Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре

"Ще положим максимални усилия, за да помогнем на всеки българин"
208
Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се надява на бързо икономическо възстановяване догодина и уверява, че правителството ще положи усилия за това.

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това коментира Борисов в профила си във Facebook, след като днес правителството обсъди касовото изпълнение на бюджета за първите три месеца.

През 2019 г. се придвижихме с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор "Държавно управление" в ЕС за 2019 г. - 20,4 % от БВП. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%.

През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7% спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9%, посочва премиерът.

По думите му дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2% от прогнозния БВП. Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията на правителството са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година.

Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор.

Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване.

Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин, посочва Борисов.


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
1
 
! Отговори
Просто статистика преди 2 месеца
От 28.02.2020 до 14.05.2020:
- Имаме 3.2 млрд излишък.
- Имаме 1.4 млрд излишък.
- Хазната е на минус с 3.5 млрд.
- Бюджетните постъпления са намалели с 2.7 млрд.
- Към края на април имаме 1.3 млрд излишък.
Всичко това - от Тулупа. Е, как да му вЕрвам?
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Долу Мутрата!
182
0
 
7
 
! Отговори
seira преди 2 месеца
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!

НАРОДЕ!!!!!
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как така е добре икономиката на държавата, г-н ББ, като министърът на финансите се оплаква, че приходите са намаляли? Защо не публикувате подробен анализ за ситуацията в промишлеността и земеделието и да сравните перата на бюджета с тези от миналата година? Вие за и..о.ти ли ни смятате? Престанете да ни лъжете! И защо заради един протест удължихте ИП с още 1 месец? Вместо да се стараете да омекотявате обстановката в БГ, вие и вашите ближни я нагнетявате! То.та.ли.та.ри.зъм?
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
срам и позор време е да изметем недоразумението мухобойко
179
1
 
6
 
! Отговори
Алтернатива има преди 2 месеца
До Анонимен 183: Няма алтернатива? Алтернатива винаги има, но не трябва да се сещаме за нея твърде късно. Вече трети мандат на ГЕРБ и все сме на опашката на ЕС.
БСП е единствената реална опозиция. Всички други партии са явни или скрити патерици на Бойко и гербаджиите.
Това е алтернативата, друга няма. И докато ви залъгват с приказки за комунизъм/антикомунизъм, на Бойко далаверата все ще му върви
178
0
 
7
 
! Отговори
Какво ще чака Бойко преди 2 месеца
Не знам дали ще дочака ръст, но силно се надявам да дочака пръст (и то среден) от избирателите. Време е да се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка.
177
0
 
5
 
! Отговори
:)) преди 2 месеца
До 183 Анонимен

Няма кой ли? Не ме разсмивайте! Защо ген.Р. Радев е оплют, м? Не е удобен на кукловодите на кукличката Б.Борисов ли?
176
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
"Ще", "чакайте", "замалко не стана", "после"... любими реплики на Тиквун Честния. Не случайно е единственият премиер в Европа, осъден за клевета !
175
0
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 2 месеца
До 183 Анонимен

Има! Има! Но е небходима почтенност и виоска култура ! Тези зад ББрисов желаят да си прдължат по същия начин, както досега, но им е необходим някой за пред пубриката!
174
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големият проблем е не, че управлението на Борисов е пълен провал, а че няма друга алтернатива.
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
избрахте б0ко и пак ще го изберете, а данчето я избра Факултета, ама май си научиха урока
172
1
 
10
 
! Отговори
пак ли преди 2 месеца
Тати ще ми купи колело ама друг път.
171
1
 
8
 
! Отговори
Любо преди 2 месеца
До Анонимен 173

Това е ясно дори на хора с малко умствен багаж.При положение че нямаме почти никаква вътрешна продукция, която да ни осигури някаква стабилност, естествено че ще взимат заеми и ще се тупат в гърдите.
170
1
 
7
 
! Отговори
:)) преди 2 месеца
ББорисов се задави и полудя от лакомия, а Божков му допомогна!
169
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се затвори в лудница, тоя мисли с устата си. Мозъчната дейност е права линия.
168
0
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
И какво като сме най-нисък дълг, след като имаме най-нисък стандарт и най-ниски доходи!!!??
Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
167
1
 
5
 
! Отговори
БАНКЯНСКО ГОВЕДО преди 2 месеца
КЪЩА В БАРЦА
АЛЕ АЛЕ АЛЕ
КЪЩА В БАРЦАААА

АЛЕ АЛЕ АЛЕ...
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато падне Герб от власт ще станат ясни много лъжи и манипулации на народа...Много неприятно ще бъдем изненадани ! Но така е когато си траем ,герб и Бойко здраво яха цялата нация !
165
0
 
11
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До 123

Всъщност, взетия дълг е доста повече и е около 30-32% от БВП-то. Ще взимат заеми,докато стане 50% от БВП-то, защото пак ще им изглежда ниско. Показателите всъщност са много лоши, но тепърва ще го разберем