Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен

Негативизмът към българското идва в повече
12 май 2020 10:24, Александър Попов
737
Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен
Снимка: БГНЕС
Който отива на море в Гърция и Турция ще трябва при завръщането си в България да се постави под 14-дневна карантина. Което при една седмица почивка отива към 20 дни отпуска. Най-вероятно малко хора могат да си го позволят с оглед на това, че по време на извънредното положение мнозина си използваха платения отпуск. И със сигурност това ограничение ще наруши плановете ни.
 
Коронакризата само затвърди впечатлението, че дори при все още незатихнала пандемия, за българина си остава най-важно морето. Това че работните места не са сигурни, безработицата расте, компании се чудят как да започнат работа след извънредното положение - това остава на втори план.
 
И настана голям рев за плажовете в южните ни съседки и карантината след това.
 
А най-тъжното на целия този предимно онлайн вопъл е, че още е рано да се предвиди какъв ще е летният сезон не само у нас, но и в цял свят. Включително в Турция и Гърция. 
 
Това с 14-дневната карантина важи за настоящия момент. Някой може ли да каже как ще е на 1 юли в тази динамична обстановка? Някой предполагаше ли преди десетина дни, че вече ще са отворени заведения, кина и музеи? 
 
Твърде вероятно е Европейският съюз да изработи правила за туристите, макар разпространението на коронавируса да е различно за отделните страни и изискванията за влизане в тях също.  
 
Да, за Гърция туризмът е най-важното перо в брутния вътрешен продукт, стотици хиляди работят в този сектор и страната ще направи всичко възможно да отвори границите за чужди туристи. 
 
А ние сме готови да влеем заплати и спестявания, за да ги вдигнем на крака. В същото време демонстрираме и неприязънта си към всичко родно. По традиция си плюем нашето Черноморие, всички курорти се слагат под общ знаменател. 
 
Ако се зачетете в мненията в социалните мрежи, ще ви стане ясно, че 80% смятат, че ако не коронавирус ще пипнат друг на родното море. Не им харесва обслужването, всичко е бетон, не им харесват цените на чадъри и шезлонги. Има обаче едно голямо НО. Тези хора, в голямата си част, се хвалят как не са стъпвали на черноморието ни от години, няма и да го направят. Но пък знаят всичко, което се случва там.
 
Смея да твърдя, че на българското черноморие има места, които предлагат почивка на много високо ниво. Има и такива на обратния полюс. Но и гърколюбците трябва да признаят, че на юг не всичко е цветя и рози. Може би малцина знаят, че и пречиствателните ни станции с Гърция са сходни. Е, морето ни е вътрешно, но това няма как да се промени.
 
Сега проблемът е с карантината след морето, която пак да припомним - може и да не съществува, когато стягате куфарите си за плаж при съседите. По-вероятно е да отделите една прилична сума за изследвания и тестване преди морето, отколкото да останат рестрикциите.
 
Адекватни ли сме обаче в недоволството си по отношение на карантината?
 
Само до преди няколко седмици сочехме с пръст всички, които са се завърнали от чужбина, че не спазват карантината. С право се задаваха въпроси защо се разхождат свободно по летища и гари. А помните ли двете жени, които се завърнаха от Холандия и излъгаха, че са се прибрали с такси, а после стана ясно, че е станало с автобус? Имаше толкова клетви, че ако ги застигнат, няма да им стигнат и десет живота. Защо за тях трябва да има задължителна карантина, а плажуващите в Гърция и Турция да минат метър? Нима в тези две страни няма заразени? Ами повече са отколкото в България.
 
Защо да няма карантина, като на този етап кривата на заболелите у нас съвсем не е успокояваща?
 
Всеки има право на избор къде да летува, но негативизмът към българското идва малко в повече. Сякаш ни е заложен в гена по презумпция. Все търсим някакво спасение отвън и навън.
 
Да агитираш за българското море не е готино, лесно могат да се изкарат куп простотии. Виждаме само черното, а в чужбина? О, там всичко е подредено, никакви проблеми!  В крайна сметка и тук кипи поредното ни разделение на крайности.
 
Да, вътрешният туризъм се оказва изключително важен за излизане от икономическата криза. И подкрепата за него, ще бъде подкрепа за самите нас. Не за собствениците на хотели, които толкова ненавиждаме, защото били на брат, братовчед или шуранайка на някого с власт.
 
Факт е, че и властта не успява да рекламира собствения си продукт. Призивите на министър Ангелкова да се почива у нас засега имат по-скоро обратен ефект, защото все още няма нищо насреща. Само предложения и пожелания. А летният сезон, независимо под каква форма, чука на вратата.
 
И е хубаво до 2-3 седмици да сложим на кантара - какво предлага България и какво другите държави? Може пък да се окаже, че не сме черната овца на европейския туризъм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


737
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
0
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКАТА преди 3 години
Това е първата крачка срещу некадърната министърка! Това е крачка напред!
589
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е не е истинаПърво в Гърция е по-евтино в пъти от нашите мутренски дупки. Второ: Какво държиш сметка на този и онзи за какво си дава парите? Или може би имаш личен интерес?
588
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е толкова тенденциозен материал рядко срещам дори и тук. Авторът сигурно има хотелче на Равда и затова е толкова настървен :)
587
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега от министъра чак до последния мутраген ще има да пищят на умряло още години. *** се от факта че българите не искат да хрантутят мутренските политици а искат да почиват по нормални небетонирани места.До сега лапахте, сега ще почнете да се задавяте, нали Кобилке?
586
17
 
6
 
! Отговори
Моооля Ви! преди 3 години
И като ходите на море в Гърция не си носете домати, пликове с хляб, русенско варено и кафе в бурканчета от детски храни. А и още нещо - като духне ветрец на плажа не си обличайте плетените жилетчици - няма да истинете! С две думи - не се излагайте!
585
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има места който още не са засрани в Бг и става за море например на Русалка е идеално няма хора и е чисто морето а какви миди има и без пяськ Стига да можеш да се гмуркаш и да вадиш,такива миди извадих дето и по ресторантите ги няма.
584
12
 
5
 
! Отговори
Е не е истина преди 3 години
Едвам си плащат тока и парното и вноските по кредити - заплакали моля ти се за гръцките плажове! Ама нали сме абсурдистан!
583
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всъщност, всички работещи от къщи почти спокойно могат да отидат по чуждоземски плажове щот те тъй или иначе си седят в къщи и работят от къщи,така че могат не 14 , 140 дена да са си в карантина.дори точно те ще бъдат най-малко рисковите посетители на съответната държава
582
6
 
13
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Ходил съм в Гърция на Халкидики, Закинтос,Корфу, Пелопонес... там е по_скъпо от България в пъти, но е по-хубаво и от море, и към красота, и по чистота, география... сервиза е като нашият.. легловата база е като нашата, дори нашата е по-добре..., но ако имате възможност -то Гърция, да по_скъпо е, но си заслужава .... И моля Ви ходете без домати,ракия и простотия в Гърция!
581
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балчик не стига ,че го бетонираха пяськ не остана ами на това отгоре и асфалтираха алеята на плажа! Мале мале колко са тьпи тези хора лятото тоя асфалт става по горещ от сльнцето става ад.
580
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сльнчака предлага много качествена и достьпна дрога който не е пробвал препорьчвм няма да се разочаровате качеството е отменно.
579
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аршинът?
578
0
 
30
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Нищо българско и родно не "плюя". Но докоснеш ли се до плажовете на Черна гора /примерно, че стандартите са ни приблизително равни/, завинаги спираш да мислиш за черонморието. Просто нямаме географски късмет. А за другите малоумия изобщо да не отваряме дума.
577
0
 
24
 
! Отговори
Ha преди 3 години
"По традиция си плюем нашето Черноморие, всички курорти се слагат под общ знаменател." - да, така е и има много причини за това.
576
0
 
32
 
! Отговори
Az преди 3 години
На драскача Александър Попов му пожелавам приятно гмуркане във фекалиите на българското черноморие.
575
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат, много си *** за да даваш акъл и да пишеш статии, намери си по-подходящо и продуктивно поле за изява- в овцевъдството например...
574
7
 
5
 
! Отговори
до 602 преди 3 години
Ами просто не чакай последния момент, резервирай си около февруари, март и цевните ще са ти други.това важи за на всякъде било то Гърция, България, Африка или където и да е било.Но съм съгласен с едно ако ходиш в чужбина 14 дни карантина, това се отнася и за идващите искат да дойдат в България 14 дни карантина. На който не му хареса да не идва, респективно да не отива
573
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези които хвалят Гърцоя и плюят нашето черноморие. Всяка ходина ходя на море е Бг и иито вирус съм хванала, нито на ликьосани чаршафи съм спала. Вярно е, подбирам внимателно къде да ходя и какво да ям. Мия си ръцете редовно и не купувам сладолед и царевица от плажа. И по-долнопробни капанчета не стъпвам. Миналата година реший за разнообразие да сменя с Гърция. Но колкото и да гледах оферти, всичко, което хРесвах, струваше няколко пъти повече от това, което посещавам в България.
572
0
 
33
 
! Отговори
реалност преди 3 години
За жалост на автора на статията съм били на двете морета миналата година, нищо общо едното с другото. Цена качество е в пъти в полза на Гърците, ако нашите хотелиери и концесионери на плажовете бяха като гръцките с удоволствие не бих стъпнал никога в Гърция..Но тук гледат как да те ошушкат без да ти предложат нищо, или ако ти предложат цената еЗа тази година не знам как ще стоят нещата след този вирус, но ако се запази тенденцията горко му на българския туризъмИ на двете ме няма тази година
571
7
 
4
 
! Отговори
човешката лакомия преди 3 години
и хищническото използване на морето ни доведоха до фалит на сурортното дело!Когато Тоспод ходеше по земата и природата ни даваше даром всичко на власт бе БКП