо друго не научиха освен да мрънкат, че нещо някой не е направил за тях.Президентът Кенеди им е казал: "Не питай какво държавата прави за теб, а се попитай ти какво си направил за държавата си".
51
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Съпругът на Анито откъде има очи изобщо да се появява?
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ имат най либералния закон за частния фалит,затова са инай- инициативните в бизнеса. След фалита махва с ръка и започва наново.Винаги съм се чудил,защо го правят отново,след като фалират по няколко пъти през живота си.(не всички разбира се)
49
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До SSПравилно си разбрал колега.Като не можеш да поддържаш жилището си и не можеш да плащаш данъка му,излизаш на улицата.Ачните ДС попове да бяха направили приюти, но нямат далавера от тях.
48
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
И накрая ще го отнесат най бедните,средната класа ще се разори.Познайте от първия път кой ще спечелят?А това за палатките не е лоша идея,човек ако престои да излезе на улицата да си купи такава.Тук приюти няма.Има домове за врем.настаняване.То май ще стане,нито да имаш,нито и да нямаш собственост.На там вървят нещата.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не вярвам на никой политик. Няма ли закон за личния фалит,които да гарантира неприкосновеността на единственото жилище на семейството и пособията или оръдията на трудът на фалиралия гражданинът,гарантиращи препитанието на семейството му и нанего лично,значи целта на кредита (независимо дали е безлихвен или с ниска лихва)е друга.А именно,безмилостно ограбване.Кога господа политици,Закон за личния фалит? Не е ли България,социална Държава?Няма ли граждански фалит,няма социална защита.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
та кокъв е женският род на ***-тулумбичка..
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв план?заеми да ни дадат!
44
10
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Е,па сега е момента,червените каскети отново да се нагушат,като изкупят на безценица имотите на изпадналите в безисходица обикновени хорица.Филмът ще се повтори.
43
4
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Плана е българите да бъдат силно намалени,и понеже скачаха да живеят като американци,ще живеят в анклави/резервати като щатските индиaнци,излишни на собствената им земя, като палестинците.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А закон за личния фалит,КОГА?
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарките Корнелия и Мая да сътворят план,за края на пандемията,не само за България,а в световен мащаб.А за изпадналите в безисходица,да помолят червените си олигарси да си развържат кисиите и да върнат в хазната окрадените милиарди при " масова,касова приватизации под масата.
40
9
 
6
 
! Отговори
:D преди 3 години
През февруари Владислав Горанов обяви, че сме на излишък, през март Бойко Борисов каза, че сме на дефицит, съмнявам се вече дали някой в държавата знае какво е реалното състояние на финансите-Абе това не е петилетка да преписвате дословно плана - изпълнен или не. Това си е реална икономика. Февруари има дефицит от 19г и се очаква растеж на БВП, март няма проходи в хазната и се очаква спад с поне 30-40%.Направо късмет че не са червените на власт, щом и това не знаят как да си обяснят.