Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен

Негативизмът към българското идва в повече
12 май 2020 10:24, Александър Попов
737
Голям рев за морето в Гърция, аршинът ни за карантината - двоен
Снимка: БГНЕС
Който отива на море в Гърция и Турция ще трябва при завръщането си в България да се постави под 14-дневна карантина. Което при една седмица почивка отива към 20 дни отпуска. Най-вероятно малко хора могат да си го позволят с оглед на това, че по време на извънредното положение мнозина си използваха платения отпуск. И със сигурност това ограничение ще наруши плановете ни.
 
Коронакризата само затвърди впечатлението, че дори при все още незатихнала пандемия, за българина си остава най-важно морето. Това че работните места не са сигурни, безработицата расте, компании се чудят как да започнат работа след извънредното положение - това остава на втори план.
 
И настана голям рев за плажовете в южните ни съседки и карантината след това.
 
А най-тъжното на целия този предимно онлайн вопъл е, че още е рано да се предвиди какъв ще е летният сезон не само у нас, но и в цял свят. Включително в Турция и Гърция. 
 
Това с 14-дневната карантина важи за настоящия момент. Някой може ли да каже как ще е на 1 юли в тази динамична обстановка? Някой предполагаше ли преди десетина дни, че вече ще са отворени заведения, кина и музеи? 
 
Твърде вероятно е Европейският съюз да изработи правила за туристите, макар разпространението на коронавируса да е различно за отделните страни и изискванията за влизане в тях също.  
 
Да, за Гърция туризмът е най-важното перо в брутния вътрешен продукт, стотици хиляди работят в този сектор и страната ще направи всичко възможно да отвори границите за чужди туристи. 
 
А ние сме готови да влеем заплати и спестявания, за да ги вдигнем на крака. В същото време демонстрираме и неприязънта си към всичко родно. По традиция си плюем нашето Черноморие, всички курорти се слагат под общ знаменател. 
 
Ако се зачетете в мненията в социалните мрежи, ще ви стане ясно, че 80% смятат, че ако не коронавирус ще пипнат друг на родното море. Не им харесва обслужването, всичко е бетон, не им харесват цените на чадъри и шезлонги. Има обаче едно голямо НО. Тези хора, в голямата си част, се хвалят как не са стъпвали на черноморието ни от години, няма и да го направят. Но пък знаят всичко, което се случва там.
 
Смея да твърдя, че на българското черноморие има места, които предлагат почивка на много високо ниво. Има и такива на обратния полюс. Но и гърколюбците трябва да признаят, че на юг не всичко е цветя и рози. Може би малцина знаят, че и пречиствателните ни станции с Гърция са сходни. Е, морето ни е вътрешно, но това няма как да се промени.
 
Сега проблемът е с карантината след морето, която пак да припомним - може и да не съществува, когато стягате куфарите си за плаж при съседите. По-вероятно е да отделите една прилична сума за изследвания и тестване преди морето, отколкото да останат рестрикциите.
 
Адекватни ли сме обаче в недоволството си по отношение на карантината?
 
Само до преди няколко седмици сочехме с пръст всички, които са се завърнали от чужбина, че не спазват карантината. С право се задаваха въпроси защо се разхождат свободно по летища и гари. А помните ли двете жени, които се завърнаха от Холандия и излъгаха, че са се прибрали с такси, а после стана ясно, че е станало с автобус? Имаше толкова клетви, че ако ги застигнат, няма да им стигнат и десет живота. Защо за тях трябва да има задължителна карантина, а плажуващите в Гърция и Турция да минат метър? Нима в тези две страни няма заразени? Ами повече са отколкото в България.
 
Защо да няма карантина, като на този етап кривата на заболелите у нас съвсем не е успокояваща?
 
Всеки има право на избор къде да летува, но негативизмът към българското идва малко в повече. Сякаш ни е заложен в гена по презумпция. Все търсим някакво спасение отвън и навън.
 
Да агитираш за българското море не е готино, лесно могат да се изкарат куп простотии. Виждаме само черното, а в чужбина? О, там всичко е подредено, никакви проблеми!  В крайна сметка и тук кипи поредното ни разделение на крайности.
 
Да, вътрешният туризъм се оказва изключително важен за излизане от икономическата криза. И подкрепата за него, ще бъде подкрепа за самите нас. Не за собствениците на хотели, които толкова ненавиждаме, защото били на брат, братовчед или шуранайка на някого с власт.
 
Факт е, че и властта не успява да рекламира собствения си продукт. Призивите на министър Ангелкова да се почива у нас засега имат по-скоро обратен ефект, защото все още няма нищо насреща. Само предложения и пожелания. А летният сезон, независимо под каква форма, чука на вратата.
 
И е хубаво до 2-3 седмици да сложим на кантара - какво предлага България и какво другите държави? Може пък да се окаже, че не сме черната овца на европейския туризъм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


737
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
94
 
! Отговори
Авторът е невежа преди 3 години
Българското море никога няма да е чисто колкото Егейско и който обича да плува го знае. Плажната ивица няма една свободна педя - факт. В Гърция мога да съм на плаж до мен да няма никой - факт. Можем да се конкурираме само по алкохол, дискотеки и голи жени. Толкоз от мен!
9
12
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще идем на море в Гърция и няма да стоим под карантина, направете си морето като гръцкото ако искате да ни привлечете, не сме ви виновни, че стe едни алчни бетонни гъ3ове. Заврете си и сянката в бетонните *** на сянка и си платете 20 лв за сянката.
8
13
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
много си силен но има начин повярвай
7
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разлика между Люлин и нашето море да го кажем, е само морето
6
7
 
55
 
! Отговори
One преди 3 години
А негативизмът дали е не е оправдан. Друго си е като влезеш във водата и да те лъхне отпадъчни води, толкова е ............. (нямам думи).
5
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо няма надписи за продуктово позициониране в подобни дописки?
4
7
 
105
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Мдам аз всеки ден си фантазирам как на нашето черноморие е гадно обслужването, *** водата и всеки се посира. ААА опааа то било истина. Който иска да се плацика във фекални води да заповяда. Миналата година хотелиерите разправяха като не ни харесвало да не ходим. Ми не ни харесва и не ходим, за какво ни викате тая година?
3
6
 
92
 
! Отговори
Плажуващ и в момента преди 3 години
Краченцето ми няма да стъпи по нашите хотели. Миналата година"Като ви е скъпо 50 лв чадър и шезлонг,отивайте другаде,има кой да дойде" 2020г рев. Хайде Ду Халите...
2
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що си не таковате лллл щели да ме карантинират! И как ще стане това? морето ще е в Гърция и това е!
1
7
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич да не ви пука. За да си поставен под карантина, не ти е нужен отпуск, защото си в болнични. Още две седмици лежане, никому не пречи и никога не е излишно. Да работи оня, дето се бори с развилнелите се бесовски сили, през лето 2020.