Епидемиолог: Наложените хигиенни мерки да не се отменят никога

Проф. Кожухарова: Не можем да очакваме, че COVID-19 просто ще изчезне
13 май 2020 15:06, Елка Василева
52
Епидемиолог: Наложените хигиенни мерки да не се отменят никога
Проф. Мира Кожухарова. Снимка: архив, БГНЕС

"Неоправдано е да очакваме, че коронавирусът просто ще изчезне и данните от Южна Корея доказват това. Вирусите, които предизвикват респираторни инфекции, не изчезват изведнъж от само себе си, те не се и появяват изведнъж“. Това каза проф. Мира Кожухарова – епидемиолог, пред БНР.

По думите ѝ много вероятно е оттук нататък да се срещаме с този вирус редовно, както с другите респираторни вируси, които са повече от 200.

Проф. Кожухарова посочи, че хигиенните мерки, които са наложени сега заради пандемията, не трябва да бъдат отменяни никога.

Още по темата

"Епидемиолозите отдавна настояват за тях, те са изключително полезни и имат положително влияние за предпазване от всички заразни болести", каза проф. Кожухарова.

Тя коментира, че хората трябва да се приспособят към коронавируса, което означава "и икономическият, и социалният живот да се приспособят".

Проф. Мира Кожухарова заяви, че безсимптомното разпространяване на вируса го прави опасен и потаен, но уточни, че колкото повече безсимптомни случаи има, това е по-добре, защото означава, че това са хора, които изграждат имунитет, без да боледуват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Маски преди 3 години
Днес висях цената на 1 медицинска маска в Москва, 20 рубли, под 50 ст.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гозпод да ти въздаде на тебе лично, според желанията ти! Амин
40
4
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
те не боледуват но заразяват други и някои умират това е като спина 50 години нямалек за него само препоръки как да се държим за да оцелеем
39
2
 
1
 
! Отговори
??? преди 3 години
До АнонименТи колко такива познаваш в ежедневието си? Не се заяждам,споделям мнението ти,но *** е ***!!!
38
6
 
5
 
! Отговори
до Анонимен 34 преди 3 години
Не и познавам кариерата, но и така да е, пак е на светлинни години в еволюционното си развитие от повечето коментиращи в подобни сайтове, и това което казва е вярно. Особено ме потриса като прочета изрази като "някаква професорка" и "обикновен коремен хирург" от някой, на който квалификацията му се изчерпва с това да изкопае канавка, а обществената полза - с това да си изхвърли празната бирена бутилка в тревата. Но последните са много, и не само в България, а за тъпотията ще плащаме всички...
37
5
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Добре,че доживях до 62 години,след като мама и тати отдавна не са живи,да дойде една наборка,която тепърва да ме учи,поучава и научава,кога,къде и как да си мия ръцете,че до сега не знаех и не хаех!!!
36
4
 
9
 
! Отговори
Еллка преди 3 години
да си смени снимката !!!всички снимки на Соросоиддите с маски - да се пропагандира епидемията трябвадаже паспортите трябва да се подменят - всички овце снимки с маски
35
4
 
18
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Абе професорке, то почти няма болестотворен бацил изчезнал по света. Броят се на пръсти тези които уж са изчезнали и пак отвреме навреме се появяват. Просто човешкият организъм се научава да ги бори и унищожава.Тази и тя е една професорка колкото аз съм морсианец!
34
4
 
10
 
! Отговори
ало бабче, преди 3 години
защо си без маска на зурлатаили т.н. мерки теб не те засягат щото си от "елита" !?
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БубаДрага какавидке, тези "хора" до сега нищо, абсолютно НИЩО не са измислили. Мухлясват по кабинетите си с години, ползват потенциала на студенти и асистенти и правят кариерки. Да, кариерки, защото иначе отдавна да са си били камшика на някъде. Както е написал някой по-долу, светът приема нашите медицински сестри и лекари, но не и "професорите" ни.Как нищо не провидяха по-рано? Нито един от многото! Ама сега колко "научни трудове" ще напишат - стой та гледай.Да си стоим вкъщи и адаптираме
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу ВМА дюнерджията работи Без маска !!! - в билата масово Без маски и всичко това в радиус на Пирогов, св.Иван Рилски б-ца ,Белодробната б-ца - с тоя "народ" толкова
31
3
 
18
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Лекари в България не достигат, но професори - колкото щеш ! Защо ли ? Може би, щото наште професори никой не ги ще на Запад .И пак - защо ?
30
6
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Тоя нещо много късно се усети да всява паника - те кинтите вече си ги разпределиха.
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази професорка е послушала съветите на американския президент и е пила белина явно!Какво значи "никога"???Испанският грип беше убил 50 милиона души, пък сега никой не се сеща за него и какви мерки е имало нали? Върлувал е в продължение на 2 години, от 1918 до 1920 г., точно преди 100 години отсега.Всички знаем за бурните луди 20-ти години, флапърките, танците и прочие.Ни маски ни дяволи! А са носели маски - гледал съм снимки от тогава, било е много по-страшно от сега!
28
3
 
16
 
! Отговори
афдсфгг преди 3 години
Кожухарката и кунчо са спонсорирани лица от една фондация на един виден "филантроп". Влезли вече в третата възраст за кога и за къде им са тия пари не мога да си обясня.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Безработица .....Ами ,какво да ви кажа ....да няма моладжии, театраджии , кинаджии ...ми дай всеки да пасе овце ,че да има производство ...Вие във кой век живеете ...? То и книги да не се чете ,че загуба на време ...виж, това време може да се оползотвори със садене на лук ,примерно .....Моля ви се ,починете си ,нещо сте се озлобили от много стрес покрай вируса!
26
9
 
8
 
! Отговори
Буба преди 3 години
Какво тук значи "някакви са професорка" пред безпросветните ***. То и да си неук и обществено вреден се изисква талант и усилие. Те хората на науката и малцината с големи мозъци на тази планета са ни длъжни - да ни осигуряват комфорт и блага, да правят изобретения, да откриват лекарства, да ни лекуват и дондуркат, да четат, да мислят и да се просвещават, щото иначе ние ли да го правим? И те ли ще ни кажат да си мием ръцете и да носим маски за да не умрем или да не убием някой друг.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая оранжевата да ни препоръча Белина не ще ли.
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се, щом някаква професорка казва, значи цял живот с маски по улиците. Направя се чудя защо чак 2020 година се сетиха.
23
3
 
7
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тия от Днес бг са големи лъжци, и Боко не може ги стигне.