Българинът живее средно по 74.9 години, най-малко в целия ЕС

Най-дълго живеят италианците и испанците
240
Българинът живее средно по 74.9 години, най-малко в целия ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2017 - 2019 г., е 74.9 години, като спрямо предходния период (2016 - 2018 г.) се увеличава с 0.1 година. Това съобщиха от НСИ.

България е страната с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.5 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.5 години.

За периода между 2009 и 2019 г. увеличението при мъжете е с 1.6 години, а при жените - с 1.4 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 3.0 години по-висока (75.8 години) отколкото на населението в селата (72.8 години).

Спрямо 2009 г. за населението в градовете увеличението е с 1.9 години, а за населението в селата е с 0.6 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 72.8 години в област Враца и област Сливен до 76.7 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.9 години), а най-малка - в област Кърджали (5.7 години).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още по темата: мъжежениживотЕСНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОИ ТЕЖАТА ЧЕ ТО 150 ЕВРО ПЕНСИИ ЛИ СА ?!В ЛЮКСЕМБУРГ СРЕДНАТА ПЕНСИЯ Е 3 500 ЕВРО ( 7 000 лева )а ти люксембургски данъци ли плащаш бе каскет? Колко пъти люксембургското БСП е фалирало държавата си за последните 30 години? Люксембургските пенсионери целуват ли портрети на Сталин?
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братя българи - спрете алкохола и цигарите, повече физическа активност, яжте риба и зеленчуци ... направете мръсно на политиците - живейте поне 100 години да взимате пенсия, а те нека се чудят от къде да зимат пари за пенсионната и здравната система :)
190
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не,не вярвам.След десетгодишното управление на вожда и учителя на българския народ,това е невъзможно.Икономиката бележи непрекъснат ръст,заплатите,хотелите никнат като отровни гъби...Сигурно има грешка,другари журналисти.
189
3
 
6
 
! Отговори
Лесно преди 3 години
достъпна инаформация:Испания минимална пенсия 643 евроИспания максимална пенсия 2641евро.На второ място в Европа с най- високи пенсии, няма Германия, и твм подобни давани винаги за примвр в ***. 6то най-добро здравеопзване в светаи то безплатно и тук спирам
188
3
 
10
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Защо колеги ни сравнявате с Русия, а не с Швейцария и Люксембург. Срам и позор,да живее Бай ***!
187
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох котьо, тия двечките от снимката на задна.....
186
2
 
4
 
! Отговори
таа баба на снимката преди 3 години
току що се е завърнала от позорно шествие до нбякой от стотиците ***-ве за да я закичат с медал за работа срещу България... и едва диша горката, ама до последна глътка въздух ще работи за интересите руската стръвница. И другата бабушкера до нея и тя.. щели да ходят на безплатана екскурзия до Советска Страна където имало от пиле мляко, птин да ги потупа по рамото.
185
8
 
2
 
! Отговори
в Россия карат до 62 преди 3 години
тодар живкъв не успя да ни вкара в руската пъкловина, но охранителната мутра Боко Тиквата май ще успее с това масово заселване на руски бладолики по Черноморието и руски тръби по диагонала на държавата.*** народ силна держава има ли?
184
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам Боко тиквоко да се похвали по темата. "Ето, виждате ли, българите се мъчат най-кратко."
183
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с ПЕТ години и половина по висока от тая в русия ...
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2017 - 2019 г., е 74.9 години#С други думи 74,9 години не е продължителността на живота в България, а колко средно ще живеят сега живите, вкл. бебетата. Колко живеем е средната възраст на починалите през една календарна година, а тя е много по-ниска, примерно 64 години.
181
3
 
2
 
! Отговори
Любо преди 3 години
До българинПрламентарните избори отдавна не са мерило!Единственото което ще свали Бойко е пълна мобилизация на населението при изборите, което не очаквам да се случи.Отначалото на управлението си, Бойко беше много несигурен, но сега след 11 години управление, си е опекал работата отвсякъде....:)
180
6
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Също и българинте пушат като комини и къркат бетер казаци. Да не говорим са липсата на фитнес и за *** които ядат: шкембе, черва, дроб и друга котешка храна..
179
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
На българина.Едва ли му дреме в момента от тази " статистика"!На него му дреме какво ще се случи с него в следващите месеци! Вече е без работа! Политиката Не е на дневен ред! Има вече резерви спрямо Борисов и ГЕРБ! Но тях ще ги изрази на Парламентарните избори! Ако устиска Борисов до тогава.Ще видим решението му!-:)
178
1
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"Българинът живее средно по 74.9 години, най-малко в целия ЕС"Но това не е повод за хвалба.Правителството съвсем загуби връзка с реалността,не че то я е имало някога
177
3
 
4
 
! Отговори
БайДърт преди 3 години
Мчи аз съм почти на 70 без малко, блъскам фитнес яко кардио и хиит по 5 дни седмично, клата кат зъм наред, жена ми е на 50 зех я на 40 , дрее ми на дедовия другите кат не гий еня да мрът :D
176
2
 
12
 
! Отговори
гостенин преди 3 години
Може да е най-кратък животът, но е голям кеф. Като чета за успехите при управлението на ГЕРБ разбирам колко ми е добре и как съм на върха на живота. Голяма файда за италианците и испанците, че живеят по-дълго, като животът им е изкаран в мизерия. Те добре, че не са разбрали как добре се живее у нас, че току виж почнали да се преселват в България и ще свалят нашия стандарт на живот.
175
6
 
5
 
! Отговори
Бучето преди 3 години
За пенсийте питайте БСП-приемника на БКП къде са?
174
0
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
и цвъ. цвъ. се позамислил дали да не изгони иван гешев, който е силистренския прокурор с обръсната тиква и каскет и без слънчеви очила, но малко го е бъз от тур-ските военни, защото прокурорът е тур-чин, но няма такава работа да те е страх много от тур.ция, те са много зле, някой друг ги възвеличава, въльо ку.р-вата прави всичко, баща му, него изгонете, той уж руснак, не го знам какъв е, той старейшината на българската армия и само тур-ци и утр.епки слагал в нея, и пле-шиви гроз-ници!
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 186Аз имам много хубави години. Особено последните 25-30. С малки изключения съм доста доволен. За тях мога да кажа, че са имали нормални за тогавашното време години (то там всичко беше едно, така че).