15 хил. абитуриенти с молба – искат си поне изпращането

МОН е категорично, че за сега това е невъзможно
Обновена: 12 май 2020 08:29 | 12 май 2020 08:28, Нели Христова
70
15 хил. абитуриенти с молба – искат си поне изпращането
Снимка: БГНЕС

За випуск 2020 г. краят на средното образование ще изглежда по-различно от преди - няма да има нито пищни рокли, нито скъпи коли. Министерството на образованието реши, че балове тази година няма да има, заради опасността от COVID-19, а това не се хареса на много младежи, които цяла година се подготвят за този последен ден в училище.

В специално създадена група във Facebook близо 15 хил. абитуриенти са написали писмо до Министерството на образованието, с което молят правителството да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Младежите посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва дистанция. 

"Това е голямо, открито пространство, а ние искаме изпращане, не бал. Знаем, че балът не е разумно да се проведе и няма как това да се случи", казва Симона Бонева, която създава групата "Изпращане 2020", пред Нова тв.

Но засега Министерството на образованието не може да си позволи да поеме отговорност за здравето на над 50 хил. зрелостници.

"Най-ценното според мен не е да броиш до 12, а да предадеш училищното знаме. Това може да стане и виртуално", казва зам. министърът на образованието Таня Михайлова.

"Няма как в момента да кажем нещо, което евентуално не би се случило", допълва тя.

А обстановката в момента не позволява струпването на хора в училищния двор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека поне веднъж да се видят като принцеси. Всяко момиче си мечтае за този миг. Наистина е само миг. "Отървал" си се от училищните тегоби и всичко друго в живота ти все още само предстои. Като в онази песен - "На разсъмване всичко е розово, за 15 минути макар" :)Прекалените харчове и тупурдиите с роднини зависят само от родителите. Ако са решили, ще съберат всички близки на "ялова" сватба, не можеш да им забраниш. Хлапето никой не го пита, то си иска празника със съучениците.
38
5
 
14
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 години
Не съм ходила на бал и още съм жива.
37
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги ми е било чудно, защо се празнува завършване на средно образование??? Да завършиш мегистратура, пък да го полееш разбирам, постигнал си нещо. Н средно ако неможеш да завършиш положението не е добре. То и на баловете се вижда колко и е акъла де. Мойта щерка преди 3г. отказа да празнува такава глупост, сега е със стипендия в Бокони а повечето от празнуващите и приятелки бахя сервитъорки допреди месец.
36
3
 
25
 
! Отговори
A преди 3 години
Тези балове в сегашната форма трябва да ги забранят. Алкохол, чалга, простотии по улиците и парад на суета с кичозни тоалети.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово ра я та в момента наема къщи да прави балове. Май трябва да откажа резервацита за август на морето, щото май ще има "бум" след баловете.
34
2
 
12
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Отдавна се знае, образованието девалвира навсякъде по света с изключение на страни от Азия, и вече не е на почит. Ходете да видите университетите в САЩ, вече китайски професори обучават китайци там. Нямам нищо против тях, просто правя констатация, кои са усърдните вече.Затова и най-добрите унита в България са на последните места в световните класации или въобще са извън тях. Образованието стана дефицит тук. Никой не иска да се занимава с наука, важни са изпращанията и баловете, нали така? :)
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видях й овчата физиономия на една абиторентка онзи ден при Хекимян. Мечтала за бала още от осми клас!!!! Стабилна ценностна система! Да се врътне с бухнала къса рокля. Бъдеща самотна майка на наша издръжка. За родителите й нямам думи. Ама може ли министъра да смили. Ти му обясняваш всяка сутрин и по всички телевизии, то навело главата и пак само това си знае"ама може ли"? Ама що да не може. Но утре, ще квичите по всички телевизии като онази антиваксърка от В.Търново с детето.И пак за наша сметка
32
0
 
10
 
! Отговори
Еулбфу преди 3 години
искат си снимките у фейсо !
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да им забрани да се съберат по паралелки на ресторант или в някоя вила, или в двор на къща.Повечето девойчета отдавна са приготвили роклята, за която са си мечтали още когато са били в началните класове, така че едва ли ще се откажат от възможност да я облекат. Все ще измислят нещо.Изпращането от училище има символична стойност. Балът са го заслужили, той е тържество, което бележи успешно постижение - завършили са средно образование, което е основата на бъдещото им развитие.
30
4
 
4
 
! Отговори
малоумник преди 3 години
До 33абе *** прочети поне статията - къде видя наздравици, купони, коли, ресторантипак на всяко гърне меродия или поредния комплексар
29
1
 
3
 
! Отговори
да бе да преди 3 години
До анонимен май само ти не разбра, че извънредното положение е до утре, а междувременно министъра вчера разреши почти всичко!
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не,то да си т ъ п не е лесно!От къде дойдоха първите 2смъртни случай?От празнуване на годишнина.Ами не е като на Витошка!Тук ще танцуват, прегръщат, целуват,наздравици.Та дали злобата е безгранична на някой е доста спорно.Но глупоста на много в България е доказано безгранична.Проблемът е,че заради такива като Вас,много знаещи и имащи се за много умни всички накрая ще излизаме с sms от вкъщи и няма да имаме доходи още много време.Гледах я сутринта и Татяна Дончева.Тази тотално е сдала багажа!
27
0
 
9
 
! Отговори
Познавам и жена преди 3 години
от малък град, родена 1946 г. Тя пък не отишла на абитуриентския си бал, защото родителите й отказали да й купят втора официална рокля. Харесала си такава още през зимата, купили й я, но тя не издържала до бала и неколкократно облякла този тоалет при празнични поводи. Затова решила, че ще се изложи, ако иде на бала със същата дреха. Родителите обаче не отстъпили.И досега разказва как съученичките й дошли под прозорците да я викат, но тя се цупила и се разплакала, но не отишла с тях.
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата искат да се почувстват специални. Не им пука дали ще се събере родата, а да отпразнуват завършването си.
25
10
 
12
 
! Отговори
Глупаци преди 3 години
Всички, които сте срещу абитуриентите ходите по магазините да се трупате всякакви възрасти на едно място, кои с маска, кои без, ама тук сте жзели да се праите на оригинални. Ей големи *** сте
24
0
 
22
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Би трябвало да имат друга насока на мислене. Как ще се справят с матурите. Къде и какво ще следват и как ще се реализират след това. В един подкаст от последните дни Илон Мъск каза, че твърде много хора и то умни се насочват към професии като адвокати и финансисти, а би трябвало да се насочат към професии, които създават нещо реално и движещо света напред... :)
23
1
 
7
 
! Отговори
Не отишли на бал преди 3 години
Познавах интелигентна жена, която на 16 г. преживяла любовно разочарование и затова не отишла на абитуриентския си бал. Чак до последния учебен ден не могла да прости на онзи, който според нея е разбил сърцето й. Вероятно това е била някаква пубертетска щуротия.Тази жена имаше ексцентрична щерка тип дървен философ, която реши да последва примера на майка си и не отиде на бал, макар че не бе изживяла никакво разочарование и пари в семейството им не липсваха. Мисля, че това беше позьорство.
22
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука е пълно със злобни неудачници, дето сигурно са забравили вече кога са били абитуриенти и цъкат минуси, сякаш децата са им виновни за всичките проблеми.Навсякъде по света съм убеден ще поздравят младите хора, ще им пожелаят успех в живота, ще им дадат някакъв съвет - само *** ще си излее злобата и негативите върху тях вместо да я насочи към истинските виновници - корумпираните политици, мутрите.
21
2
 
8
 
! Отговори
помним преди 3 години
Още преди повече от месец с Самоков се е повела религиозна служба със стотици хора. След като излязоха снимките, вдигнаха пушилката, че не се спазвала карантината. После не се изнесоха данни да има заразени оттам.
20
7
 
12
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 3 години
На Витошка 5 хил. се разхождат като на парад, в Капките публиката *** до ***, заведенията пълни до дупка - абитуриентите ви виновни и нямат право да се самоизпратят! Ей злобата ви е безгранична.